Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la sarcina pecuniară impusă la exportul energiei electrice. UPDATE: Dreptul Uniunii se opune
10.12.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

10 decembrie 2018: Curtea declară:

Articolele 28 și 30 TFUE trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări a unui stat membru care prevede o sarcină pecuniară precum cea în discuție în litigiul principal, care se aplică energiei electrice exportate către un alt stat membru sau către o țară terță doar atunci când energia electrică a fost produsă pe teritoriul național.

:: hotărârea CJUE

***

25 august 2017: Judecătorul din Bratislava se întreabă cu privire la sarcina pecuniară impusă la exportul energiei electrice (C-305/17 FENS).

Situația de fapt:
1. domeniul Uniunii: Energie;
2. reglementare națională care instituie o sarcină pecuniară specifică pentru exportul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Slovace, fără a face distincție după cum exportul de energie electrică de pe teritoriul slovac are loc către statele membre ale Uniunii Europene sau către țări terțe atunci când exportatorul de energie electrică nu dovedește că energia electrică exportată a fost importată pe teritoriul Republicii Slovace;
3. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii primar s-ar opune aplicării unei astfel de sarcini pecuniare;
4. necesitatea, totodată, de a afla dacă nu cumva această sarcină pecuniară reprezintă o taxă cu efect echivalent unei taxe vamale, din moment ce:
4.1. ea se aplică exclusiv energiei electrice produse în Slovacia;
4.2. energie care apoi este exportată de pe teritoriul Slovaciei;
4.3. și având în vedere că se aplică fără a se face distincție între exportul către țări terțe și exportul către statele membre ale Uniunii Europene.

Dispoziții incidente:
1. articolele 28 și 30 TFUE
versus
2. articolul 12 alineatul 9 din Regulamentul nr. 317/2007 al Guvernului Republicii Slovace privind normele de funcționare a pieței energiei electrice.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la sarcina pecuniară impusă la exportul energiei electrice. UPDATE: Dreptul Uniunii se opune”

  1. Cererea de procedură accelerată a fost respinsă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.