Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii
26.06.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Tortura este o infracţiune, în temeiul dreptului internaţional, fiind absolut interzisă, neputând fi justificată în vreun fel. Tortura încearcă să anihileze personalitatea victimei şi neagă demnitatea inerentă a fiinţei umane, iar practica sa sistematică sau răspândită constituie o crimă împotriva umanităţii.

În ciuda interzicerii acesteia, în lume sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor. Consecinţele pătrunzătoare ale torturii depăşesc de multe ori actul izolat asupra unui individ şi pot fi transmise de-a lungul generaţiilor ducând la cicluri de violenţă, iar recuperarea victimelor necesită programe prompte şi specializate. Singurul mecanism care vizează finanţarea victimelor torturii şi a familiilor acestora este Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, administrat de Oficiul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a lăsat un mesaj cu prilejul Zilei internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii, potrivit unui comunicat al AP.

***

2017: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Sediul materiei: Convenția ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, aprobată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1984 (rezoluția 39/46), a intrat în vigoare la 26 iunie 1987. România a semnat adeziunea la această convenție la 10 august 1990.

Potrivit art. 2 din Convenție, ”fiecare stat parte va lua măsuri legislative, administrative, judiciare sau alte măsuri eficiente pentru a împiedica comiterea unor acte de tortură pe teritoriul de sub jurisdicția sa. Nicio împrejurare excepțională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de starea de război sau de amenințare cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepție, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.