Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională a carității
05.09.2019 | Cristian JURA, Daniela NICULCEA

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

5 septembrie 2019: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

5 septembrie 2018: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizația Națiunilor Unite recunoaște că eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile sale, inclusiv sărăcia extremă, reprezintă cea mai mare provocare la nivel mondial și o cerință indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă. Agenda solicită, de asemenea, un spirit de solidaritate globală consolidată, axat în special pe nevoile celor mai săraci și mai vulnerabili. De asemenea, recunoaște rolul sectorului privat divers, de la microîntreprinderi la cooperative până la companii multinaționale, precum și al organizațiilor societății civile și al organizațiilor filantropice în punerea în aplicare a noii Agende.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite în Agendă pot fi grupate în șase domenii critice: oameni, planetă, prosperitate, pace și parteneriat. Ele au potențialul de a ne transforma viața și planeta, oferind cadrul necesar instituțiilor filantropice pentru a permite tuturor oamenilor să contribuie la îmbunătățirea lumii noastre, potrivit un.org.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

5 septembrie 2017: Ziua internațională a carității (International Day of Charity) este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

Sediul materiei: Rezoluția 67/105 adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Scopul instituirii acestei zile internaționale a fost de a sensibiliza și a mobiliza oamenii și organizațiile neguvernamentale pentru sprijinirea celor aflați în nevoie prin voluntariat și activități filantropice.

Data de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza [1], care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 „pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a lipsei de securitate, care constituie, de asemenea, o amenințare la adresa păcii”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, acțiunile de caritate, precum voluntariatul și filantropia, contribuie la crearea unei societăți incluzive și mai rezistente. Astfel, caritatea poate atenua efectele celor mai grave crize umanitare, asigură, de asemenea, suplimentarea serviciilor publice în sănătate, educație, locuințe și protecția copilului. Aceasta ajută la progresul culturii, științei, sportului, precum și la protecția patrimoniului cultural și natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizați și defavorizați și face cunoscut mesajul omenirii în situații de conflict.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/charityday/

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


[1] Maica Tereza, călugăriță și misionară, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, la Skopje. În 1929 a plecat în India, unde s-a dedicat celor nevoiași iar în 1948, a dobândit cetățenia indiană.

În 1950, a fondat ordinul Misionarele Carității în Calcutta, care a devenit cunoscut pentru activitatea sa în rândul celor săraci și bolnavi.

În octombrie 1979 ,i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, pentru o viață închinată semenilor din lumea întreagă. Ceremonia de decernare a avut loc la 10 decembrie 1979. Festivitatea de premiere nu s-a încheiat, așa cum era prevăzut, cu un banchet, Maica Tereza anulându-l pentru a organiza o masă de Crăciun pentru 2.000 de săraci .

În 1995 susținea financiar, din donații publice, 534 de cămine în 115 țări, iar în 1997, congregația număra 4.000 de surori în 610 fundații din 123 de țări. 

A murit pe 5 septembrie 1997, fiind beatificată după șase ani, de papa Ioan Paul al II-lea, la 19 octombrie 2003, și canonizată la 4 septembrie 2016 de papa Francisc.


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.