Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Sesizare ref. eventuale nereguli în cadrul controlului desfășurat de către Inspecția Judiciara la DNA. UPDATE: Mai multe note și memorii depuse la CSM. Informaţiile referitoare la controalele Inspecţiei Judiciare aflate în desfăşurare au un caracter confidenţial. Notele și memoriile vor fi analizate odată cu Raportul IJ
07.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

7 septembrie 2017: Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că toate notele și memoriile depuse cu privire la controlul efectuat de către inspecția Judiciară la Direcția Națională anticorupție vor fi analizate cu ocazia analizei raportului IJ, potrivit agerpres.ro.

Ștefan Lucaciuc: „Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit punctul de vedere al Direcției Legislație, Documentare și Contencios, în sensul că toate aspectele semnalate prin aceste memorii și note nu pot fi analizate decât în contextul dezbaterii și analizei raportului de control pe care Inspecția Judiciară trebuie să îl finalizeze și să îl transmită CSM. Cu ocazia analizei raportului vor fi analizate și aceste aspecte analizate.”

***

5 septembrie 2017: Inspecția Judiciară a precizat, prin intermediul paginii de Facebook a instituției, că informațiile privind controalele efectuate sunt confidențiale până la aprobarea raportului de către Consiliul Superior al Magistraturii, manifestându-și regretul cu privire la răspândirea acestora în spațiul public înainte de a fi dezbătute într-un cadru instituțional.

Informaţiile referitoare la controalele Inspecţiei Judiciare aflate în desfăşurare au un caracter confidenţial până la aprobarea raportului de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Aşa cum este definit de lege, scopul Inspecției Judiciare este acela de a contribui la îmbunătățirea calității actului de justiție, a eficienței și eficacității sistemului judiciar, prin intermediul unor verificări independente și de evaluare a activității acestuia şi nu acela de a dezbate public aspecte legate de un control în desfăşurare.

Eventualele nemulţumiri ale instanţelor şi parchetelor controlate de Inspecţia Judiciară pot fi valorificate în procedura de formulare şi soluţionare a obiecţiunilor. Orice discuţie anterioara redactării raportului de natură a indica ce valoare probatorie au actele şi lucrările întocmite în timpul unui control este prematură şi ar încălca principiul confidenţialităţii activităţii Inspecţiei Judiciare.

Ne manifestăm regretul că anumite informaţii apar în spaţiul public înainte de a fi dezbătute într-un cadrul instituţional.

***

UPDATE 4 septembrie 2017: Judecătorul Ștefan Lucaciuc, purtător de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat că CSM a primit mai multe memorii și note cu privire la controlul efectuat de Inspecția Judiciară la Direcția Națională Anticorupție, potrivit agerpres,ro.

Ștefan Lucaciuc: „Toate aceste note privesc aspecte legate de modul în care a fost efectuată respectiva acțiune de control. Toate materialele primite pe această temă au fost grupate și transmise Secției pentru procurori pentru analiză și propuneri. Deocamdată ele sunt în faza de analiză.

***

4 septembrie 2017: Elena Rădescu, procurorul coordonator al echipei trimise de către Inspecția Judiciară în control la Direcția Națională Anticorupție, acuză că şefii săi şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să facă lucruri în afara legii, de tipul verificării dosarelor în materialitatea lor, în vreme ce dispozițiile legale nu permit o astfel de verificare, ori de tipul verificării activității unor procurori care nu mai activează în cadrul DNA, potrivit ziare.com.

Totodată, aceasta precizează că prelungirea controlului la DNA a fost determinată nu de imposibilitatea fizică a finalizării lucrărilor în termenul avansat inițial, ci de un alt motiv, care îi este necunoscut.

În plus, unii membri ai echipei de control au adoptat o atitudine agresivă și lipsită de tact, atât în relația cu procurorii DNA, cât și în ceea ce privește cooperarea cu alți membri ai echipei.

Potrivit sursei citate, inspectorul IJ a transmis o notă în acest sens către Consiliul Superior al Magistraturii.

În replică, Inspecția Judiciară a negat acuzațiile, precizând că inspectorul nu a purtat discuții personale cu conducerea instituției și nu a semnalat nereguli în desfășurarea controlului la DNA, potrivit știripesurse.ro.

„De la începutul controlului şi până în prezent doamna inspector nu a solicitat să poarte vreo discuţie cu nicio persoană din conducerea Inspecţiei Judiciare şi nici nu a prezentat vreun punct de vedere cu privire la eventuale nereguli în derularea controlului. Conducerea Inspecţiei Judiciare a aflat din presă despre conţinutul acestei note, până la această oră nefiind comunicată oficial.
Pot să vă spun însă că inspectorul şef a aflat despre intenţia doamnei inspector de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii dintr-o adresă comunicată de procurorul şef al  Direcţiei Naţionale Anticorupţie în data de 28 august. În continuare au fost solicitat doamnei inspector lămuriri cu privire la conţinutul sesizării însă aceasta a indicat conducerii IJ să se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii sau chiar Procurorului General al României căruia i-ar fi fost adresată în vederea sesizării în calitate de titular al acţiunii disciplinare.
Având în vedere ca acum am aflat despre conţinutul sesizării nu putem avea un punct de vedere, care, cel mai probabil va fi prezentat într-un cadru instituţional.”
Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti