Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ziua Independenței Republicii Moldova


27 august 2017 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Ziua Independenței Republicii Moldova este marcată în fiecare an pe 27 august.

Astfel, Uniunea Avocaților din Republica Moldova cât și Președinția Republicii Moldova au dat publicității mesaje de felicitare cu prilejul acestei sărbători.

Nina Lozan, președintele Uniunii Avocaților: „Stimați colegi, începând cu ziua în care Parlamentul Republicii Moldova a proclamat independența, 27 august 1991, statul nostru se bucură de suveranitate națională, o stare de neatârnare totală.

Astfel statul obținând dreptul legitim de a-și rezolva liber și nestingherit de nimeni problemele sale interne și externe, fără amestec sau dictat din afară. Iar poporul din acest areal, indiferent de etnie, limba vorbită, religie etc., și-a garantat dreptul de a judeca lucrurile, de a acționa și a judeca în mod independent.

Cu toate că în acești ani – mulți – impactul propriu-zis a fost frânat, torpilat şi demagogizat în panglicăriile verbale ale clasei politice, cauză din care efectul independenței este relativ modest, așteptăm, totuși, ca mâine să fie incomensurabil pentru noi toți, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri, pentru apărarea drepturilor noastre legitime şi pentru accelerarea proceselor de unificare cu simţul demn al identităţii Patriei şi Europei.

Vă felicit din suflet și Vă doresc cuget limpede pentru a promova valorile și idealurile poporului pe umerii căruia se ţine bolta albastră a Unităţii Naţionale„.

***

Igor Dodon, președinte Republicii Moldova: „Stimați concetățeni,

Sărbătorirea Zilei Independenței Republicii Moldova este un eveniment de însemnătate deosebită, prin care conștientizăm mândria de neam a națiunii moldovenești.

În cei 26 de ani, Moldova a trecut prin multe încercări și provocări, dar, în pofida lor, am demonstrat capacitatea de a asigura continuitatea statalității țării noastre, prin edificarea republicii și păstrarea neutralității.

Cu regret constat că prea multe greșeli au fost comise cu mâinile noastre, de către guvernările care s-au perindat în acest sfert de secol. Au fost risipite și jefuite bogățiile enorme ale poporului, au fost luate decizii greșite care au dus la evenimente tragice. În consecință, încă avem o țară fragmentată, dezbinată ideologic și identitar.

Acum, misiunea noastră, a întregului popor, este să temperăm patimile, să reducem din această dezbinare. Având o societate polarizată geopolitic, interesul național ne îndatorează să reîntregim țara. Dar pentru asta trebuie să renunțăm la vechile fixații, să încetăm de a mai fi ostaticii unor proiecte politice care ne învrăjbesc.

Sunt ferm convins că în prezent, când arena internațională este tulburată de conflicte și dușmănie, există o singură soluție înțeleaptă în politica noastră – să ne concentrăm pe dezvoltarea Moldovei, astfel încât țara să fie prioritatea națiunii, nu un plan geopolitic.

De importanță primordială trebuie să fie ridicarea calității vieții, sporirea natalității, reducerea nivelului corupției, reducerea emigrației, îmbunătățirea educației și a medicinii, dezvoltarea agriculturii, împăcarea interetnică.

În acest context, mizez mult pe faptul că politicienii, din guvernare și din opoziție deopotrivă, îmi vor auzi mesajul, de orientare spre Moldova, nu spre Vest sau Est. Dar și mai mult mizez pe înțelegerea și susținerea voastră, stimați concetățeni.

Reiterând felicitările cu prilejul independenței țării, exprim încrederea că voința poporului, ca suveran al statului, va fi cuvânt de lege.

La Mulți Ani, Republica Moldova!

Ziua Independenței este sărbătoarea națională a Republicii Moldova, prin care se marchează adoptarea Declarației de Independență la 27 august 1991. În urma declarării independenței, Republica Moldova a devenit un stat suveran şi independent.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii