Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Mandat european de arestare. Refuz opţional de predare


11 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație şi Justiţie a hotărât că dacă mandatul de arestare emis de autorităţile străine nu conţine o descriere a circumstanțelor în care a fost comisă infracțiunea, inclusiv momentul, locul, gradul de implicare al persoanei solicitate, înseamnă că nu sunt îndeplinite condiţiile de formă şi de fond menţionate la art. 86 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penal, republicată. În speţă, singura referire din mandat la persoana solicitată A fiind că este căsătorită cu E, iar acesta nu constituie motiv că ar fi săvârșit infracțiunea de spălare de bani, care ar putea da loc predării sale, iar cu privire la fapta de tăinuire Înalta Curte reține că în legislația română (art. 270 alin. 3 C. pen.) tăinuirea săvârșită de un membru al familiei nu se pedepsește. Aşadar, este incident unul dintre cazurile de refuz opțional al predării persoanei solicitate. (Decizia nr. 207 din data de 28 februarie 2017 pronunţată de Secţia penală a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect contestaţie împotriva sentinţei de respingere a cererii autorităților judiciare franceze privind punerea în executare a mandatului european de arestare)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii