« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a popoarelor indigene
09.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată, anual, la data de 9 august.

Există peste 476 de milioane de indigeni care trăiesc în 90 de țări din întreaga lume, reprezentând 6,2% din populația globală. Popoarele indigene sunt deținătoarele unei mari diversități de culturi, tradiții, limbi și sisteme de cunoaștere unice. Ele au o relație specială cu pământurile lor și dețin diverse concepte de dezvoltare bazate pe propriile lor viziuni și priorități.

Deși numeroase popoare indigene din întreaga lume se autoguvernează și unele au reușit să stabilească autonomia sub diferite forme, multe popoare indigene încă intră sub autoritatea ultimă a guvernelor centrale care exercită controlul asupra pământurilor, teritoriilor și resurselor lor. În ciuda acestei realități, popoarele indigene au oferit exemple extraordinare de bună guvernare, de la Haudenosaunee până la parlamentele sami existente în Finlanda, Suedia și Norvegia.

Pandemia COVID-19 a expus și a exacerbat multe inegalități deja existente, afectând în mod disproporțional populațiile din întreaga lume care sufereau deja de sărăcie, boală, discriminare, instabilitate instituțională sau insecuritate financiară. Din perspectiva popoarelor indigene, contrastul este chiar mai puternic. În multe dintre societățile noastre, contractul social, cel puțin, are nevoie de o revizuire.

În data de 9 august, de Ziua Internațională a Popoarelor Indigene, trebuie să cerem includerea, participarea și aprobarea popoarelor indigene în constituirea unui sistem bazat pe beneficii sociale și economice pentru toți.

De aceea, tema 2021 este Să nu lăsăm pe nimeni în urmă: popoarele indigene și apelul la un nou contract social. Dar, ce înseamnă?

Un contract social este un acord nescris pe care societățile îl dau cu scopul de a coopera pentru beneficii sociale și economice. În multe țări, unde popoarele indigene au fost alungate de pe pământurile lor, culturile lor, limbile lor au fost denigrate și populația lor a fost marginalizată de la activitățile politice și economice, acestea nu au fost niciodată incluse în contractul social. Contractul social a fost încheiat în rândul populațiilor dominante.

În ultimii ani și ultimele decenii, diverse societăți au căutat să abordeze acestă problemă, inclusiv prin scuze, adevăr și eforturi de reconciliere, reforme legislative, precum și reforme constituționale, în timp ce la nivel internațional, aceste eforturi au inclus adoptarea Declarației Națiunilor Unite privind drepturile popoarelor indigene , precum și Forumul permanent privind problemele popoarelor indigene.

În ciuda existenței instrumentelor internaționale pentru a răspunde acestor inegalități, nu toți sunt inițiați călătoriei colective pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă, inclusiv popoarele indigene. Prin urmare, este necesară construirea și reproiectarea unui nou contract social ca expresie a cooperării pentru interesul social și binele comun pentru umanitate și natură.

Noul contract social trebuie să se bazeze pe participare și parteneriat autentic care să promoveze egalitatea de șanse și să respecte drepturile, demnitatea și libertățile tuturor. Dreptul popoarelor indigene de a participa la luarea deciziilor este o componentă cheie în realizarea reconcilierii dintre popoarele indigene și state.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată, anual, la data de 9 august.

Deși originile exacte ale COVID-19 nu au fost încă confirmate, legătura dintre daunele aduse mediului și pandemii este bine cunoscută pentru organizațiile principale de cercetare. Totuși, există însă un alt grup de experți, care s-a preocupat de amenințarea unei pandemii chiar înainte de COVID-19: popoarele indigene. Datorită cunoștințelor lor tradiționale și a relației lor cu natura, au știut de mult că degradarea mediului are capacitatea de a dezlănțui boala.

Pe măsură ce luptăm împotriva răspândirii pandemiei, este mai important ca niciodată să protejăm popoarele indigene și cunoștințele lor. Teritoriile lor găzduiesc 80% din biodiversitatea lumii și ne pot învăța multe despre cum să ne reechilibrăm relația cu natura și să reducem riscul de pandemii viitoare.

Popoarele indigene caută soluții proprii pentru această pandemie. Aceștia iau măsuri și folosesc cunoștințe și practici tradiționale, cum ar fi izolarea voluntară și sigilarea teritoriilor lor, precum și măsuri preventive.

Încă o dată și-au demonstrat capacitatea de adaptare. Tema din acest an este COVID-19 și rezistența popoarelor indigene, iar un eveniment virtual va prezenta o discuție completă despre modalitățile inovatoare ale popoarelor indigene care continuă să demonstreze rezistență și forță în fața pandemiei, în timp ce se confruntă cu amenințări grave asupra supraviețuirii lor.

Comunitățile indigene se confruntă deja cu o serie de provocări, iar nefericita realitate este că efectele pandemiei COVID-19 continuă să agraveze aceste provocări.

Comunitățile indigene au deja un acces slab la asistență medicală, rate semnificativ mai mari de boli, lipsa accesului la servicii esențiale, salubritate și alte măsuri de prevenire cheie, cum ar fi apă curată, săpun, dezinfectant, etc. De asemenea, cele mai apropiate centre medicale locale sunt adesea dezechipat și duc lipsă de personal. Chiar și atunci când popoarele indigene pot accesa servicii de asistență medicală, acestea se pot confrunta cu stigmatizare și discriminare. Un factor cheie este să asigure furnizarea de servicii și facilități în limbile indigene, după caz, pentru situația specifică a popoarelor indigene.

Stilurile de viață tradiționale ale popoarelor indigene sunt o sursă de rezistență a acestora și pot reprezenta, de asemenea, o amenințare în acest moment în prevenirea răspândirii virusului. De exemplu, majoritatea comunităților indigene organizează în mod regulat mari adunări tradiționale pentru a marca evenimente speciale, de exemplu adunarea recoltelor, ceremoniile la care participă vârstnicii, etc. Unele comunități indigene trăiesc, de asemenea, în locuințe alături de mai multe generații, ceea ce pune în pericol popoarele indigene și familiile lor, în special bătrânii.

În plus, popoarele indigene se confruntă deja cu insecuritatea alimentară ca urmare a pierderii teritoriilor lor tradiționale sau chiar a efectelor schimbărilor climatice. Aceștia se confruntă cu provocări chiar mai grave pentru accesarea alimentelor. Odată cu pierderea mijloacelor de trai tradiționale, care sunt adesea terestre, multe popoare indigene, care lucrează în ocupații tradiționale și economii de subzistență sau în sectorul informal, vor fi afectate negativ de pandemie. Situația femeilor indigene, care sunt adesea principalii furnizori de alimente și nutriție pentru familiile lor, este chiar mai gravă.

Pentru a sensibiliza nevoile popoarelor indigene, în fiecare an, pe data de 9 august se comemorează Ziua Internațională a Popoarelor Indigene. Mai ales acum, au nevoie de noi. Mai ales acum, avem nevoie de cunoștințele tradiționale, de vocile și de înțelepciunea popoarelor indigene.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2019: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată anual, la data de 9 august.

Catherine Ashton, Înaltului Reprezentant, în numele Uniunii Europene, cu ocazia Zilei internaționale a popoarelor indigene, sărbătorită la 9 august 2012, a declarat potrivit unui comunicat al CE: „Astăzi sărbătorim Ziua internațională a popoarelor indigene. În numele Uniunii Europene, mă alătur acestora în sărbătorirea bogatei lor moșteniri culturale și a contribuției importante pe care o aduc la nivel mondial.

UE a sprijinit încă de la început Declarația Organizației Națiunilor Unite din 2007 privind drepturile popoarelor indigene. Declarația reprezintă un instrument important pentru promovarea drepturilor omului, dar punerea în aplicare pe deplin a acesteia este esențială pentru ca popoarele să se bucure efectiv de respectivele drepturi. UE a solicitat în mod repetat tuturor statelor să transpună acest lucru în realitate.

UE are un bilanț bogat de promovare a drepturilor omului pentru popoarele indigene în toate aspectele activității noastre, de la contactele cu reprezentanții popoarelor indigene la dialogurile politice, la formularea declarațiilor în cadrul Organizației Națiunilor Unite și la acordarea de sprijin financiar pentru proiectele societății civile. Dar întotdeauna putem face mai mult: de aceea, în cadrul noii strategii a UE în domeniul drepturilor omului, ne-am angajat să ne reexaminăm politica și să o dezvoltăm în continuare în contextul Declarației ONU și al pregătirii Conferinței mondiale a popoarelor indigene din 2014.”

Croația *, țară aderentă, Turcia, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei *, Muntenegru *, Islanda + și Serbia *, țări candidate, Albania și Bosnia și Herțegovina, țări din cadrul procesului de stabilizare și de asociere și potențiale țări candidate, Liechtenstein și Norvegia, țări AELS membre ale Spațiului Economic European, precum și Republica Moldova, Armenia și Georgia se aliniază prezentei declarații.

Croația, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru și Serbia continuă să facă parte din procesul de stabilizare și de asociere.

Islanda continuă să fie membru al AELS și al Spațiului Economic European.”

***

2018: Ziua internațională a popoarelor indigene este marcată anual, la data de 9 august.

Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt circa 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state. Aceștia practică tradiții unice și dețin caracteristici sociale, culturale, economice și politice care sunt distincte de cele ale societăților dominante în care trăiesc, potrivit un.org.

Tema pentru 2018: Indigenous peoples’ migration and movement – popoare indigene, migraţie şi mişcare.

Cu acest prilej, a avut loc azi, la Camera ECOSOC din sediul Naţiunilor Unite din New York, un eveniment în deschiderea căruia a luat cuvântul Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională a popoarelor indigene este sărbătorită în fiecare an la 9 august, cu scopul de a rezolva problemele cu care se confruntă popoarele indigene în domenii precum drepturile omului, mediu, dezvoltare, educație și sănătate, potrivit unui comunicat al ONU.

Prin Rezoluția nr. 49/214 din 23 decembrie 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât ca Ziua internațională a popoarelor indigene să fie sărbătorită în fiecare an, la 9 august. Această dată marchează ziua primei reuniuni, organizată în 1982, a Grupului de lucru al ONU pentru populațiile băștinașe al Subcomisiei pentru promovarea și protejarea drepturilor omului.

:: Detalii pe International Day of the World’s Indigenous Peoples

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Content, Drepturile omului, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD