« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională a carității
05.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

Primul obiectiv care se află pe „Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă” face referire la săracia extremă, aceasta reprezentând cea mai mare provocare la nivel mondial.

Astfel, conform statisticilor publicate de ONU, în anul 2015, 10% din populația lumii sau 734 de milioane de oameni trăiau cu mai puțin de 1,90 USD pe zi. Se așteaptă ca Asia de Sud și Africa subsahariană să înregistreze cele mai mari creșteri ale sărăciei extreme, cu 32 de milioane și, respectiv, 26 de milioane de oameni, care trăiesc sub pragul sărăciei internaționale ca urmare a pandemiei COVID-19. De asemenea, ponderea lucrătorilor mondiali care trăiesc în sărăcie extremă a scăzut la jumătate în ultimul deceniu: de la 14,3% în 2010 la 7,1% în 2019.

Chiar înainte de COVID-19, proiecțiile de bază au sugerat că 6% din populația globală ar trăi în continuare în sărăcie extremă și după anul 2030, neîndeplinindu-se obiectivul de a pune capăt sărăciei. Repercusiunile pandemiei amenință să împingă peste 70 de milioane de oameni în sărăcie extremă.

În plus, unul din cinci copii trăiește în sărăcie extremă, iar efectele negative ale sărăciei și privării din primii ani au ramificații care pot dura o viață. În anul 2016, 55% din populația lumii- aproximativ 4 miliarde de oameni- nu a beneficiat de nicio formă de protecție socială.

Cel de-al doilea obiectiv care se află pe „Agendă” vizează eradicarea foametei. Potrivit ONU, estimările actuale ne arată faptul că aproape 690 de milioane de oameni sunt flămânzi, sau 8,9% din populația lumii, numărul fiind în creștere cu 10 milioane de oameni într-un an și cu aproape 60 de milioane în cinci ani.

Majoritatea celor subnutriți din lume, adică 381 de milioane, se găsesc încă în Asia. Peste 250 de milioane trăiesc în Africa, unde numărul subnutriților crește mai repede decât oriunde altundeva în lume.

De asemenea, în anul 2019, aproape 750 de milioane- sau aproape una din zece persoane din lume- au fost expuse unor niveluri severe de insecuritate alimentară. Se apreciază că 2 miliarde de oameni nu au avut acces regulat la alimente sigure, hrănitoare și suficiente în 2019, la nivel global.

Dacă tendințele recente vor continua, numărul persoanelor afectate de foamete va depăși 840 de milioane până în 2030, sau 9,8% din populația globală.

Deopotrivă, 144 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au fost afectați de subdezvoltare în anul 2019, trei sferturi trăind în Asia de Sud și Africa subsahariană. 6,9% (sau 47 de milioane) de copii sub 5 ani au fost afectați de risipa sau subnutriția acută, o afecțiune cauzată de aportul limitat de nutrienți și infecție, în același an.

Pentru a îmbunătăți societatea în care trăim și pentru a reduce numărul prea mare de oameni aflați în situații nefericite, caritatea, la fel ca voluntariatul şi filantropia, susţin legăturile sociale reale şi contribuie la crearea unor societăţi incluzive şi mai rezistente. Prin intermediul acestora, putem oferi bani, bunuri materiale, sau chiar din timpul nostru celor ce au nevoie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

2018: Ziua internațională a carității este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

În Agenda 2030 privind dezvoltarea durabilă, adoptată în septembrie 2015, Organizația Națiunilor Unite recunoaște că eradicarea sărăciei în toate formele și dimensiunile sale, inclusiv sărăcia extremă, reprezintă cea mai mare provocare la nivel mondial și o cerință indispensabilă pentru dezvoltarea durabilă. Agenda solicită, de asemenea, un spirit de solidaritate globală consolidată, axat în special pe nevoile celor mai săraci și mai vulnerabili. De asemenea, recunoaște rolul sectorului privat divers, de la microîntreprinderi la cooperative până la companii multinaționale, precum și al organizațiilor societății civile și al organizațiilor filantropice în punerea în aplicare a noii Agende.

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite în Agendă pot fi grupate în șase domenii critice: oameni, planetă, prosperitate, pace și parteneriat. Ele au potențialul de a ne transforma viața și planeta, oferind cadrul necesar instituțiilor filantropice pentru a permite tuturor oamenilor să contribuie la îmbunătățirea lumii noastre, potrivit un.org.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională a carității (International Day of Charity) este marcată, anual, la data de 5 septembrie.

Sediul materiei: Rezoluția 67/105 adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Scopul instituirii acestei zile internaționale a fost de a sensibiliza și a mobiliza oamenii și organizațiile neguvernamentale pentru sprijinirea celor aflați în nevoie prin voluntariat și activități filantropice.

Data de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora trecerea în neființă a Maicii Tereza [1], care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 „pentru munca depusă în lupta pentru depășirea sărăciei și a lipsei de securitate, care constituie, de asemenea, o amenințare la adresa păcii”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, acțiunile de caritate, precum voluntariatul și filantropia, contribuie la crearea unei societăți incluzive și mai rezistente. Astfel, caritatea poate atenua efectele celor mai grave crize umanitare, asigură, de asemenea, suplimentarea serviciilor publice în sănătate, educație, locuințe și protecția copilului. Aceasta ajută la progresul culturii, științei, sportului, precum și la protecția patrimoniului cultural și natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizați și defavorizați și face cunoscut mesajul omenirii în situații de conflict.

Web-site-ul oficial al campaniei este: un.org/charityday/

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


[1] Maica Tereza, călugăriță și misionară, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a născut la 26 august 1910, la Skopje. În 1929 a plecat în India, unde s-a dedicat celor nevoiași iar în 1948, a dobândit cetățenia indiană.

În 1950, a fondat ordinul Misionarele Carității în Calcutta, care a devenit cunoscut pentru activitatea sa în rândul celor săraci și bolnavi.

În octombrie 1979 ,i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, pentru o viață închinată semenilor din lumea întreagă. Ceremonia de decernare a avut loc la 10 decembrie 1979. Festivitatea de premiere nu s-a încheiat, așa cum era prevăzut, cu un banchet, Maica Tereza anulându-l pentru a organiza o masă de Crăciun pentru 2.000 de săraci .

În 1995 susținea financiar, din donații publice, 534 de cămine în 115 țări, iar în 1997, congregația număra 4.000 de surori în 610 fundații din 123 de țări. 

A murit pe 5 septembrie 1997, fiind beatificată după șase ani, de papa Ioan Paul al II-lea, la 19 octombrie 2003, și canonizată la 4 septembrie 2016 de papa Francisc.

 
Secţiuni: Articole, Content, Internațional, Legal Days, Secțiuni speciale, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD