Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Alfred Bulai: Tinerilor li s-a inoculat ideea, într-un mod accentuat, că banii sunt singurul lucru care contează


28 august 2017 | Irina RIMARU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Universitaria
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Într-un interviu acordat Ziare.com, sociologul Alfred Bulai spune că tinerilor li s-a inoculat ideea, într-un mod accentuat, că banii sunt singurul lucru care contează.

Alfred Bulai: ”Am ajuns aici din cauza modului în care a evoluat sistemul de invațământ timp de 27 de ani. Și nu numai sistemul de invățământ, ci și societatea în ansamblul ei.

Trăim într-o societate pecuniară, în care tinerilor li s-a inoculat ideea, într-un mod accentuat, că banii sunt singurul lucru care contează. De aici și scăderea preocupării față de ideea de muncă și de valorizare a muncii.

Nu numai universitățile, tot sistemul de invățământ NU pregătește tinerii din acest punct de vedere – al importanței ideii de a munci.

În studiile pe care le-am facut eu de-a lungul timpului am constatat că angajatorii când aud de absolvenți parcă au auzit de necuratul. Cei mai mulți dintre ei nu au niciun fel de imbold de a angaja absolvenți pentru că, în general, aceștia au pretenții financiare uriașe și, de regulă, au următoarea formulă la angajare: „Ce știi să faci?” „Nimic, dar învăț repede”. Iar, întrebat „Cât vrei?”, răspunsul este cu mult peste salariul cel mai mare din companie.

Nu toți sunt în această situație, dar, din păcate acesta este modelul: al lipsei de respect față de muncă.

Studenții merg la școală când vor pentru că e libertate deplină, nu există prezența obligatorie în adevăratul sens al cuvântului. Cultura punctualității, a seriozității, nu există, de regulă, în școala românească. Un referat poate fi dat vineri la două, dar și la trei, și la patru, și în altă zi…

În schimb, sigur că dacă esti practicant asistent al unui avocat e destul de greu să te duci după ora la care este fixată sedința pentru că tu nu te-ai sculat la timp în ziua aia. Asemenea exemple mi-au fost date de avocați care mi-au povestit experiența lor senzatională cu tineri care voiau să pășească în avocatură”.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică