Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua internațională a diversității biologice
22.05.2022 | Adelina DOBRE

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Legal Days, VARIA (alte surse), VIDEO
JURIDICE - In Law We Trust
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Tema din 2022 este Construirea unui viitor comun pentru toată viața. Încadrându-se în contextul deceniului în curs al Națiunilor Unite pentru restaurare, care evidențiază faptul că biodiversitatea este răspunsul la mai multe provocări ale dezvoltării durabile, sloganul transmite mesajul că biodiversitatea este fundația pe care putem reconstrui mai bine.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Întrucât comunitatea globală este chemată să reexamineze relația noastră cu lumea naturală, un lucru este sigur: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosisteme sănătoase și vibrante pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie, doar pentru a numi câteva.

În acest an 2021, tema este Suntem parte a soluției. Sloganul a fost ales ca o continuare a impulsului generat anul trecut sub tema generală, Soluțiile noastre sunt în natură, care ne-a amintit că biodiversitatea rămâne răspunsul la mai multe provocări de dezvoltare durabilă.

De la soluții bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară și a apei și mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundamentul cu ajutorul căruia ne putem reconstrui mai bine. Acesta este principalul mesaj al Convenției privind diversitatea biologică (CBD), instrument internațional cheie pentru dezvoltarea durabilă.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Tema pentru 2020: „Soluțiile noastre sunt în natură”

Întrucât comunitatea globală este chemată să-și reexamineze relația cu lumea naturală, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase și vibrante pentru sănătatea noastră, apă, alimente, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie. Sloganul „Soluțiile noastre sunt în natură” subliniază speranța, solidaritatea și importanța de a lucra împreună la toate nivelurile pentru a construi un viitor al vieții în armonie cu natura.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

De la specii individuale la ecosisteme întregi, diversitatea biologică este vitală pentru sănătatea omului şi bunăstare. Calitatea apei pe care o bem, alimentele pe care le consumăm şi aerul pe care îl respirăm – toate depind de menţinerea lumii naturale într-o stare bună de sănătate, arată secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, în mesajul său din acest an cu prilejul Zilei internaţionale a diversităţii biologice.

Biodiversitatea este mâncarea pe care o consumăm, apa pe care o bem, precum şi aerul pe care îl respirăm. Mai mult decât atât, biodiversitatea face parte din noi, aşa cum şi noi, oamenii, suntem parte a naturii, arată, la rândul său, într-un mesaj, Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al Convenţiei ONU pentru Diversitate Biologică.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

2018Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Tema din 2018: „Sărbătorirea a 25 de ani de acțiune pentru biodiversitate.” 2018 marchează cea de-a 25-a aniversare a intrării în vigoare a Convenției privind diversitatea biologică. De la intrarea în vigoare, Convenția a fost pusă în aplicare prin viziunea și conducerea afișate de țări, organizații neguvernamentale și interguvernamentale, popoare indigene și comunități locale, comunitatea științifică și indivizii.

global.

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017Ziua internațională a diversității biologice este marcată, anual, la data de 22 mai.

Această zi are scopul creșterii gradului de înțelegere și conștientizare a problemelor legate de biodiversitate, conform unui comunicat al ONU.

Ziua a fost aleasă după data de 22 mai 1992 când a fost adoptat, cu prilejul Conferinței de la Nairobi, textul Convenției privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenții sunt conservarea diversității biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil și partajarea corectă și echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.

Inițial această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 49/119, din 19 decembrie 1994, spre a fi celebrată la 29 decembrie, reprezentând data la care a intrat în vigoare Convenția privind Diversitatea Biologică (29 decembrie 1993). Data stabilită fiind foarte aproape de sfârșitul anului, o perioadă marcată de vacanțe în multe țări, a făcut dificilă organizarea evenimentelor dedicate zilei, ceea ce a dus, ulterior, la schimbarea acesteia.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

:: Detalii International Day for Biological Diversity

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti