Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri
26.06.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Drept penal, Drepturile omului, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Agenția Națională Antidrog a transmis următorul comunicat de presă:

ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – 26 IUNIE, MARCATĂ LA NIVEL NAŢIONAL – Tema 2022: Abordarea provocărilor consumului de droguri în situația crizei de sănătate și umanitare #CARE in CRISES

Pentru marcarea, la nivel național, a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2022, Agenția Națională Antidrog, în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.

În fiecare an, în ziua de 26 iunie, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (United Nations Office on Drugs and Crime – UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, în scopul de a trage un semnal de alarmă şi a determina factorii de decizie implicaţi să acţioneze eficient pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la problematica consumului de droguri.

În 2022, UNODC abordează provocările transnaționale legate de droguri, care decurg din situațiile de criză.

Ca în fiecare an, Agenția Națională Antidrog se alătură organismelor internaționale, militând pentru protejarea dreptului la sănătate pentru cei mai vulnerabili, inclusiv pentru copii și tineri, pentru persoanele care consumă droguri și pentru persoanele care au nevoie de servicii de asistență integrată în adicții.

Agenția Națională Antidrog va fi prezentă în această perioadă în comunitate, desfășurând, la nivel național, activități de prevenire a consumului de droguri și de consiliere psihologică, la cele mai importante evenimente, concerte, festivaluri, întruniri tematice sau în zonele de agrement din București și din țară.

În acest context, în perioada 23 – 26 iunie a.c., reprezentanții celor 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog disponibile în întreaga ţară, împreună cu voluntarii antidrog și partenerii instituționali, desfășoară activități de informare și conștientizare cu privire la efectele și riscurile consumului de droguri și de promovare a modalităților de petrecere a timpului liber într-un mod sănătos.

Astfel, participanților la evenimente, li se vor transmise informații, mesaje și recomandări preventive şi de descurajare a consumului de droguri.

Totodată, folosind toate cele trei tipuri de ochelari care distorsionează realitatea (ochelarii care induc efectele consumului de alcool pe timp de zi, ochelarii care induc efectele consumului de alcool în versiunea de noapte şi ochelarii care induc efectele consumului de droguri), vor fi realizate demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive.

Pentru adolescenții care se confruntă cu probleme legate de droguri, Agenția Națională Antidrog derulează, gratuit, de luni până vineri, programul de consiliere psihologică SAFE SPACE, care poate fi accesat la nr. de telefon 0752.79.16.47.

***

Ministrul afacerilor interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, de Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, vreau să trag încă o dată un semnal de alarmă cu privire la aceste fenomene care distrug vieți, dezbină comunități, subminează modernizarea și evoluția statelor!

Am solicitat tuturor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai multă implicare și eficiență atât în activitățile de combatere, cât și în cele de prevenire.

Față de întreg lanțul care întreține acest flagel, dar și față de acei reprezentanți ai instituțiilor statutului care se dovedesc complici nu trebuie să existe niciun fel de toleranță.

Activitățile de identificare, depistare și apoi de tragere la răspundere trebuie intensificate. Toate eforturile instituțiilor în acest sens trebuie susținute și consolidate.

Am subliniat, întotdeauna, importanța prevenirii consumului și traficului ilicit de droguri, iar Ministerul Afacerilor Interne a desfășurat campanii de informare și conștientizare cu privire la riscurile pe care le implică aceste comportamente nocive.

Eficiența activităților de prevenire presupune abordarea integrată a acestui fenomen, cu accent pe segmentul vârstei tinere și al categoriilor vulnerabile.

Instituțiile fac eforturi considerabile în acest sens, însă doresc să subliniez că este nevoie de un efort comun în care trebuie să ne implicăm cu toții: factori de decizie din ministere, structuri specializate din sistemul politienesc si judiciar, specialiști anti-drog, profesori și părinți.

Doar împreună putem câștiga această luptă!

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Agenția Națională Antidrog a transmis următorul comunicat de presă:

Pentru marcarea, la nivel național, a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021, Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei Biroului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), prin organizarea de activităţi de informare, educare şi conştientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanţe interzise.

În acest context, ANA a organizat vineri, 25 iunie a.c., atât la nivelul municipiului București, cât și la nivel regional, prin intermediul unei platforme online, o întâlnire tehnică cu factorii decizionali ai autorităților administrației publice locale, având ca subiect propunerile planurilor locale de implementare a Strategiei Naționale în Domeniul Drogurilor 2021 – 2025.

Totodată, instituţia noastră a derulat în această perioadă, prin intermediul specialiștilor centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), activități de promovare a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în comunitate și de informare corectă cu privire la riscurile și efectele consumului de noi substanţe psihoactive în cadrul campaniei naţionale”Fii liber!”.

***

În fiecare an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, în scopul conștientizării problemelor majore pe care drogurile ilicite le reprezintă pentru societate și pentru a căror rezolvare este nevoie de o colaborare strânsă între organizațiile guvernamentale și societatea civilă.

Mesajul campaniei din acest an – ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” – îndeamnă atât instituțiile publice şi ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte, să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată, anual, la data de 26 iunie.

AGENȚIA NAȚIONALĂ ANTIDROG LANSEAZĂ CAMPANIA NAȚIONALĂ MEDIA DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE NOI SUBSTANȚE PSIHOACTIVE „FII LIBER!”

Campania va fi implementată, la nivel național, de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, în perioada martie – decembrie 2020.

Principalele obiective ale campaniei naționale media de prevenire a consumului de noi substanţe psihoactive (NSP) sunt creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare cu privire la efectele medico-psiho-sociale ale consumului de substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă la nivelul populaţiei generale cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, cu accent pe populaţia şcolară şi la risc de consum de droguri, respectiv 15-34 de ani.

Prin derularea acestei campanii, Agenţia Naţională Antidrog işi propune informarea, educarea și conștientizarea elevilor şi studenţilor în legătură cu efectele și riscurile consumului de substanțe noi psihoactive, în vederea neînceperii şi/sau evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional, la consumul regulat la nivelul populaţiei generale.

„FII LIBER!” este o campanie care își propune, la nivel naţional, crearea unei reţele de suport comunitar, formate din cadre didactice, voluntari ANA, părinţi şi specialişti din cadrul instituţiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale partenere.

Beneficiarii estimați ai campaniei sunt 47.000 de elevi şi studenţi, 2500 de profesori, 20.000 de părinţi, 2.500 de reprezentanţi ai instituţiilor publice și ONG-urilor partenere, 2.000.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 34 ani din România (10% din populația generală a României), fiind realizate aproximativ 200 de activităţi de informare privind riscurile şi efectele consumului de NSP şi promovate modalităţile sănătoase de petrecere a timpului liber în zone recreaţionale.

De asemenea, sunt estimați ca beneficiari indirecți 50.000 de elevi şi studenţi, 25.000 de aparţinători legali și 500.000 de membrii ai comunităţilor locale.

Campania națională media de prevenire a consumului de noi substanțe psihoactive „Fii Liber!” este realizată în cadrul Programului Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, aprobat prin H.G. nr. 684/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Subprogramul III. „Campanii de prevenire a consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive”, din Titlul VII al bugetului de stat, „Alte transferuri”- „Transferuri interne”- 55.01, articol 55.01.18 „Alte transferuri curente interne”, corelativ cu prevederile H.G. nr. 784/2013 privind aprobarea Strategiei naţionale antidrog 2013-2020 şi ale Planului naţional de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog 2018-2020.

***

Conform rezultatelor Studiului în Populația Generală – GPS 2016, realizat de specialiștii ANA, noile substanţe psihoactive se află, după canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, cu un procent de 2,5% din populaţia generală cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64, ce a experimentat consumul, observandu-se o prevalenţă a consumului în rândul respondenţilor care au studii universitare şi postuniversitare. Este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă de 15-24 ani.

Noile substanțe psihoactive se situează pe locul trei (după inhalante și canabis) în categoria drogurilor declarate la debutul precoce în consum, 1,3% dintre elevi menționând că au experimentat consumul de astfel de substanțe la vârsta de 13 ani sau mai devreme.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Tema pentru 2019: ”Sănătate pentru justiţie. Justiţie pentru sănătate.”

Această temă subliniază faptul că justiţia şi sănătatea sunt două feţe ale aceleiaşi monede atunci când este vorba despre abordarea problemelor legate de droguri. Răspunsurile eficiente la problema drogurilor la nivel mondial necesită instituţii incluzive şi responsabile de justiţie penală, sănătate şi servicii sociale, care să lucreze mână în mână pentru a oferi soluţii integrate, în conformitate cu convenţiile internaţionale privind controlul drogurilor, drepturile omului şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Tema pentru 2018: „Ascultați mai întâi – Ascultarea copiilor și a tinerilor este primul pas pentru ai ajuta să devină sănătoși și în siguranță”.

Este o inițiativă de sporire a sprijinului acordat prevenirii consumului de droguri, care se bazează pe știință și este, prin urmare, o investiție eficientă în bunăstarea copiilor și tinerilor, a familiilor acestora și a comunităților acestora.

26 iunie 2017: În fiecare an, la 26 iunie este marcată Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, care este menită să crească gradul de conștientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate, potrivit unui comunicat al ONU.

Prin Rezoluția 42/112 din 7 decembrie 1987 Adunarea Generală a ONU a decis ca în 26 iunie să fie marcată Ziua internațională de luptă împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acțiunile și cooperarea pentru a putea crea o societate internațională fără consum de droguri. Între anii 1991-2000 a fost marcat „Deceniul Națiunilor Unite împotriva abuzului de droguri”, iar în 1998 Adunarea Generală a ONU a adoptat o declarație politică privind problema drogurilor la nivel mondial.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

:: Detalii pe International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea,Facultatea de Drept, Universitatea din București, Internship Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti