Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate
30.08.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate este marcată, anual, la data de 30 august.

Dispariția forțată a fost folosită frecvent ca strategie de răspândire a terorii în societate. Sentimentul de insecuritate generat de această practică nu se limitează doar la rudele apropiate ale persoanelor dispărute, ci afectează și comunitățile și societatea în general.

Dispariția forțată a devenit o problemă globală și nu se limitează la o anumită regiune a lumii. Deși odată au reprezentat produsul dictaturilor militare, disparițiile forțate pot fi, în prezent, săvârșite în situații complexe de conflict intern, în special ca mijloc de represiune politică a adversarilor. O preocupare deosebită o reprezintă:

-hărțuirea continuă a apărătorilor drepturilor omului, rudelor victimelor, martorilor și avocaților legali care se ocupă de cazuri de dispariție forțată;

-utilizarea de către state a activităților antiteroriste ca scuză pentru încălcarea obligațiilor lor;

-impunitatea încă răspândită pentru dispariția forțată.

O atenție specială trebuie acordată, de asemenea, grupurilor specifice de persoane deosebit de vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele cu dizabilități.

Sute de mii de oameni au dispărut în timpul conflictelor sau perioadelor de represiune în cel puțin 85 de țări din întreaga lume.

După ce au fost scoase din incinta protectoare a legii și „dispărute” din societate, victimele dispariției forțate sunt, de fapt, private de toate drepturile lor și sunt la mila răpitorilor. Unele dintre drepturile omului care dispar în mod regulat din cauza disparițiile forțate sunt:

-Dreptul la recunoaștere ca persoană în fața legii;
-Dreptul la libertate și securitate al persoanei;
-Dreptul de a nu fi supus la tortură și alte pedepse crude, inumane sau degradante;
-Dreptul la viață, când omul dispărut este ucis;
-Dreptul la o identitate;
-Dreptul la un proces echitabil și la garanții judiciare;
-Dreptul la o cale de atac eficientă, inclusiv repararea și despăgubirea;
-Dreptul de a cunoaște adevărul cu privire la circumstanțele unei dispariții.

Disparițiile forțate încalcă, de asemenea, în general diferite drepturi economice, sociale și culturale atât pentru victime, cât și pentru familiile lor:

-Dreptul la protecție și asistență pentru familie;
-Dreptul la un nivel de trai decent;
-Dreptul la sănătate;
-Dreptul la educație.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate este marcată, anual, la data de 30 august.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj: „Solicit statelor să facă mai multe pentru a preveni disparițiile forțate și a-i trage la răspundere pe cei responsabili. În acest scop, cer țărilor să coopereze pe deplin cu mecanismele ONU. De asemenea, cer tuturor statelor care nu au făcut-o încă să semneze, să ratifice sau să adere la Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva dispariției forțate.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate este marcată, anual, la data de 30 august.

Experții ONU au susținut într-o declarație care marchează Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate, la 30 august 2018, că: ”Rudele au dreptul, ca victime în sine, să cunoască adevărul despre circumstanțele oricărei dispariții forțate, unde se află cei dragi, progresul și rezultatele investigației și, în cele din urmă, soarta persoanei dispărute. Măsurile pentru a atinge adevărul și justiția în privința disparițiilor forțate ar trebui să fie paralele și să meargă mână în mână. Nu există niciun adevăr fără justiție și nici justiție fără adevăr.”

De asemenea, Suela Janina, Președintele Comitetului pentru dispariții forțate, a subliniat următoarele: ”Căutarea celor dispăruți este un drept al victimelor și o obligație a statelor și ar trebui să fie efectuată cu bună-credință și într-o manieră diligentă și eficientă. În conformitate cu aceste obligații, statele care sunt părți la Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva dispariției forțate ar trebui să caute imediat orice persoană care a dispărut. De asemenea, ar trebui să dezvolte politici publice pentru a facilita căutările în strânsă colaborare cu rudele persoanei dispărute. Căutarea ar trebui să se desfășoare în conformitate cu o strategie integrală, în care toate ipotezele ar trebui explorate în detaliu”, potrivit ohchr.org.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2017: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate este marcată, anual, la data de 30 august.

Sediul materiei: Rezoluția 65/209 din data de 21 decembrie 2010, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

ONU și-a exprimat profunda îngrijorare, în special pentru creșterea fenomenului disparițiilor forțate sau involuntare în diferite regiuni ale lumii, ce presupune arestarea, detenția și răpirea de persoane împotriva voinței lor, dar și pentru un număr tot mai mare de rapoarte cu privire la hărțuirea, maltratarea și intimidarea martorilor sau a rudelor persoanelor date dispărute, consemnează site-ul oficial al Organizației Națiunilor Unite, conform unui comunicat al ONU.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază, în mesajul său pentru 2015, că victimele sunt persoane private de libertate, ținute secret în locuri de detenție și rareori eliberate. De multe ori, soarta acestora rămâne necunoscută. Victimele sunt frecvent torturate și trăiesc cu teama constantă de a fi ucise. Chiar dacă acestea sunt în cele din urmă eliberate, rămân cu cicatrici fizice și psihice pentru tot restul vieții lor. Familiile victimelor și cei apropiați sunt la rândul lor profund tulburați afectiv de situațiile dureroase prin care a trebuit să treacă aceștia.

:: Website-ul oficial aici.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.