Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cetățeni fără țară


04.09.2017 | Ligia IONESCU
Secţiuni: Content, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ligia Ionescu

Ligia Ionescu

Într-o vizită de câteva zile pe malurile iberice ale Mediteranei, plimbându-mă pe străzile pitorești ale unui fost sat de pescari, am întâlnit întâmplător o băcănie cu nume românesc. Din stradă, observ că firma este scrisă în roșu, galben și albastru iar prin ușa de sticlă sunt vizibile două steaguri tricolore, așezate pe cel mai înalt raft al magazinului. Curioasă am decis să intru, cu gândul de a-i cunoaște pe cei din spatele vitrinei.

Dau bună ziua gazdei – o doamnă în jur de 45 de ani – îi spun că mă aflu într-o vizită de câteva zile și, găsindu-i prăvălia n-am rezistat tentației de a întâlni și a saluta conaționali. Băcănia e curată, răcoroasă iar pe rafturi stau ordonate produse românești de care, celor plecați din țară, li se face dor adeseori. La loc de cinste printre produsele expuse sunt și câteva îi – zâmbesc și încerc să-mi ascund emoția ce mă învăluie ușor.

Femeia mă primește cu un zâmbet larg pe chipul plăcut și bronzat. Îmi spune cu mândrie că e olteancă iar soțul moldovean din Bacău. Râdem amândouă instantaneu de combinația amuzantă, care altfel, în antologica listă de bancuri cu olteni, moldoveni și ardeleni, ar da probabil naștere unor poante savuroase. E plecată de 10 ani din țară iar soțul de 20. A venit după el în Spania pentru fiul lor, căruia au vrut să-i ofere o șansă diferită la educație.

O întreb de cei de acasă și identific în ochii ei verzi și frumoși, o privire intensă, pe care nu cred că o voi uita foarte curând. Da, au familii și tocmai s-au întors din țară, unde și le-au vizitat pentru câteva săptămâni, împreună cu băiatul lor. Surprinzător sau nu, tânărul nu dorește să revină definitiv în țară – îmi spune deschis:

– În România mulți oameni nu doresc cu adevărat să se modernizeze, chiar au o problemă de mentalitate, nu respectă regulile și mie asta nu-mi place.

– Da, știu, vă înțeleg… răspund eu surprinsă de judecata severă a adolescentului. Ați studiat, ați evoluat, cu siguranță aveți și prieteni aici. Totuși România are nevoie de tineri educați în afară, pentru a progresa și a schimba în bine țara.

– Nu, îmi spune olteanca resemnată: când venim acasă, în afară de familiile care ne așteaptă nerăbdătoare, ceilalți ne privesc cu invidie și de multe ori îi auzim spunând printre dinți: iar s-au întors aceia din Spania. Dar să știți că nici aici nu suntem cu toate drepturile….

– Cum așa, o întreb eu, nu sunteți fericiți aici?

– Păi doamna dragă, noi suntem cetățeni fără țară: România nu are nevoie de noi, iar aici nu primim cetățenie spaniolă, decât dacă renunțăm la cea română și noi nu vrem să facem asta.

– Da, noi și bulgarii suntem așa, fără țară…până și marocanii au dublă cetățenie și uitați ce le-au făcut, spune moldoveanul oftând cu amărăciune, referindu-se la evenimentele tragice consumate cu doar câteva zile în urmă pe celebrul Las Ramblas din Barcelona.

Și ascultându-i, îmi dau seama că am mai auzit despre subiect – o problemă reală și complicată, de care politicienii noștri nu sunt preocupați decât în cel mai fericit caz, la nivel declarativ, în campaniile electorale pentru diaspora. Căci nu e vorba de o țară oarecare de prin lumea largă, ci de o importantă membră UE, unde românii ating un număr impresionant și, cei mai mulți dintre ei – adevărat că nu toți – își câștigă existența muncind cinstit, fiind integrați în societate.

Mă gândesc că peste niște ani când vor ajunge la vârsta senectuții, părinții acestui tânăr vor reveni probabil în țara natală, dar fiul lor cu siguranță nu. Ei nu vor să renunțe la cetățenia română, dar poate că multe alte familii aflate în situații similare, de nevoie, o vor face.

Oare Ministerul Românilor de Pretutindeni, înțelege ce ne așteaptă în viitor?

Ligia Ionescu

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro