Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua Independenței Republicii Moldova
27.08.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Content, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis următorul comunicat de presă:

Acum șase luni, liniștea vecinilor noștri ucraineni a fost spulberată de un război crunt, care continuă să le distrugă satele și orașele, și să răpească vieți omenești. Din prima zi, oamenii din Moldova au respins răul războiului și și-au deschis larg casele și inimile pentru copiii, femeile și bătrânii Ucrainei, care fugeau din calea distrugerii și a morții.

Șefa statului menționează că, astfel, am demonstrat nouă înșine și lumii întregi, printr-o solidaritate de admirat, că suntem gata să-i ajutăm pe cei, cărora le este mai greu decât nouă. De asemenea, doamna Maia Sandu notează în mesajul său că faptele moldovenilor au arătat că suntem o țară mică cu inimă mare.

În preajma Zilei Independenței Republicii Moldova, vă îndemn să nu uităm, să păstrăm și să amplificăm această imagine de unitate și bunătate, pe care o avem astăzi despre noi ca popor și ca țară – ea ne spune că putem conta unii pe alții.

***

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis următorul mesaj:

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Independenței de stat, proclamată în urmă cu 31 de ani. România a fost primul stat care a recunoscut independența, fiind în permanență alături de Republica Moldova în parcursul său de dezvoltare și apropiere de spațiul european.

Construcția statală și națională a Republicii Moldova a traversat multiple provocări, implicând armonizarea unor curente diferite, nostalgii și realități obiective cu aspirațiile majorității române a populației Republicii Moldova. În toată această perioadă, România a fost alături de frații de peste Prut, de guvernele de la Chișinău, încercând să ajute la dezvoltarea instituțională, economică și la procesul de democratizare și integrare europeană, opțiunea fermă a unei majorități consistente a cetățenilor Republicii Moldova.

Contextul regional actual, complicat de agresiunea rusă în Ucraina, aduce în atenție și provocări legate de reducerea dependenței energetice față de Rusia și gestionarea frontierelor și a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Suntem pregătiți să oferim sprijin în produse energetice, pentru a putea trece cu bine această iarnă, ajutor umanitar pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova, alocări directe pentru susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova.

România se numără, de altfel, alături de Germania și de Franța, între inițiatorii Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, care vizează acordarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică.

Anul acesta, cu sprijinul larg al României, independența Republicii Moldova are de sărbătorit o mare realizare a guvernului democrat și a președintelui pro-european: statutul de candidat pentru accederea în Uniunea Europeană. Am fost, suntem și vom fi alături de frații noștri de peste Prut cu expertiză și sprijin în materie de reforme, cooperare economică, proiecte de infrastructură și securitate cibernetică, așa cum ne-am angajat în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Suntem implicați activ, cu proiecte de reconstrucție și susținere a instituțiilor și valorilor democratice prin grantul de 100 milioane de euro nerambursabili pe care i-am oferit, din nou, pentru proiecte Republicii Moldova.

România va continua să se poziționeze ferm pentru a sprijini pașii pe care îi are de parcurs Republica Moldova, în perspectiva deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Comuniunea de limbă, istorie și cultură a cetățenilor noștri va fi întregită printr-un viitor comun în spațiul european al democrației și valorilor comune.

La mulți ani Republicii Moldova și cetățenilor săi! La mulți ani tuturor românilor basarabeni!

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat vineri, 27 august 2021, la Chișinău, la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova. Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis a avut consultări bilaterale cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și a participat la o reuniune în format multilateral găzduită de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și Președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski.

În cadrul întrevederii bilaterale cu Președintele Republicii Moldova, Președintele Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru victoria forțelor politice pro-reformă, pro-democratice și pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie și a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susținere în procesele de transformare, modernizare și de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a evocat sprijinul consistent oferit Republicii Moldova, ca urmare a celor convenite cu prilejul ultimei vizite a Președintelui României la Chișinău, din luna decembrie 2020. Astfel, s-a reușit furnizarea mult mai multor doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele care au fost anunțate în luna decembrie (506.220 de doze până în prezent), la care se adaugă donații substanțiale de echipamente și dispozitive medicale către Republica Moldova.

Președintele României a menționat, totodată, oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, a sprijinirii efortului de reformare a statului, precum și a susținerii parcursului european al Republicii Moldova. În context, au fost discutate măsurile necesare pentru accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze Republica Moldova cu spațiul Uniunii Europene, prin România, și să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăți. Cei doi șefi de stat au salutat demararea pregătirilor pentru viitoarea ședință comună de Guvern, care urmează a avea loc la Chișinău, în viitorul apropiat.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a adresat invitația ca Președintele Maia Sandu să efectueze o vizită la București în perioada imediat următoare, invitație acceptată cu plăcere de către aceasta.

În cadrul discuțiilor în format multilateral, șeful statului român a salutat votul clar dat de cetățenii Republicii Moldova, la alegerile parlamentare anticipate, în favoarea aprofundării reformelor și a parcursului european al țării și a declarat că prezența sa la festivitățile de la Chișinău reconfirmă, la cel mai înalt nivel, angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reforme și de integrare europeană asumate de autoritățile Republicii Moldova.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat felicitările sale și ale României pentru aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, care coincide cu celebrarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice, România fiind primul stat din lume care a recunoscut independența Republicii Moldova. Șeful statului a evocat faptul că România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică – comunitatea de limbă, cultură și istorie -, și a precizat că, în decursul ultimelor trei decenii, România a fost cel mai apropiat și mai sincer prieten al Republicii Moldova. Președintele Klaus Iohannis a menționat că Republica Moldova nu ocupă doar un loc special in cadrul politicii externe a României, ci mai ales în inimile românilor.

Cei patru Președinți au avut un schimb de vederi cu privire la situația de securitate regională, cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, și conflictele prelungite, inclusiv privind dosarul transnistrean.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că situația de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare. Președintele României a reiterat susținerea țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova și ale Ucrainei și a reconfirmat poziția României de sprijin ferm al parcursului european al Republicii Moldova și Ucrainei.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat, cu referire la dosarul transnistrean, poziția României în sensul susținerii unei soluții a acestuia care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute, fără afectarea vectorului pro-european al politicii externe a Republicii Moldova. În acelaşi timp, Președintele României a subliniat necesitatea unei pregătiri foarte bune, temeinice, a procesului de soluționare.

***

2020: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut următorul discurs:

Stimați compatrioți,

Am deosebita onoare să Vă aduc sincere felicitări cu ocazia Marii Sărbători Naționale – Ziua Independenței Republicii Moldova.

La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova, ales democratic de către popor, a pledat pentru independența țării noastre – Moldova.

Marcând astăzi aniversarea a 29-a a acelor evenimente, constatăm că suveran în statul moldovenesc a fost și este poporul, care, secole la rând, a luptat cu îndârjire pentru libertate și autodeterminare națională.

Înaintașii noștri au știut să-și apere și să dezvolte țara. Și Moldova a rezistat: în istoria, cultura, literatura, știința europeană și universală.

Documentele istorice, dar și actele oficiale de stat din ultimii 30 de ani demonstrează că temelia independenței Republicii Moldova a fost bazată pe voința poporului, pe mișcarea de renaștere națională, pe adoptarea unor legi importante pentru stat, precum Legea despre limba de stat, Declarația de Suveranitate din 23 iunie 1990 etc.

Adoptarea Declarației de Independență a Republicii Moldova a oferit țării noastre șansa istorică de a deveni un stat de drept cu adevărat liber, prosper și democratic.

Adoptarea Constituției Republicii Moldova, în anul 1994, constituirea multipartitismului funcțional, organizarea alegerilor libere și democratice, recunoscute pe plan intern și internațional au desăvârșit procesul de autodeterminare a poporului nostru și de consolidare a statalității Moldovei.

Pentru prima oară în ultimii 100 de ani Moldova se bucură de cea mai largă recunoaștere internațională, devenind membru în organizațiile mondiale și europene, stabilind relații politico-diplomatice cu 186 de state, aderând la multiple convenții și tratate internaționale.

În anii de independență, concetățenii, cu toții împreună am cunoscut schimbări semnificative în toate sferele vieții noastre. Au fost realizate numeroase reforme, statul nostru a devenit mai deschis proceselor care au loc în lume, iar clasa politica înțelege mai bine problemele și perspectivele țării noastre.

Indiscutabil, bogăția unui stat este potențialul uman, capacitatea națiunii de a fi competitivă. Or, măreția Republicii Moldova constă în oamenii ei harnici și talentați.

În calitate de Președinte al țării sunt mândru de realizările cetățenilor noștri: de sportivi și interpreți, de studenți și elevi, care ne reprezintă cu cinste țara în toată lumea.

Totodată, este de datoria noastră să învățăm de la înaintași, să ne mândrim cu marile personalități, domnitori și poeți ai Moldovei istorice, dar și cu personalități ale timpurilor actuale care contribuie plenar la dezvoltarea culturii naționale, dar și în general la prosperarea țării noastre.

Dragi concetățeni,

În această zi, în urmă cu 29 de ani, înaintașii noștri și-au manifestat dorința de a construi un stat liber, prosper, suveran și independent, care să răspundă în mod adecvat provocărilor și riscurilor.

Astăzi însă trebuie să avem curajul să recunoaștem că în anii independenței Moldova a degradat mult, îndeosebi pe domeniul socioeconomic. Confruntările politico-ideologice și geopolitice au provocat în permanență instabilitate politică și instituțională, fluctuația cadrelor și guvernelor. În 29 ani de independență avem un al 26-lea guvern.

Pe lângă acestea, pe de o parte, reorganizările permanente în structura executivului și, implicit scăderea nivelului de pregătire a cadrelor și geopolitica, confruntările geopolitice, schimbarea permanentă a vectorilor de politică externă, pe de altă parte, ‒ toți acești factori destructivi ‒ au împovărat cursul dezvoltării țării, promovarea unor proiecte economice benefice pentru prosperarea populației.

În 29 ani de independență, partidele de la guvernare au încercat diferite reforme în economie – de la dirijismul de stat până la liberalism.

Azi, constatăm cu regret că anume reformele cu tentă liberală, promovate insistent de unii politicieni și mentorii lor externi, au adus în țară nu dezvoltare, ci jafuri de miliarde, ruinare economică, degradarea domeniului social, depopularea accelerată a localităților rurale.

În anii de independență, numărul populației Moldovei s-a redus cu mai mult de un milion de locuitori, peste o mie de întreprinderi industriale și-au încetat activitatea, s-au închis sute de școli, spitale, case de cultură, grădinițe.

Indiscutabil, pentru a dezvolta țara avem nevoie de dialog, stabilitate, înțelepciune și înțelegere în rândul clasei politice, mai multă coeziune socială și implicare a societății civile. Avem nevoie de profesioniști în funcțiile de stat. Avem nevoie de noi proiecte de relansare a industriei, agriculturii și de modernizare a țării.

Trebuie să fim conștienți că crearea locurilor de muncă, creșterea calității vieții, lupta cu corupția sunt premise primordiale pentru stoparea depopulării țării și aducerea Moldovei pe făgașul modernizării.

Or, prosperarea Moldovei și a tuturor cetățenilor săi este o sarcină nu doar a Președintelui sau a unui partid, ci a întregii clase politice, a oamenilor din toate sferele de activitate, a întregii societăți civile.

Stimați concetățeni,

Republica Moldova este casa noastră comună. Din cele mai vechi timpuri, noi, reprezentanți ai diferitor etnii, am trăit împreună pe pământul moldovenesc, împreună am apărat și am construit țara noastră.

Acum 29 de ani, Republica Moldova și-a dobândit independența. Pe parcursul anilor de independență, dezvoltarea social-politică și economică a țării a avut loc în condiții de instabilitate și confruntare geopolitică acerbă. Cu toate acestea, Moldova a rezistat acestor încercări și și-a găsit calea sa de dezvoltare.

În anul în curs ne-a fost deosebit de greu, dar am reușit să facem față din punct de vedere economic și moral. Statul nostru și-a dovedit viabilitatea, iar oamenii noștri au dat dovadă de omenie, înțelegere și profesionalism.

Sunt mândru de Dumneavoastră și mă mândresc cu Moldova. Împreună vom depăși cu siguranță vremurile de restriște. Să nu vă pierdeți încrederea, iar noi vom continua să ne dezvoltăm țara așa cum ne dorim cu toții și așa cum ea o merită.

În calitate de președinte, sunt sigur că Moldova este capabilă nu doar să-și restabilească potențialul economic, ci și să se dezvolte într-un ritm alert în beneficiul întregului popor moldovenesc. Desigur, trebuie să realizăm obiectivele propuse Prin eforturi conjugate, promovând activ inițiative constructive în orașe și sate, noi vom reuși să atingem acest obiectiv, or, modernizarea și prosperitatea Moldovei sunt în mâinile noastre.

Stimați compatrioți,

Acum un an, noi forțe politice și obștești, cu diferite viziuni, au pus capăt dictaturii odioase a unor oligarhi, care au ținut în captivitate Moldova după 2009. Azi constatăm că țara cu greu se rupe din caracatița corupției și dictaturii.

Sper că am învățat lecția: avem nevoie de mai multă voință și înțelepciune, avem nevoie de dialog și mai multă deschidere. Eu cred în viitorul Republicii Moldova. Eu cred în milioanele de moldoveni care vor să trăiască într-o Moldovă prosperă și democratică.

E timpul să punem drept prioritate statală națiunea și interesele țării. Problemele oamenilor trebuie să devină problemele partidelor, și nu invers.

Fiind sortită să înfrunte mereu provocări dintre cele mai complexe, Moldova este pusă și în acest an la mare dificultate, încercându-ne rezistența și voința noastră ca țară și națiune.

Suntem loviți de câteva crize concomitent: pandemia COVID-19, seceta fără precedent din ultimele decenii și o criză financiară care a afectat mediul de afaceri de pretutindeni.

Însă, în pofida situației extrem de grele, noi am reușit să păstrăm stabilitatea economică, am plătit la timp pensiile și salariile, am oferit ajutoare financiare pentru întreprinzători, agricultori și pentru diferite categorii social-defavorizate, am majorat salariile pentru medici etc.

În contextul reușitelor și nereușitelor noastre, am convingerea că poporul moldovenesc este puternic: el își poate păstra vigoarea națională și statalitatea țării. Dar pentru asta trebuie să-și mențină intactă încrederea în propria țară.

De aceea consider că datoria clasei politice, inclusiv datoria mea ca președinte de stat, este să cultivăm cetățenilor această încredere în Moldova, să muncim pentru dezvoltarea ei.

La Mulți Ani, Moldova!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

2019: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut următorul discurs:

STIMAȚI COMPATRIOȚI,
ONORAȚI OASPEȚI,

Vă salut cu drag la evenimentul dedicat aniversării a 28-a a proclamării Independenței Republicii Moldova.
Sînt bucuros să-i văd în această sală și pe unii dintre cei 280 de deputați care, prin votul lor din 27 august 1991, au restabilit adevărul istoric. Țin să le exprim gratitudine și profund respect pentru faptul că au consfințit dorința de secole a moldovenilor de a-și recăpăta independența statului, întemeiat de străbuni cu 660 de ani în urmă.
Aduc sincere felicitări cetățenilor Republicii Moldova cu ocazia Marii Sărbători Naționale.
În calitate de Președinte al țării, Vă îndemn să continuăm să depunem toate eforturile pentru a consolida independența statului nostru.

Moldova a avut de parcurs mai multe încercări și provocări în această perioadă, dar calea spre o independență veritabilă nu poate fi una ușoară.
Votul din 27 august 1991 a fost doar un început. Prin el, înaintașii neamului au creat o oportunitate istorică de a ne regăsi ca popor, de a crea perspective pentru generațiile următoare.
Însă, pentru a atinge aceste obiective, noi, cu toții, trebuie să reconfirmăm, prin muncă și atitudine patriotică, independența țării, în fiecare zi, în fiecare clipă.
Și aici mă refer, mai întîi de toate, la exponenții clasei politice. Or, anume eșecurile politicienilor au afectat cel mai puternic parcursul dat, au știrbit din încrederea moldovenilor de a avea un viitor mai bun acasă, în țara lor.
Din păcate, de-a lungul anilor, politicienii nu întotdeauna au găsit cele mai bune soluții pentru a depăși provocările și problemele, iar uneori, chiar au acționat premeditat contrar intereselor țării și ale oamenilor.
Nu e momentul și nici ocazia potrivite pentru a exemplifica, dar lecția trebuie învățată.
E timpul să reevaluăm obiectivele și să punem în capul mesei neamul și interesele țării. Problemele oamenilor trebuie să devină problemele partidelor, și nu invers.

Sînt sigur că fiecare dintre noi și toți împreună putem întări Independența Republicii Moldova.
Sîntem la mai puțin de trei luni de la depășirea uneia dintre cele mai grave crize politice din istoria țării.
La-nceput de iunie, țara s-a confruntat cu o tentativă reprobabilă de uzurpare a puterii în stat. Situația de criză a fost depășită în mod pașnic datorită unui consens intern politic și cu susținerea partenerilor externi ai Republicii Moldova.
În acest context, îi salut cordial pe reprezentanții corpului diplomatic acreditat în țară și îi reasigur de recunoștința noastră pentru susținerea acordată puterii legitim alese din Moldova.
Cu sprijinul partenerilor din Est și din Vest, pentru prima dată în statul nostru modern, forțe politice cu doctrine diferite s-au unit într-un efort comun pentru a readuce țara pe făgașul democratic. Am lăsat într-o parte tot ce ne dezbină și ne-am conjugat acțiunile pentru a ne opune dictaturii.

Dar, după cum este bine știut, este mai ușor să te unești împotriva a ceva, decît pentru ceva. Este necesar ca toate partidele constituente ale coaliției de guvernare să se axeze în mod prioritar pe agenda reformelor autentice, să-și unească eforturile pentru soluționarea problemelor țării, lăsînd deoparte divergențele politice și preferințele geopolitice.
Mă bucur să constat, că există o conștientizare înaltă a acestui fapt în interiorul actualei coaliții de guvernare.

ONORATĂ ASISTENȚĂ,

În opinia mea, agenda reformelor prioritare și obiectivele de bază de care trebuie să se preocupe guvernarea cuprind cel puțin cinci direcții principale:

1. Reforma justiției

Mă bucur să constat că, în această perioadă, inclusiv cu susținerea partenerilor de dezvoltare, am avansat substanțial în elaborarea și coordonarea conceptului reformei în justiție.
Există o poziție comună în interiorul guvernării referitoare la majoritatea elementelor reformei, inclusiv în privința CSM, CSP, Procuraturii Anticorupție și altor instituții din domeniu.
Cu toții conștientizăm și susținem ideea evaluării, după criterii de profesionalism și integritate, a corpului de judecători și procurori de către comisii în a căror componență vor intra și persoane remarcabile din justiție, inclusiv de pe extern.
Chiar în următoarele zile, împreună cu Președintele Parlamentului și Prim-ministrul vom prezenta societății principalele elemente ale conceptului reformei în justiție, după care vom organiza un amplu proces de consultări publice.

2. Drepturile omului, combaterea corupției și instituții în serviciul cetățenilor

Despre o independență reală, nu declarativă, a statului, poți vorbi doar în condițiile respectării drepturilor omului, inclusiv celor electorale, la o justiție echitabilă, la un trai decent etc.

Aceste obiective pot fi atinse doar dacă reușim să consolidăm instituțiile democratice, să asigurăm o separare autentică și eficientă a puterilor în stat, să garantăm independența mass-mediei, combătînd limitarea dreptului la libera exprimare și accesul la informație, să readucem instituțiile statului în slujba cetățeanului, să sporim gradul de responsabilitate a funcționarilor publici față de cetățeni și țară.

3. Dezvoltarea economică și sporirea echității sociale

Problemele economice, nivelul scăzut de viață al majorității cetățenilor țării trebuie să constituie prioritatea de bază a guvernului. Avem nevoie de politici stimulatoare pentru creșterea economică, iar susținerea partenerilor de dezvoltare și condiționările aferente nu trebuie în niciun caz să afecteze mediul de afaceri și climatul investițional.
Astăzi, în condițiile unei competiții acerbe pentru investiții și resurse de muncă, guvernele țărilor nu se mai pot limita doar la declarații de genul „Suntem deschiși pentru investiții”. Trebuie de acționat proactiv, de atras inteligent și curajos investițiile.
Este necesar să acordăm o atenție deosebită problemei forței de muncă și depopulării țării, în general. Totodată, avem datoria umană și creștinească să sporim gradul de protecție socială a populației țării, în special a celor mai vulnerabile categorii de cetățeni.

4. Consolidarea neutralității și reintegrarea țării

În Constituție este consfințit statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Este imperativ să respectăm principiul respectiv, de aceasta depinde, în mare parte, succesul în soluționarea problemei transnistrene, reintegrarea țării și asigurarea păcii și armoniei interetnice.

5. Promovarea unei politici externe echilibrate

Este foarte important să revenim la promovarea unei politici externe echilibrate, fără derapaje și acțiuni vădit neprietenești față de unele state sau parteneri tradiționali.
Moldova are nevoie de susținerea principalelor puteri mondiale pentru a-și soluționa cele mai importante probleme interne.
Ne bucurăm de consensul partenerilor externi referitor la guvernarea actuală de la Chișinău și vedem în aceasta o bună oportunitate pentru a beneficia de ajutorul respectiv.

În acest scop, voi readuce pe agendă inițiativa mea, anunțată anterior, privind așa-numitul „Pachet atotcuprinzător pentru Moldova”. Sîntem dispuși să reluăm consultările cu partenerii noștri din Est și din Vest la subiectul elaborării unei foi de parcurs pentru a o implementa cu succes.

Moldova va continua să respecte angajamentele asumate prin acordurile comercial-economice și sociale, inclusiv prin Acordul de Asociere cu UE, CSI etc.

STIMAȚI OASPEȚI, DRAGI PRIETENI,

Conviețuind în armonie cu reprezentanți ai mai multor etnii, moldovenii au știut dintotdeauna să depășească momentele grele, să înfrunte încercările sorții, pericolele interne și cele externe. Le-a reușit cu credință în bunul Dumnezeu, cu dragoste față de Patrie și prin muncă asiduă.
Sînt sigur că doar astfel vom învinge și dificultățile actuale și vom realiza obiectivele de acum 28 de ani, de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

La Mulți Ani, Republica Moldova!

***

2018: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a susținut următoarea alocuțiune:

STIMAȚI CETĂȚENI,

STIMAȚI REPREZENTANȚI AI CORPULUI DIPLOMATIC,

DOAMNELOR ȘI DOMNILOR,

Ziua Independenței Republicii Moldova este, pe bună dreptate, una dintre principalele sărbători de stat ale țării noastre.

Astăzi marcăm cea de-a 27-a aniversare a proclamării independenței Republicii Moldova. Ne distinge faptul că sîntem un stat tînăr cu o statalitate veche. Anume noi, împreună cu copiii şi nepoţii, sîntem urmaşii tuturor marilor noştri predecesori, care prin sudoarea şi sîngele lor au sfinţit trecutul, prezentul şi viitorul Moldovei.

Bineînțeles, sîntem mîndri de istoria noastră, de poporul și de țara noastră, fiind convinși că vom reuși să edificăm un stat democratic de drept, modern și prosper. Ne dăm seama că pe această cale ne așteaptă greutăți obiective, uneori și circumstanțe imprevizibile. Noi însă avem de la cine lua exemplu de rezolvare responsabilă a problemelor și de apărare fermă a intereselor statului și poporului nostru.

Prin decret prezidențial, anul 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, Domnitorul Moldovei. Renumita frază a marelui voievod este relevantă și astăzi: „Moldova nu este a noastră, nici a strămoșilor noștri, ea este a urmașilor urmașilor noștriˮ. Avînd drept reper ideile, faptele și tradițiile personalităților distinse, de care abundă istoria Moldovei, vom continua să lucrăm în mod consecvent și să facem tot posibilul în numele țării noastre și în beneficiul poporului nostru.

Stimați concetățeni,

Sînt profund convins că cea mai importantă pentru toate instituțiile puterii în țară, pentru societatea civilă și clasa politică din Republica Moldova este problema asigurării protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Prin urmare, necesitatea de a îmbunătăți mecanismele existente în acest sens, de a le încărca cu adevăratul spirit al echității și responsabilității nu este doar o parte a angajamentelor internaționale asumate, ci și un criteriu și un factor fundamentale pentru dezvoltarea cu succes a Republicii Moldova.

A venit timpul să evaluăm cu atenție perioada formării instituțiilor de stat din punctul de vedere al capacității acestora de a respecta și de a asigura protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în țara noastră. Trebuie să recunoaștem cu toții că atît autoritățile publice, cît și clasa politică continuă să acorde o atenție insuficientă anume acestei sfere.

În calitatea mea de șef de stat, am analizat situația actuală internă din domeniu și consider că în viitorul apropiat avem obligația să revizuim în mod substanțial atitudinea reprezentanților tuturor ramurilor puterii de stat față de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale locuitorilor țării noastre. Este necesar să îmbunătățim efectiv situația creată. Obiectivul nostru comun pe termen mediu este realizarea tranziției la etapa postmonitorizare a Republicii Moldova din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Îndeplinind această sarcină importantă, vom pune o bază solidă pentru construirea durabilă a unui stat multinațional de drept, cu adevărat liber.

Stimați concetățeni,

Țara noastră nu se poate lăuda cu resurse minerale bogate, cu o industrie de înaltă tehnologie și cu un complex agroindustrial modern. Principala avuție a noastră o constituie oamenii, noi cu toții – locuitorii Republicii Moldova. Totuși, de mai mulți ani, cetățenii noștri părăsesc țara în căutarea unei vieți mai bune. Experți locali și străini atenționează asupra ritmului amenințător al declinului populației. Este clar că oamenii pleacă nu din cauza faptului că ei nu au sentimentul patriotismului, ci pentru că aici nu există suficiente locuri de muncă, sînt puține oportunități pentru asigurarea unui trai decent familiei, copiilor.

Cred că atît actuala conducere a țării, cît și cea precedentă ‒ cu toții purtăm răspundere pentru situația socioeconomică creată în Moldova. Însă anume noi, generația liderilor de astăzi, trebuie să elaborăm urgent un program care să sprijine cetățenii noștri acasă și în străinătate, un program pentru crearea de noi locuri de muncă bine plătite și măsuri care să sporească în mod substanțial bunăstarea oamenilor.

Trebuie să încetăm să-i căutăm pe cei vinovați de necazurile noastre, dar să ne concentrăm atenția asupra unor acțiuni reale pentru a rezolva problema depopulării țării, problema fluctuației personalului calificat din economia națională. Iar pentru aceasta trebuie să conjugăm eforturile tuturor ramurilor puterii, tuturor forțelor politice și ale societății civile. Sînt sigur că, în acest caz, vom primi sprijin activ de la prietenii noștri internaționali și de la partenerii de dezvoltare.

Avem nevoie de reforme reale în domeniul justiției, de o luptă reală împotriva corupției în toate manifestările acesteia, indiferent de interesele de rudenie și de grup. Cetățenii noștri vor acorda credibilitate liderilor țării dacă vor vedea într-un timp scurt o îmbunătățire radicală a situației în lupta împotriva corupției. Pentru că anume corupția din domeniile administrativ și politic, mai mult ca orice, împiedică dezvoltarea economiei, consolidarea societății, precum și reintegrarea teritorială a țării noastre.

A venit timpul ca noi înșine să răspundem la cele mai dificile întrebări care s-au acumulat de zeci de ani.

Sîntem obligați să tăiem acest „nod gordianˮ și să restabilim încrederea concetățenilor în capacitatea noastră de a construi un stat modern prosper în care condițiile de viață și bunăstare vor fi egale pentru toți locuitorii săi. Trebuie să recunoaștem cu toată sinceritatea că dintre toate fenomenele de criză, care ne-au afectat societatea și statul, cel mai mare pericol îl reprezintă lipsa de încredere în instituțiile statului și cele de drept.

Vom putea face schimbări semnificative dacă vom organiza o campanie onestă și corectă pentru alegerile în Parlamentul Republicii Moldova. Scrutinul apropiat reprezintă o șansă de a restabili încrederea cetățenilor față de instituțiile puterii din țară și de a relua cooperarea eficientă cu toți partenerii internaționali.

Noua componență a Parlamentului urmează să unească nu numai politicieni. Noul Parlament trebuie să fie un centru de unire a majorității absolute a cetățenilor pentru edificarea cu succes a statului Republica Moldova.

Fiindcă puterea reală o are doar societatea în care fiecare cetățean, grup social și etnic promovează o cauză unică – edificarea statului. Numai într-o astfel de lume oamenii își găsesc adevăratul sens și adevăratele perspective ale existenței lor.

În acest context, unul dintre cei mai importanți factori cu impact pozitiv asupra dezvoltării durabile a statului moldovenesc este restabilirea unității țării prin finalizarea procesului de negocieri în vederea soluționării problemei transnistrene. În ultimii ani, în special în timpul Președinției germane, austriece și italiene a OSCE, s-au înregistrat anumite progrese în rezolvarea problemelor legate de nevoile și interesele oamenilor simpli și ale agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului.

Sînt sigur că după încheierea campaniei parlamentare și în timpul formării noului guvern una dintre prioritățile fundamentale va fi soluționarea problemei reglementării transnistrene. Lucrăm foarte serios pe această dimensiune. Am convingerea că vom putea crea în Moldova un precedent răsunător de rezolvare pașnică a unei probleme atît de complexe precum este fragmentarea teritorială.

Unitatea statului, o societate multietnică, neutralitatea permanentă sînt principiile fundamentale ale soluționării politice durabile a conflictului transnistrean în cadrul formatului general recunoscut „5 + 2ˮ. În acest context contăm pe sprijinul deplin al partenerilor internaționali ai Republicii Moldova în implementarea programului de asistență în dezvoltarea țării în perioada postconflict.

Stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic,

Doamnelor și Domnilor,

Doresc să-mi exprim profunda recunoștință pentru sprijinul pe care îl acordați Republicii Moldova. Sînt convins că politica promovată de viitorul guvern în vederea realizării reformelor reale în Moldova se va solda cu rezultatul scontat.

Totodată, țin să reiterez poziția mea de șef al statului că sînt un susținător fervent al cursului echilibrat de politică externă al Republicii Moldova în relațiile cu partenerii din Vest și cei din Est și sînt dispus să contribui prin tot felul de acțiuni la cooperarea reciproc avantajoasă cu toate statele membre ale ONU cu care avem relații diplomatice.

Lumea a intrat într-o epocă dificilă și turbulentă de remodelare a tuturor sferelor de influență politică, economică și ideologică, în epoca intensificării tensiunilor internaționale, în cea a destrămării alianţelor geopolitice vechi şi formarea altor noi, precum şi de războaie informaţionale fără precedent şi enorme pericole pentru dezvoltarea durabilă.

În acest context este necesar de a recurge la noi abordări creative şi de a reveni la vechile şi înţeleptele principii de gîndire şi acţiune cît mai echilibrată şi proiectivă din partea fiecărui lider de stat şi politic responsabil.

În activitatea mea voi continua să respect principiile de prietenie, deschidere, parteneriat, bună vecinătate, respect reciproc, cooperare bazate pe respectarea strictă a statutului constituțional de neutralitate permanentă în relațiile de politică externă cu alte state și organizații internaționale.

Principalul reper al politicii externe a statului moldovenesc este cooperarea politică și comercial-economică reciproc avantajoasă cu toți partenerii internaționali care, fără îndoială, va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice interne și asupra creșterii bunăstării cetățenilor. Politica externă echilibrată a Republicii Moldova ca țară neutră și pașnică ar trebui să contribuie la eliminarea acelor tendințe negative care se înregistrează astăzi în regiunea noastră și în alte regiuni ale lumii.

Stimați prieteni,

În încheiere, permiteți-mi să-i felicit din toată inima pe locuitorii țării noastre, pe prietenii și partenerii noștri cu ocazia sărbătorii naționale. Ne doresc nouă tuturor mult succes în construirea unui stat cu adevărat independent și prosper ‒ Republica Moldova. Independența țării este o oportunitate de a realiza visul cetățenilor moldoveni ‒ statul nostru să-și regăsească locul binemeritat și decent pe harta Europei și a lumii.

Să ţinem minte că independenţa şi suveranitatea țării sînt determinate nu doar de declaraţii, constituţie şi recunoaşterea internaţională. Pentru realizarea lor este nevoie de permanenta noastră abnegaţie, credinţă şi devotament – anume acele calități pe care le-a posedat marele Ştefan, luptător ferm pentru demnitatea noastră umană şi pentru perfecţiunea spirituală.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

***

2017: Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată, anual, la data de 27 august.

Președintele Uniunii Avocaților, Nina Lozan, a transmis următorul mesaj:

Stimați colegi, începând cu ziua în care Parlamentul Republicii Moldova a proclamat independența, 27 august 1991, statul nostru se bucură de suveranitate națională, o stare de neatârnare totală.

Astfel statul obținând dreptul legitim de a-și rezolva liber și nestingherit de nimeni problemele sale interne și externe, fără amestec sau dictat din afară. Iar poporul din acest areal, indiferent de etnie, limba vorbită, religie etc., și-a garantat dreptul de a judeca lucrurile, de a acționa și a judeca în mod independent.

Cu toate că în acești ani – mulți – impactul propriu-zis a fost frânat, torpilat şi demagogizat în panglicăriile verbale ale clasei politice, cauză din care efectul independenței este relativ modest, așteptăm, totuși, ca mâine să fie incomensurabil pentru noi toți, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri, pentru apărarea drepturilor noastre legitime şi pentru accelerarea proceselor de unificare cu simţul demn al identităţii Patriei şi Europei.

Vă felicit din suflet și Vă doresc cuget limpede pentru a promova valorile și idealurile poporului pe umerii căruia se ţine bolta albastră a Unităţii Naţionale.

***

Președinte Republicii Moldova, Igor Dodon, a transmis următorul mesaj:

Stimați concetățeni,

Sărbătorirea Zilei Independenței Republicii Moldova este un eveniment de însemnătate deosebită, prin care conștientizăm mândria de neam a națiunii moldovenești.

În cei 26 de ani, Moldova a trecut prin multe încercări și provocări, dar, în pofida lor, am demonstrat capacitatea de a asigura continuitatea statalității țării noastre, prin edificarea republicii și păstrarea neutralității.

Cu regret constat că prea multe greșeli au fost comise cu mâinile noastre, de către guvernările care s-au perindat în acest sfert de secol. Au fost risipite și jefuite bogățiile enorme ale poporului, au fost luate decizii greșite care au dus la evenimente tragice. În consecință, încă avem o țară fragmentată, dezbinată ideologic și identitar.

Acum, misiunea noastră, a întregului popor, este să temperăm patimile, să reducem din această dezbinare. Având o societate polarizată geopolitic, interesul național ne îndatorează să reîntregim țara. Dar pentru asta trebuie să renunțăm la vechile fixații, să încetăm de a mai fi ostaticii unor proiecte politice care ne învrăjbesc.

Sunt ferm convins că în prezent, când arena internațională este tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă în politica noastră – să ne concentrăm pe dezvoltarea Moldovei, astfel încât țara să fie prioritatea națiunii, nu un plan geopolitic.

De importanță primordială trebuie să fie ridicarea calității vieții, sporirea natalității, reducerea nivelului corupției, reducerea emigrației, îmbunătățirea educației și a medicinii, dezvoltarea agriculturii, împăcarea interetnică.

În acest context, mizez mult pe faptul că politicienii, din guvernare și din opoziție deopotrivă, îmi vor auzi mesajul, de orientare spre Moldova, nu spre Vest sau Est. Dar și mai mult mizez pe înțelegerea și susținerea voastră, stimați concetățeni.

Reiterând felicitările cu prilejul independenței țării, exprim încrederea că voința poporului, ca suveran al statului, va fi cuvânt de lege.

La Mulți Ani, Republica Moldova!

Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti