« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Alegeri CSM

UNJR. Propunere ref. modul de numire a președintelui ICCJ
31.08.2017 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 31 august 2017, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a propus ca numirea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se faca prin votul judecatorilor din intreaga tara, potrivit unui comunicat al UNJR.

Text integral:

UNJR a propus ca numirea presedintelui ICCJ sa se faca prin votul judecatorilor din intreaga tara. Votul consultativ al procurorilor introdus si pentru numirea Procurorului General.

Noutatea absoluta pe care UNJR-ul a propus-o ministrului justitiei in ceea ce priveste numirea presedintelui ICCJ a fost ca acesta sa fie numit in urma votului tuturor judecatorilor din tara.

In prezent puterea judecatoreasca – instantele, adica – este singura putere din stat care nu isi alege reprezentantul prin vot. Lipsa implicarii judecatorilor din tara in alegerea presedintelui ICCJ a creat o ruptura intre instanta suprema si restul instantelor.

In cazul numirii Procurorului General, UNJR a propus o procedura similara, in care adunarile generale ale procurorilor sa ofere un aviz consultativ candidatilor pentru functiile de conducere.

De la minim 10 ani vechime, cat a propus ministrul justitiei ca un procuror sa poata fi Procuror General, UNJR a propus ca vechimea minima pentru aceasta functie sa fie de 18 ani.

Prezentam in continuare comentariile pe care le-am trimis ministrului justitiei privind numirea la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procedura de numirile in functiile de conducere la ICCJ

Propunerea ministrului: “presedintele si vicepresedintii ICCJ vor fi numiti de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii – sectia pentru judecatori, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar“.

Pozitia UNJR: “Suntem de acord in principiu cu propunerea, cu urmatoarele modificari insa:

In cazul presedintelui ICCJ, pentru a ajunge in aceasta functie candidatul va avea nevoie si de validarea prin vot a tuturor judecatorilor din tara, dupa regula similara componentei CSM-ului.

Constitutia prevedere ca statul roman “se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca”. Tot Constitutia prevede ca “justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante”.

Dintre cele trei puteri, numai presedintele ICCJ – reprezentantul puterii judecatoresti – nu este ales prin vot. Lipsa unei rol efectiv al judecatorilor din tara in alegerea presedintelui ICCJ face sa exista o ruptura intre instantele din tara si ICCJ.

Propunerea concreta de numire a presedintelui ICCJ pe care o facem este urmatoarea:
a. Preconditii: minim 3 ani vechime la ICCJ, sa nu fi fost sanctionat displinar.
b. Cei ce indeplinesc conditiile, dintre judecatorii de la ICCJ, isi pot depune candidaturile insotite de cv si un proiect la sectia de judecatori a CSM. Apoi sustin un interviu in fata comisiei, interviu transmis live si apoi publicat pe site.
c. In termen de 7 zile de la interviul din fata CSM, sunt convocate adunarile generale ale tuturor instantelor din tara care, prin vot secret, fie aleg unul dintre mai multi candidati, fie il valideaza, in cazul in care este un singur candidat.
Votul instantelor va fi proportional cu componenta membrilor CSM. Voturile de la judecatorii, tribunale si ICCJ reprezinta fiecare cate 2/9 din total, iar voturile de la curtile de apel 3/9 din total.
CSM desemneaza candidatul castigator si transmite decretul de numire la presedintele tarii pentru emitere.
d. Presedintele tarii semneaza decretul de numire in functia de presedinte ICCJ. Presedintele are dreptul sa respinga o singura data, motivat, propunerea de numire venita de la CSM. Candidatul respins poate candida din nou.”

Procedura de numire in functiile de conducere la Ministerul Public

Propunerea ministrului: “a. procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sefal DIICOT si adjunctii acestora sunt numiti de sectia pentru procurori, la propunerea ministrului justitiei.
b. pe baza unei proceduri transparente, ministrul justitiei formuleaza cel putin doua propuneri, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror.”

Propunerea UNJR pentru procedura de numire in functiile de conducere din parchete este urmatoarea:
“1. Preconditie: vechime minima 18 ani, din care cel putin 5 ani la parchetul de pe langa curtile de apel.
2. Definirea precisa a procedurii in baza careia ministrul justitiei face aceste propuneri, pentru a asigura transparenta si egalitatea de sanse tututor procurorilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege si doresc sa participe la aceasta procedura.
Ministrul justitiei face catre sectia de procurori a CSM cel putin 2 propuneri pentru fiecare functie.
3. Candidatii vor prezenta un proiect de management si vor sustine un interviu in fata sectiei de procurori, care e transmis live.
4. Dupa finalizarea interviurilor, se va cere avizul consultativ din partea adunarii generale a procurorilor, in functie de parchetul sau structura vizata.
5. CSM, sectia de procurori, va desemna procurorul care sa ocupe functia, iar Presedintele Romaniei va semna decretul de numire.
6. Presedintele Romaniei poate respinge o singura data, motivat, numirea facuta de CSM. Persoana respinsa poate candida din nou.
Propunerea respecta cerintele MCV, Greco, plus necesitatea de checks and balance.
7. Procedura anterior mentinata ar urma sa fie aplicata numai pentru numirile in functiile de Procuror General, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora.
8. Pentru functiile anterior mentionate, numarul mandatelor este limitat la 2, fiind avute in vedere, in acest sens, oricare dintre functiile prevazute la pct. 7. Astfel, un procuror nu poate ocupa decat de 2 ori o functie de conducere in varful ierarhiei parchetelor, indiferent daca aceste functii au fost diferite.
9. Numarul mandatelor ar trebui limitat la 2 inclusiv in cazul sefilor de birou, servicii, directii etc., indiferent daca aceste functii au fost sau nu diferite.”

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.