Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Dorin-Lucian Giurgi: Empatia să nu existe în lipsa rațiunii…


6 septembrie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Student Dorin-Lucian Giurgi din cadrul IONESCU SAVA Summer Academy #7, s-a referit, în cadrul dezbaterii Suntem pregătiți pentru avcoați roboți?ediția 144, organizată de Societatea de Științe Juridice, la raportul dintre empatie și rațiune din viața juridică.

Dorin-Lucian Giurgi: „În pledoaria unui avocat care apără un client în domeniul dreptului penal, empatia consider că are un rol foarte important, deși încă nu am avut ocazia să susțin o asemenea pledoarie pentru a încerca să folosesc empatia în favoarea unui client, dar pur și simplu din observațiile pe care le-am avut de-a lungul timpului când am mers prin instanțe, consider că empatia a jucat de multe ori probabil un rol cel puțin la fel de important precum invocarea prevederilor de drept corecte, în sensul în care suntem inevitabil ființe emoționale, au spus-o primii oameni acum foarte mulți ani, se spune și astăzi acest lucru. Prin urmare există riscul câteodată ca empatia să fie avută prea mult în vedere în detrimentul rațiunii, ceea ce după părerea mea ar fi din nou o eroare. Consider în mod ideal că empatia și rațiunea ar trebui să se afle în echilibru și să se completeze, pentru că, așa cum spuneam, normele nu au emoție. Când în fața unui judecător se află un om, nu se află o simplă stare de fapt, se află omul în toată complexitatea lui așa încât empatia judecătorului va conta, va avea o pondere foarte importantă în speța respectivă. Raportul acesta ar trebui să fie, din punctul meu de vedere. Probabil că ar trebui să avem în vedere acest aspect important pe care l-am evidențiat, ca empatia să nu existe în lipsa rațiunii.” 

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii