Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 


Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a popoarelor indigene
09.08.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA, Cornelia DĂROI

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

9 august 2019: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată anual, la data de 9 august.

Catherine Ashton, Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei internaționale a popoarelor indigene, sărbătorită la 9 august 2012, a declarat potrivit unui comunicat al CE: „Astăzi sărbătorim Ziua internațională a popoarelor indigene. În numele Uniunii Europene, mă alătur acestora în sărbătorirea bogatei lor moșteniri culturale și a contribuției importante pe care o aduc la nivel mondial.

UE a sprijinit încă de la început Declarația Organizației Națiunilor Unite din 2007 privind drepturile popoarelor indigene. Declarația reprezintă un instrument important pentru promovarea drepturilor omului, dar punerea în aplicare pe deplin a acesteia este esențială pentru ca popoarele să se bucure efectiv de respectivele drepturi. UE a solicitat în mod repetat tuturor statelor să transpună acest lucru în realitate.

UE are un bilanț bogat de promovare a drepturilor omului pentru popoarele indigene în toate aspectele activității noastre, de la contactele cu reprezentanții popoarelor indigene la dialogurile politice, la formularea declarațiilor în cadrul Organizației Națiunilor Unite și la acordarea de sprijin financiar pentru proiectele societății civile. Dar întotdeauna putem face mai mult: de aceea, în cadrul noii strategii a UE în domeniul drepturilor omului, ne-am angajat să ne reexaminăm politica și să o dezvoltăm în continuare în contextul Declarației ONU și al pregătirii Conferinței mondiale a popoarelor indigene din 2014.”

Croația *, țară aderentă, Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei *, Muntenegru *, Islanda + și Serbia *, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Republica Moldova, Armenia și Georgia se aliniază prezentei declarații.

Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.”

***

9 august 2018: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată anual, la data de 9 august.

Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt circa 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state. Aceștia practică tradiții unice și dețin caracteristici sociale, culturale, economice și politice care sunt distincte de cele ale societăților dominante în care trăiesc, potrivit un.org.

Tema pentru 2018: Indigenous peoples’ migration and movement – popoare indigene, migraţie şi mişcare.

Cu acest prilej, a avut loc azi, la Camera ECOSOC din sediul Naţiunilor Unite din New York, un eveniment în deschiderea căruia a luat cuvântul Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

9 august 2017: Ziua internațională a popoarelor indigene este sărbătorită în fiecare an la 9 august, cu scopul de a rezolva problemele cu care se confruntă popoarele indigene în domenii precum drepturile omului, mediu, dezvoltare, educație și sănătate, potrivit unui comunicat al ONU.

Prin Rezoluția nr. 49/214 din 23 decembrie 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât ca Ziua internațională a popoarelor indigene să fie sărbătorită în fiecare an, la 9 august. Această dată marchează ziua primei reuniuni, organizată în 1982, a Grupului de lucru al ONU pentru populațiile băștinașe al Subcomisiei pentru promovarea și protejarea drepturilor omului.

:: Detalii pe International Day of the World’s Indigenous Peoples

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.