Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații, Sistemul judiciar
 1 comentariu

Adriana Stoicescu: Judecătorii nu pot accepta transformarea Inspecției Judiciare într-un trofeu

3 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

Duminica, 3 septembrie 2017, judecator Adriana Stoicescu, presedintele Tribunalului Timis, a precizat, prin intermediul paginii personale de Facebook, ca sustine demersul magistratilor care au refuzat sa ia parte la sedinta Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 30 august 2017, acesta fiind un semn ca „judecatorii nu vor mai sta tacuti„.

Adriana Stoicescu: „Intr-o tara in care incompetenta si amatorismul au devenit valori, puciul si revolutia au devenit sinonime pentru firesc. Pentru ca fireasca este reactia celor cinci doamne judecator, care au ales sa nu participe la o procedura ce urma sa se desfasoare cu incalcarea dreptului fundamental la aparare. Pentru ca fireasca este nevoia reprezentantelor noastre din Consiliul Superior al Magistraturii de a nu isi incalca propriile convingeri, acelea care ne-au determinat sa le acordam votul.

Reafirmarea principiilor care trebuie sa stea la baza unei justitii independente si corecte inseamna ca judecatorii isi inteleg menirea, isi asuma responsabilitatea functiei.

De prea mult timp, cu sabia “obligatiei de rezerva” deasupra capului, judecatorii au ales sa nu se implice. Ingropati in dosare, aratati tot timpul cu degetul si invinovatiti pentru toate derapajele sistemului judiciar, au ales sa stea deoparte si sa ii lase pe altii sa hotarasca drumul pe care merge justitia. De prea multe ori au reactionat doar atunci cand se vorbea despre drepturile lor, uitand ca principala preocupare a unui judecator trebuie sa fie aceea de asigura respectarea drepturilor celorlalti.

In contextul in care se vorbeste despre modificarea legilor justitiei, este important ca vocea judecatorilor sa se faca auzita si ascultata. Pozitia ferma a celor cinci judecatori este datatoare de speranta pentru intreaga societate, chiar daca multi aleg sa inteleaga altceva, blocati in teorii conspirationiste.

Judecatorii nu pot accepta transformarea Inspectiei Judiciare intr-un trofeu; nu pot accepta aservirea institutiei menita a garanta o justitie fara abuzuri. Inspectia Judiciara trebuie sa fie independenta, dar, in acelasi timp, sa aiba puterea, curajul si capacitatea institutionala deplina, garantata prin lege, de a cerceta plangerile formulate impotriva magistratilor. Mesajul transmis de judecatorii din Consiliul Superior al Magistraturii, care au oprit confiscarea Inspectiei Judiciare, este acela ca judecatorii nu accepta incalcarea principiilor, a drepturilor si libertatilor fundamentale.

De prea mult timp “reformarea justitiei” este doar o tema si un pretext in dezbaterile politice. A venit timpul ca toti liderii politici, indiferent de partidul din care fac parte, sa inteleaga ca justitia este egala pentru toti, motiv pentru care ei insisi trebuie sa treaca peste diferentele partinice si sa puna pe primul loc interesul cetateanului.  Data fiind situatia in care se afla justitia azi e nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel de societate in ansamblul ei, despre ce si cum trebuie facut pentru a imbunatati lucrurile din justitie.  E nevoie de o astfel de analiza obiectiva, argumentata si fara partinire, despre ce merge si nu merge bine in justitie, pentru a indrepta lucrurile in mod real.

Justitia din Romania trebuie sa revina la sobrietatea specifica unei justitii din tarile cu democratie consolidate. Adica la o justitie care nu se face la televizor ci in sala de judecata, cu respectarea tuturor procedurilor si drepturilor conferite de lege. De prea mult timp discursul public despre justitie e confiscat de persoane fara pregatire juridica, dar cu evidente interese in a denigra intreaga putere judecatoreasca; de persoane care iau in deradere drepturile si libertatile consacrate prin lege, si vorbesc despre justitie numai din perspectiva acuzarii, niciodata din perspectiva respectarii drepturilor celor acuzati sau a garantarii independentei judecatorilor.

Reactia celor cinci judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii este un semnal, de la cel mai inalt nivel, ca judecatorii nu vor mai sta tacuti.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică