« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
MOLOMAN LAZAR & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Ziua internațională a familiei
15.05.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a familiilor este marcată, anual, la data de 15 mai.

Urmărind tema celei de-a 59-a sesiuni a Comisiei pentru dezvoltare socială: Tranziție socială corectă către dezvoltare durabilă: rolul tehnologiilor digitale în dezvoltarea socială și bunăstarea tuturor, Ziua Internațională a Familiei în 2021 se concentrează pe impactul noilor tehnologii asupra bunăstării familiilor.

Tendințele la scară mondială, inclusiv noile tehnologii, schimbările demografice, urbanizarea rapidă și tendințele migraționale, precum și schimbările climatice, au modelat în mod dramatic lumea noastră.

Pandemia prelungită COVID-19 a demonstrat importanța tehnologiilor digitale pentru muncă, educație și comunicare. Pandemia a accelerat schimbările tehnologice care erau deja în desfășurare atât în ​​societate, cât și la locul de muncă, inclusiv utilizarea extinsă a platformelor digitale și inovațiile tehnologice conexe, cum ar fi cloud computing și utilizarea datelor mari și a algoritmilor.

În pregătirea celei de-a 30-a aniversări a Anului Internațional al Familiei, 2024 (IYF + 30), Organizația Națiunilor Unite își propune să conștientizeze tendințele la scară mondială menționate mai sus și politicile adaptate orientate spre familie, pentru a aborda efectele acestora.

ȘTIAȚI CĂ?

-Concediul de maternitate, care era oferit în 89% din țări în 1995, a fost disponibil în 96% din țări până în 2015.

-Doar 57% dintre femei, căsătorite sau aflate într-un concubinaj, pot lua decizii cu privire la relațiile sexuale și la utilizarea contraceptivelor și a serviciilor de sănătate a reproducerii.

-Familiile fără adăpost sunt în creștere. În unele țări europene, acestea au reprezentat în mod constant peste 20% din totalul populației fără adăpost.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a familiilor este marcată, anual, la data de 15 mai.

Deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilişanu, membru în Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi, transmite cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei următorul mesaj:

„În 1993, Adunarea Generală a ONU a decis ca, pe 15 mai a fiecărui an, să fie celebrată Ziua Internaţională a Familiei. Această zi aduce în atenţia publică internaţională conştientizarea problemelor legate de familie şi de procesele sociale, economice şi demografice care afectează familia la nivel global. Anul acesta celebrăm şi cea de-a 25-a aniversare a Declaraţiei de la Copenhaga din 1995 şi a Platformei de acţiune de la Beijing pentru dezvoltare socială, într-o perioadă extrem de provocatoare din punct de vedere al crizei sociale şi de sănătate de la nivel mondial. Pandemia Covid-19 schimbă priorităţile politicilor internaţionale punând accentul pe importanţa investiţiilor în politicile sociale pentru protejarea persoanelor şi familiilor vulnerabile. Astfel, familia este cea care suportă profund repercusiunile acestei crize, adăpostindu-şi membrii cu risc, având grijă de copiii care nu mai petrec câteva ore zilnic la şcoală, ci sunt permanent acasă şi, în acelaşi timp, continuându-şi responsabilităţile privind locul de muncă”.

Claudiu-Augustin Ilişanu afirmă în continuare: „În toată această perioadă, familia a fost pentru cei mai mulţi locul interacţiunilor zilnice şi singurul sprijin moral în această criză. Măsurile luate de Guvern nu arată perspective pozitive pentru sprijinirea familiilor, ci ne îndreaptă către perioade de criză şi momente de incertitudine. S-a dovedit sociologic că, în această perioadă a izolării, în România, creşterea stresului a dus la înmulţirea actelor de violenţă familială. De aceea, este nevoie urgentă ca Guvernul PNL să vină cu măsuri de sprijin pentru familiile vulnerabile, familii cu resurse financiare din ce în ce mai puţine din cauza pierderii locurilor de muncă, respectiv familii cu locuinţe inadecvate, cu copii mici sau cu persoane în vârstă sau cu dizabilităţi. Este imperativ ca aceste categorii sociale să beneficieze de sprijin real în această perioadă grea.

În timp ce lumea întreagă se luptă să răspundă crizei Covid-19, multe societăţi la nivel mondial îşi regândesc şi transformă modul în care economiile funcţionează pentru a favoriza o justă egalitate socială. Familiile din întreaga lume se schimbă, pe măsură ce numărul gospodăriilor monoparentale creşte. În prezent, 65% dintre familii sunt alcătuite fie din cupluri care locuiesc împreună cu copiii, cât şi cu membrii familiei extinse. Numărul în scădere al familiilor extinse şi numărul tot mai mare de familii monoparentale pun în centrul atenţiei problema protecţiei sociale.

Politicile şi programele orientate pentru sprijinirea familiei sunt vitale pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din Agenda 2030. De aceea, familia rămâne locul de unde plecăm şi unde ne întoarcem de fiecare dată, ştiind că acolo găsim întotdeauna sprijinul necesar şi confortul psihologic pentru remedierea oricăror răni produse de neputinţa societăţii actuale. Toate crizele sociale şi economice au arătat că familia rămâne stâlpul fundamental pe care ne bazăm fiecare dintre noi. România are nevoie de politici şi programe eficiente orientate spre familie. Cu toate aceste necesităţi urgente, Guvernul PNL rămâne axat pe priorităţile sale demagogice, pur electorale. În loc să acţioneze pentru reducerea sărăciei din familiile românilor, pentru sprijinirea economiei româneşti, pentru protecţie şi incluziune socială, guvernanţii PNL sunt interesaţi de sprijinirea firmelor străine şi a agriculturii altor ţări prin trimiterea de muncitori sezonieri în Europa. De asemenea, în loc să creeze programe pentru asigurarea solidarităţii între generaţii, guvernanţii au grijă să îi izoleze pe bătrâni, făcându-le singurătatea şi neputinţa şi mai apăsătoare. Aşteptăm să vedem cum îi veţi ajuta cu pensiile! Aşteptăm de asemenea, să vedem cum veţi investi în familii ca mediu natural pentru copii, acum când copii sunt permanent acasă”.

Ilişanu conchide: „Dacă în alte ţări europene politicile publice au răspuns eficient contextului pandemiei Covid-19, guvernanţii români nu dau dovadă de nicio strategie privind conceperea unor reglementări de îngrijire şi educare a copiilor în această perioadă şi de sprijinire a părinţilor pentru a nu-şi pierde locurile de muncă. Este clar că guvernanţii PNL nu pot crea strategii eficiente de prevenire a crizelor din familiile româneşti în contextul crizei coronavirusului şi nu pot nici să ofere politici solide de protecţie socială a familiilor cu risc crescut de sărăcie şi violenţă. Ei sunt şi rămân aceiaşi, capabili doar de acţiuni electorale”.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019Ziua internațională a familiilor este marcată, anual, la data de 15 mai.

Temă pentru 2019: „Familiile şi acţiunea climatului: Focus pe SDG 13”.

Este specificată concentrarea asupra familiilor, politicilor publice legate de familie şi ţintele majore SDG 13, respectiv: îmbunătăţirea educaţiei, a conştientizării şi a capacităţii umane şi instituţionale de a reduce efectele schimbărilor climatice, a reducerii impactului şi de atenţionare timpurie şi Integrarea măsurilor legate de schimbările climatice în politicile publice, strategiile şi planificarea naţională.

Cu prilejul Zilei internaţionale a familiei, comunităţile din întreaga lume organizează o serie de evenimente de sensibilizare (workshop-uri, conferinţe, programe de radio şi de televiziune), inclusiv zile naţionale dedicate familiei, cu rolul de a face vizibile problemele cu care se confruntă familiile.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018Ziua internațională a familiilor este marcată, anual, la data de 15 mai.

Temă pentru 2018: „Familiile și societățile incluzive.”

Observarea Zilei Internaționale a Familiilor din 2018 se axează pe Obiectivul 16 al Dezvoltării Durabile privind promovarea societăților pașnice și favorabile incluziunii pentru o dezvoltare durabilă.

Abordările politicilor familiale pentru societățile incluzive variază în întreaga lume. În unele regiuni, accentul se pune pe incluziunea socială a diferitelor tipuri de familii și / sau indivizi, cum ar fi familiile migrante sau indigene, minoritățile etnice sau familiile cu persoane cu dizabilități. În alte regiuni, se pune un accent deosebit pe protecția socială a familiilor vulnerabile, pentru a facilita integrarea lor deplină în societatea principală. Pe măsură ce abordările variază, respectarea din acest an a Zilei Internaționale a Familiilor este de a crește gradul de conștientizare a rolului familiilor și al politicilor familiale în realizarea unor societăți mai incluzive din perspectiva regională.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a lasat un mesaj referitor la Ziua internațională a Familiilor, conform unui comunicat al IAP.

Gabriela Firea, Primarul General, cu ocazia Zilei internaționale a familiilor, conform unui comunicat al PMB: „Pentru mine, ca Primar General, institutia familiei reprezinta o prioritate, lucru dovedit de masurile pe care le-am luat în aceasta directie. La propunerea mea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat acordarea de stimulente pentru casatorie, pentru nou-nascuti, pentru gravide si pentru cuplurile cu probleme de fertilitate. De ziua Internationala a Familiei, pe care o celebram azi, un calduros la multi ani pentru toti cei care au cui sa spuna mama, tata, frate, sora, fiu, fiica, bunic, bunica, precum si pentru toti cei care ar vrea sa spuna dar nu (mai) au cui!”.

***

2017: Ziua internațională a familiilor este marcată, anual, la data de 15 mai.

Temă pentru 2017: „Familii, educație și bunăstare.”

În această zi se propune, totodată, să se discute despre importanța „cunoștințelor și aptitudinilor necesare promovării dezvoltării durabile, prin educația pentru o dezvoltare durabilă și un stil de viață durabil, drepturile omului, egalitatea de gen, promovarea unei culturi a păcii și a non-violenței, cetățenia și aprecierea diversității culturale și a contribuției culturii la dezvoltarea durabilă”.

După ce prin prin Rezoluția 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internațional al familiilor, prin Rezoluția 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită și Ziua internațională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Dreptul familiei, Drepturile omului, INTERNAȚIONAL, Legal Days, UNIVERSITARIA, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ziua internațională a familiei”

  1. Mi-a apărut în cale recent proverb spaniol care spunea că „familia este frânghia ale cărei noduri nu se desfac niciodată”.
    Cred cu tărie că familia trebuie să reprezinte un sanctuar pentru fiecare dintre noi.
    Ea este primul mediu care ne modelează, este locul în care luăm contact cu primii profesori, ei fiind părinții. Familia este cuibul în care primim primele lecții importante precum sacrificiul, dragostea, spijinul sau iertarea.
    O familie echilibrată din punct de vedere emoțional și spiritual favorizează dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a unui copil.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD