« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii
26.06.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Deși dreptul internațional „interzice fără echivoc tortura în toate cazurile”, șeful ONU a subliniat că, totuși, aceasta continuă în multe țări, „chiar și în cazul în care este incriminată”.

Tortura încearcă să anihileze personalitatea victimei și neagă o ființă umană de demnitatea sa inerentă.

Nicio justificare

Îngrijorările cu privire la protejarea securității naționale și a frontierelor sunt din ce în ce mai frecvente, întrucât prin intermediul acestora sunt permise tortura și alte forme de tratament crud, degradant și inuman.

Iar consecințele sale omniprezente depășesc adesea actul izolat asupra unui individ care este transmis de-a lungul generațiilor, ceea ce duce la cicluri de violență.

Încă de la început, ONU a condamnat tortura ca fiind una dintre cele mai urâte acte săvârșite de ființe umane asupra semenilor lor.

„Cu ocazia acestei Zile Internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii, apărătorii drepturilor omului și supraviețuitorii torturii din întreaga lume profită de această ocazie pentru a vorbi deschis despre acestă negare aberantă a demnității umane și acționează pentru a-și aminti și susține victimele”, a spus Antonio Guterres în mesajul său.

Fără temei legal

Tortura este absolut interzisă prin toate instrumentele legale relevante și nu poate fi justificată în niciun caz.

Interdicția sa face parte din dreptul internațional obișnuit, ceea ce înseamnă că este obligatorie pentru fiecare membru al comunității internaționale, indiferent dacă un stat a ratificat tratatele internaționale care interzic expres această practică sau nu, potrivit ONU.

Mai mult, practica sistematică sau răspândită a torturii constituie o crimă împotriva umanității.

„Tortura diminuează pe toată lumea și tot ceea ce atinge, inclusiv torționarii, sistemele și statele în care se întâmplă”, a menționat funcționarul superior al ONU. „Nu trebuie să li se permită niciodată torționarilor să se îndepărteze de crimele lor, iar sistemele care permit tortura ar trebui demontate sau transformate”.

Recuperare

Pentru a trece de la groază la vindecare, victimele torturii necesită programe prompte și specializate.

„Victimele, supraviețuitorii și familiile lor trebuie să fie împuterniciți și să fie asistați să caute dreptate pentru răzbunarea lor”, a afirmat Guterres.

Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, canalizează finanțarea pentru a ajuta victimele torturii și familiile acestora, prin acordarea a sute de subvenții organizațiilor societăților civile din întreaga lume pentru asistență medicală, psihologică, juridică, socială și de altă natură.

Contribuie la reabilitarea, repararea, împuternicirea și accesul la remedii pentru aproape 50.000 de supraviețuitori ai torturii în fiecare an.

„În acest scop, felicit Fondul Voluntar al Națiunilor Unite pentru Victimele Torturii și cer reînnoirea acestuia”, a adăugat șeful ONU.

Ziua dedicată oferă o ocazie tuturor, de pretutindeni, să se unească în sprijinul sutelor de mii de oameni din întreaga lume care au fost torturați și a celor care sunt încă abuzați astăzi.

„În această zi internațională, să onorăm victimele torturii și să ne angajăm să muncim pentru a realiza o lume în care un astfel de abuz nu se poate întâmpla”, a concluzionat secretarul general.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Tortura este o infracţiune, în temeiul dreptului internaţional, fiind absolut interzisă, neputând fi justificată în vreun fel. Tortura încearcă să anihileze personalitatea victimei şi neagă demnitatea inerentă a fiinţei umane, iar practica sa sistematică sau răspândită constituie o crimă împotriva umanităţii.

În ciuda interzicerii acesteia, în lume sunt comise crime prin tortură împotriva femeilor, a bărbaţilor, dar şi a copiilor. Consecinţele pătrunzătoare ale torturii depăşesc de multe ori actul izolat asupra unui individ şi pot fi transmise de-a lungul generaţiilor ducând la cicluri de violenţă, iar recuperarea victimelor necesită programe prompte şi specializate. Singurul mecanism care vizează finanţarea victimelor torturii şi a familiilor acestora este Fondul voluntar al ONU pentru victimele torturii, administrat de Oficiul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a lăsat un mesaj cu prilejul Zilei internaționale pentru sprijinirea victimelor torturii, potrivit unui comunicat al AP.

***

2017: Ziua internațională pentru sprijinirea victimelor torturii este marcată, anual, la data de 26 iunie.

Sediul materiei: Convenția ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, aprobată de Adunarea Generală a ONU la 10 decembrie 1984 (rezoluția 39/46), a intrat în vigoare la 26 iunie 1987. România a semnat adeziunea la această convenție la 10 august 1990.

Potrivit art. 2 din Convenție, ”fiecare stat parte va lua măsuri legislative, administrative, judiciare sau alte măsuri eficiente pentru a împiedica comiterea unor acte de tortură pe teritoriul de sub jurisdicția sa. Nicio împrejurare excepțională, oricare ar fi ea, fie că este vorba de starea de război sau de amenințare cu războiul, de instabilitate politică internă sau de orice altă stare de excepție, nu poate fi invocată pentru a justifica tortura.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.