Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Gabriela Baltag: Ideile „de reformare” nu vizează binele sistemului
31.08.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 30 august 2017, Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis, prin intermediul unui comunicat, că Inspecția Judiciară urmează să fie supusă unei „execuții” și că ideile de reformare a acestei instituții nu sunt benefice pentru sistemul judiciar, potrivit mediafax.ro.

Gabriela Baltag: „Am citit cu uimire avalanşa de materiale care mi-au ajuns pe mail zilele acestea. Ca într-o competiţie, s-au întrecut pe rând, cu numeroase reclamaţii, formulate la adresa activităţii Inspecţiei Judiciare care se pare că şi-a realizat obiectivele ‘fără tact şi respect’ atunci când a verificat structura de parchet, supusă unui control obişnuit pentru instanţe, reclamaţii venite nu doar de la vârful DNA, ci şi din partea unor inspectori judiciari, îngrijoraţi de limitele controlului. (…)

Execuţia la care urmează a fi supusă această instituţie (Inspecţia Judiciară – n.red.), prin declanşarea fulger a unei proceduri de revocare a conducerii, face parte din ‘strategia’ extinsă la care se lucrează, din umbră, de ceva timp. Toate ideile ‘de reformare’ nu vizează binele sistemului. Acest lucru este foarte clar, doar supunerea acestuia. Instalarea unor persoane noi, pregătite deja emoţional ‘desemnate de noi’ ( vorba unora) va permite, în viitor, înnăbuşirea oricăror revolte, critici venite din interior. Cum să acceptăm măcar ideea că noi trebuie să fim cei care îi recrutăm pe inspectori şi vom decide conducerea, pentru ca mai apoi să decidem cine va fi sau nu sancţionat!? Nici măcar începuturile democraţiei juridice nu au fost atât de lipsite de tact, de obiectivitate. ‘…şi tot noi să decidem conducerea…’ Dacă, în prezent, sunt unii care îndrăznesc să fluture, fără nicio rezervă, ameninţări directe, la adresa altora, ignorând total misiunea fiecăruia, mă întreb cum va arăta sistemul judiciar când o mână de oameni, îmbătaţi de putere, vor pune stăpânire pe el? Aceasta este, din păcate, realitatea cruntă de care îndrăzneşte să vă vorbească, fără resentimente, aşa cum trebuie să se comporte un judecător, o persoană care a trecut pe culoarul Inspecţiei Judiciare şi nu din curiozitate sau în vizite de curtoazie. (…)

Are oare interes cineva să o aducă ‘la ascultare’? Este una dintre întrebările care mă frământă, legat de această instituţie, de câteva luni de zile, de când ‘garantul independenţei justitiei’ al cărui membru sunt şi eu, unul rebel după aprecierea unora care nu mai contenesc să mă ameninţe de fiecare dată când îndrăznesc să am păreri ‘minoritare’. Cum să numesc atitudinea de sfidare a legii, în mod constant, tocmai de către cei chemaţi să o apere, să o aplice? Nu sunt singurul membru care gândeşte astfel, dat probabil printre puţinii care are curajul să se manifeste imediat. (…)

S-a întâmplat acest lucru împotriva legii, fără nicio justificare. Am înţeles imediat că miza nu era una neglijabilă. Trebuia ‘reformată’ instituţia dar nu se întâmplă acest lucru aşa cum ar aştepta colegii noştri. Nu durata mandatelor, numărul lor şi nici condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească toţi acei care aplică pentru o astfel de funcţie (să aibă legătură cu profesia, dintre judecătorii şi procurorii de scaun, cu o anumită vechime) au reprezentat preocuparea iniţiatorilor. După refuzul ostentativ de a respecta legea şi hotărârile judecătoreşti care au venit, pe rând, în defavoarea Consiliului, sub justificarea că unii dintre noi ‘nu au fost convinşi încă’, a urmat o serie de propuneri aberante care au avut/au drept ţintă modificarea regulamentelor înaintea legii.”

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.