Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Emmanuel Macron ref. lucrătorii români detașați: Sunt o concurență neloială pentru lucrătorii francezi


24 august 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Joi 24 august 2017, în cadrul vizitei oficiale efectuate în România, Emmanuel Macron, Președintele Franței, a precizat că nu se dorește împiedicarea transportatorilor rutieri români de a lucra în Franța, însă plata contribuțiilor sociale la nivelul valorilor stabilite în țările de origine de către lucrătorii detașați vine în contradicție cu ideea de piață unică și reprezintă concurență neloială pentru lucrătorii francezi, potrivit capital.ro.

Emmanuel Macron: „Revizuirea directivei privind detaşarea lucrătorilor şi propunerea Franţei nu înseamnă în niciun fel să-i împiedicăm pe transportatorii rutieri români să lucreze peste tot în Europa, dimpotrivă. Problema directivei privind detaşarea lucrătorilor este că astăzi propunem un cadru prea slab. (…)

Cetăţeni din alte state europene, în general din ţări cu costuri reduse, la costurile din ţările de origine, venind în contradicţie cu ideea pieţei unice, făcând o concurenţă neloială lucrătorilor francezi. (…)

Trebuie să ajungem la un nou acord, pentru ca următoarea directivă să limiteze perioada de timp în care se poate detaşa un lucrător,  aceeaşi muncă să fie remunerată în mod egal în aceeaşi ţară şi să întărească şi partea de control. (…)

Ce viitor vă doriţi pentru România? Doriţi ca salariile din România să rămână la o treime din salariile din Franţa? Vă doriţi ca munca calificată să se dezvolte insuficient? Sau vă doriţi ca ţara dumneavoastră să intre pe deplin în Europa, să aveţi calificări mai bune, să atrageţi talente, să vă păstraţi talentele, să aveţi oameni mai bine plătiţi, care să aibă avantaje sociale şi tranziţia să se facă pe deplin? Înţeleg de la preşedintele dumneavoastră că aţi ales a doua opţiune şi că doriţi ca România să intre pe deplin într-o Europă mai integrată. Deci pentru România situaţia din prezent nu este ideală, este o situaţie în care ţările profită de diferenţele salariale. (…)

Anumiţi oameni politici – şi nu este cazul preşedintelui dumneavoastră, al cărui angajament european îl salut -, anumite medii de afaceri fac invers de fapt, profită de fondurile structurale, dar dezvoltă un model de dumping social şi fiscal, continuă să scadă taxele companiilor, să păstreze costurile foarte scăzute pentru a atrage companii, profită de acest sistem, dar fără spiritul de convergenţă. Un astfel de sistem va exploda. Nu va avea loc un Frexit, ci o distrugere a Uniunii Europene, o explozie a Uniunii Europene, pentru că nicio ţară dezvoltată şi cu costuri ridicate salariale nu poate accepta ca sistemul să continue astfel.”

La rândul său, Klaus Iohannis, Președintele României, s-a arătat deschis la modificarea directivei în discuție, potrivit agerpres.ro.

Klaus Iohannis: „Există o mare nemulțumire în Franța că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, dar putem să observăm foarte mulți oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Franța, Germania, Spania. Dacă situația este așa, este foarte clar că trebuie să îmbunătățim această directivă. Este inadmisibil să vedem această nemulțumire pe de o parte în Europa de Vest că vin muncitori, pe de altă parte dorința oamenilor din Est de a trăi mai bine. Și una și alta este legitimă și dacă această directivă a produs astfel de disensiuni și astfel de divergențe nu înseamnă că oamenii din Franța nu au dreptate sau cei din România nu au dreptate, înseamnă că directiva nu este suficient de clară și suficient de bună. (…)

Este foarte important să evităm simplificările inutile în această speță. (…) Este foarte important să se evite anumite simplificări și confuzii. Nimeni nu dorește să înlăture competiția sau piața liberă, însă ceea ce se dorește, de exemplu, în Franța este să se evite folosirea unui sistem care are mare deschidere pentru a eluda plata unor impozite sau taxe. (…)

Este nevoie de o colaborare mult mai intensă și mai integrată între sistemele sociale din toate țările UE, de un control mult mai bun și atunci avem șansa, dacă abordăm aceste chestiuni cu maximă seriozitate și deschidere în sens pozitiv, să facem sistemul să funcționeze mai bine, astfel ca o firmă românească să poată să meargă în Franța și să lucreze acolo, cum o firmă franceză poate să vină în România și să lucreze aici fără să apară aceste suspiciuni că unii iau locul de muncă al celorlalți. (…)

În domeniul transporturilor rutiere (…) problemele sunt specifice și absolut nimeni nu are intenția să creeze condiții favorabile pentru unii și defavorabile pentru alții. Ne dorim cu toții o directivă pe detașare, plus o directivă pe transport, care îmbunătățesc situația și pentru unii și pentru alții, dar scot din piață pe aceia care speculează diferențele de dezvoltare, care încă persistă.”

Transportatorii români, care se declară nemulțumiți de politica Franței în ceea ce îi privește, au solicitat aprobări de la Primăria Municipiului București pentru organizarea unui protest în timpul vizitei oficialului francez, însă PMB nu a aprobat manifestarea, potrivit floteauto.ro.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România s-a declarat indignată de decizia PMB precizând că „această decizie dovedeşte încă o dată că autorităţile din România nu sprijină economia românească, iar cei care ne conduc nu înţeleg că cetăţenii acestei ţări au şi drepturi, nu doar obligaţii. În condiţiile în care autorităţile române au avut o lipsă de reacţie şi soluţii în faţa unor state precum Franţa, Germania sau Austria, care au impus un salariu minim în transporturile rutiere, prin încălcarea suveranităţii unui stat membru UE faţă de alt stat membru, acum nici măcar un mesaj nu ne lasă să transmitem.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică