BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

Ordonanța privind plata defalcată a TVA

01.09.2017 | Alexandru MATEI
Abonare newsletter

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 706 din data de 31 august 2017 a fost publicată Ordonanța nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.

Astfel, se instituie obligația deschiderii și utilizării unui cont de TVA pentru încasarea și plata TVA în sarcina persoanelor fizice, grupurilor de persoane, instituțiilor publice, persoanelor juridice, precum și orice entitate capabilă să desfășoare o activitate economică.

Domeniul de aplicare al plății defalcate include livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA pentru care locul desfășurării operațiunilor taxabile TVA se consideră a fi în România.

Excepții de la plata defalcată a TVA:
– operațiunile pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata taxei conform art. 307 alin. (2) – (5) sau art. 331 din Codul fiscal;
– operațiunile supuse regimurilor speciale, respectiv regimul special de scutire pentru întreprinderile mici, regimul special pentru agențiile de turism, regimul special pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecție și antichități, regimul special pentru aurul de investiții, regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de către persoane impozabile nestabilite în Uniunea Europeană, regimul special pentru serviciile electronice, de telecomunicații, de radiodifuziune sau de televiziune prestate de către persoane impozabile stabilite în Uniunea Europeană, dar într-un alt stat membru decât statul membru de consum , precum și regimul special pentru agricultori.

În situația achizițiilor de bunuri și servicii, persoanele impozabile, instituțiile publice, precum și persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

Persoanele fizice impozabile care nu sunt înregistrate și nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA nu au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în contul distinct deschis de furnizor/prestator.

Plățile efectuate cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, se exceptează de la plata contravalorii TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru plata defalcată a TVA în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2017 beneficiază de următoarele facilități:
– o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017;
– anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week