« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Mediu
CărţiProfesionişti
 

Ziua internațională împotriva testelor nucleare
29.08.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, anual, la data de 29 august.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Testele nucleare au provocat daune enorme mediului și consecințe teribile asupra sănătății persoanelor care locuiesc în zonele afectate.

Este timpul să scoatem în afara legii toate testele nucleare, de către oricine, oriunde.

Nu există nicio scuză pentru a întârzia realizarea acestui obiectiv.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, anual, la data de 29 august.

De la începutul erei nucleare, societatea civilă a jucat un rol important în efortul de a opri definitiv testarea armelor nucleare. Fizicieni, seismologi și alți oameni de știință, medici și avocați, organizații de femei, institute de cercetare și ONG-uri de dezarmare, primari și parlamentari, oamenii expuși contaminanțiilor radioactive rezultate din testarea atmosferică și hibakusha, supraviețuitorii bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, și publicul larg – toți au fost implicați.

Câteva aspecte importante din deceniile de activități:

În anii 1950, medicii și grupurile de femei au atras atenția în legătură cu efectele asupra sănătății ale testelor atmosferice, inclusiv prezența radioizotopilor în dinții copiilor. Această campanie a contribuit la conducerea către Tratatul de interzicere a testelor parțiale, care a interzis testarea sub apă, în atmosferă și în spațiul cosmic, dar nu și în subteran.

În anii 1980, oamenii de știință americani și ruși au efectuat experimente comune pentru a demonstra fezabilitatea verificării interzicerii testării subterane.

Tot în anii 1980, grupuri americane au organizat proteste în masă la locul de testare Nevada din Statele Unite și o puternică campanie antitestare, cunoscută sub numele de Mișcarea Nevada-Semipalatinsk, care a apărut în Kazahstan, acasă la principalul loc de testare sovietic de la Semipalatinsk. Acțiuni și campanii bine mediatizate au fost, de asemenea, direcționate către locul de testare francez de la Mururoa din Pacific în anii 1980 și din nou în anii 1990.

Începând cu 1985, ONG-urile au făcut lobby în procesul de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (NPT/NNPT) pentru angajamentul de a realiza Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT). A fost adoptat pentru prima dată în contextul deciziei din 1995 de prelungire a tratatului și reafirmată la conferințele de revizuire din 2000 și 2010. În special de la sfârșitul Războiului Rece, societatea civilă a susținut în mod viguros, în număr din ce în ce mai mare, ca ședințele de revizuire a NPT să se angajeze în luarea de măsuri care să ducă la eliminarea armelor nucleare, inclusiv CTBT, iar conferințele din 2000 și 2010, de fapt, au făcut acest lucru .

În anii 90, ONG-urile și parlamentarii au declanșat convocarea unei conferințe în 1991 privind modificarea Tratatului de interzicere parțială pentru a-l face cuprinzător, un proces care a contribuit la stabilirea temeiului negocierilor CTBT.

Cercetătorii neguvernamentali au dezvoltat înțelegerea tehnicilor de verificare.

Grupurile neguvernamentale de cercetare și promovare au monitorizat negocierile care au condus la adoptarea în 1996 a CTBT.

ONG-urile au făcut campanie pentru a-și convinge guvernele să negocieze, apoi să ratifice CTBT. Unii au criticat, de asemenea, instalațiile experimentale și de supercomputere destinate să înlocuiască testele explozive nucleare.

De-a lungul deceniilor, și în special în ultimii ani, eforturile societății civile în sprijinul unei interdicții cuprinzătoare asupra testării nucleare au fost legate în cea mai mare parte de întreprinderea mai mare de a realiza eliminarea totală a armelor nucleare. Pentru a contribui la intrarea în vigoare a CTBT, ONG-urile, societatea civilă și membrii publicului, în special în acele țări care trebuie să ratifice tratatul pentru ca acesta să intre în vigoare, pot cere guvernelor și parlamentelor lor, și celorlalte, să semneze și să ratifice tratatul . De asemenea, aceștia își pot îndemna guvernele să susțină propunerea Secretarului General în cinci puncte pentru dezarmarea nucleară, care include introducerea CTBT în vigoare și luarea în considerare a negocierii unei convenții privind armele nucleare, susținută de un sistem puternic de verificare, așa cum s-a propus de mult Națiunilor Unite.

Multe entități, cum ar fi institutele de cercetare, instituțiile academice și ONG-urile, sunt angajate în activități legate de dezarmare, inclusiv în legătură cu CTBT.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, anual, la 29 august.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj: „Istoricul testelor nucleare este unul de suferinţă, cu victime din peste 2.000 de teste nucleare, adesea din cele mai vulnerabile comunităţi ale lumii. Consecinţele devastatoare – care nu au fost limitate de graniţele internaţionale – au avut impact asupra mediului, sănătăţii, securităţii alimentare şi dezvoltării economice.”

În această zi sunt organizate diverse activităţi la nivel mondial, care includ, printre altele, organizarea de seminarii, conferinţe, expoziţii, concursuri, apariţia de publicaţii, cursuri în instituţiile academice, programe în mass-media. Numeroase evenimente sunt programate să se desfăşoare şi la sediul ONU. Totodată, această zi are ca scop educarea publicului şi sensibilizarea cu privire la efectele pe care le are efectuarea acestor teste cu arme nucleare şi conştientizarea necesităţii de a le pune capăt, pentru atingerea obiectivului de a avea o lume fără arme nucleare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, anual, la 29 august.

În acest an, va fi organizată ședința plenară la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru comemorarea Zilei internaționale împotriva testelor nucleare. Reuniunea este convocată de Miroslav Lajcak, Președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Ședința este deschisă statelor membre, agențiilor ONU, organizațiilor internaționale, sectorului privat, societății civile și mass-mediei, potrivit un.org.

Evenimentul se va desfășura la data de 6 septembrie, ora 10:00, la sediul Organizației Națiunilor Unite.

De asemenea, Michael Douglas este un susținător al acestui proiect. Actorul a susținut cu privire la această temă, în anul 2009, următorul discurs:

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională împotriva testelor nucleare este marcată, anual, la 29 august.

Sediul materiei: Rezoluția 64/35 adoptată de către ONU la data de 2 decembrie 2009, la împlinirea a 20 de ani de la închiderea sitului de testare nucleară de la Semipalatinsk din Kazakhstan, la inițiativa președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Prin Rezoluția 64/35 se menționa că trebuie întreprinse toate eforturile pentru a opri testele nucleare, pentru a evita efectele lor nocive și devastatoare asupra vieții și sănătății oamenilor, cât și a mediului înconjurător. Principalul instrument internațional de luptă împotriva tuturor formelor de teste nucleare este cel negociat la Geneva, între 1994 și 1996, respectiv Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare, potrivit unui comunicat al ONU.

Tragediile umane și de mediu care sunt rezultatul testelor nucleare reprezintă motive imperioase pentru necesitatea de a respecta Ziua internațională împotriva testelor nucleare – o zi în care evenimentele, activitățile și mesajele educaționale urmăresc să capteze atenția lumii și să sublinieze necesitatea unor eforturi unificate pentru a preveni testarea armelor nucleare.

:: Detalii pe International Day against Nuclear Tests

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

 
Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Internațional, Legal Days, UNIVERSITARIA, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD