« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Buletin de presă – august 2017
06.09.2017 | Magdalena SĂRSAN

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Magdalena Sărsan

Magdalena Sărsan

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna august 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului O. A. M., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
și sub control judiciar a inculpatei O. A., pentru săvârșirea complicității la infracțiunea de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 decembrie 2014 – 22 ianuarie 2015, în timp ce executa o pedeapsă privativă de libertate, inculpatul O. A. M. a pretins de la două persoane suma de 500.000 de euro.
În schimbul acestor bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra unor magistrați și a promis că-i va determina să îndeplinească anumite acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, astfel încât să obțină, pentru una din cele două persoane, cercetarea în stare de libertate și ulterior o hotărâre favorabilă în dosarul penal în care acea persoană era cercetată în stare de arest preventiv.
În același context, la data de 22 ianuarie 2015, prin intermediul mamei sale O. A. și a unei alte persoane, inculpatul a primit suma de 200.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus instanței de judecată luarea măsurii arestării preventive în lipsă față de inculpatul O. A. M.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
R. M., primar al comunei Band, județul Mureș, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (2 infracțiuni) și spălare de bani și
T. I., director al unei societăți comerciale, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie – 12 august 2008, inculpatul R. M., în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Band, județul Mureș, la diferite intervale de timp, a acceptat de la inculpatul T. I., director al unei societăți comerciale, promisiunea remiterii cu titlu de mită a sumei de 800.000 lei, în scopul atribuirii și derulării în bune condiții a unui contract de execuție lucrări în valoare de 8.379.088,51 lei către o altă societate comercială de la care inculpatul T. I. urma să subcontracteze lucrările respective.
La data 23 septembrie 2008, contractul de execuție lucrări a fost atribuit societății agreate, iar ulterior, până la data de 14 august 2009, inculpatul R. M. a primit de la inculpatul T. I., cu titlu de mită, în mai multe tranșe, suma totală de 400.000 lei.
Pentru a ascunde și pentru a disimula adevărata proveniență a sumei menționate anterior, inculpatul R. M. a încheiat cu inculpatul T. I. un înscris sub semnătură privată intitulat ”contract de împrumut”.
La data de 26 iunie 2009, inculpatul R. M., în calitate de primar al comunei Band, județul Mureș, a solicitat și primit cu titlu de mită de la un administrator al unei societăți comerciale, suma de 35.000 lei în scopul derulării în bune condiții a aceluiași contract de lucrări la care am făcut referire anterior.

În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpatului T. I.
În urma verificărilor efectuate în cauză, nu au fost identificate bunuri mobile și imobile aparținând inculpatului R. M., nefiind astfel dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunerea de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Inculpatul R. M. a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la data de 25 septembrie 2014.

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului P. I. C., la data faptelor șeful Corpului de Control al Primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri,
favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, inculpatul P. I. C., în calitate de șef al Corpului de Control al Primăriei municipiului Constanța, a reținut fără nici un temei legal o sesizare întocmită de subordonații săi, cu privire la comiterea unei infracțiuni la regimul disciplinei în construcții, destinată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
În același context, după obținerea autorizației de construcție de către persoana vizată de sesizarea menționată mai sus, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acesteia, inculpatul a distrus documentul respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B. H., notar public, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (81 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iulie 2012 – octombrie 2012, în contextul pronunțării unei hotărâri judecătorești prin care o societate comercială a fost obligată la plata către salariați a unor sporuri salariale, directorul general L. D. , a constrâns mai mulți angajați să renunțe la drepturile câștigate, în valoare totală estimată de cel puțin 1.411.200 lei, prin semnarea unor declarații autentice în acest sens.
Astfel, în perioada august 2012 – octombrie 2012, inculpatul B. H., în calitate de notar public, a atestat în fals în cuprinsul a 81 de încheieri de autentificare, că angajații respectivi au declarat în fața sa, la sediul biroului notarial, după prealabila lor identificare, că au citit declarațiile de renunțare la drept și au consimțit la autentificarea lor deși, în realitate, aceste persoane au semnat declarațiile de renunțare la drept în fața unor salariați ai compartimentului resurse umane și ai oficiului juridic din cadrul societății respective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Constanța.

În cursul anului 2016, inculpatul L. D. a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
O. M., referent în cadrul primăriei comunei Fântânele, jud. Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals intelectual în formă continuată,
O. D., secretar al unității administrativ-teritoriale Fântânele, jud. Constanța, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual în formă continuată și conflict de interese, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2016, inculpata O. M., a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 111.086,63 lei.
În aceeași perioadă, inculpatul O. D. a formulat și depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Local Cogealac cinci cereri unice de plată pe suprafață, folosind documente și declarații false, depuse și înregistrate la această instituție, în sensul că utilizează întreaga suprafață de teren arabil pentru care a solicitat sprijin financiar, obținând pe nedrept subvenții din bugetul general al Uniunii Europene în cuantum total de 89.502,95 lei.
Astfel, cei doi inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au atestat în fals cu prilejul întocmirii mai multor adeverințe eliberate de primăria comunei Fântânele, împrejurarea necorespunzătoare adevărului că utilizează întreaga suprafață menționată în cuprinsul acestora, în scopul de a anexa adeverințele la cererile unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, Centrul Județean Constanța.
Totodată, în anul 2014, cei doi inculpați au falsificat prin contrafacerea scrierii contracte de arendare care conțineau mențiunea necorespunzătoare adevărului că au dreptul de a utiliza, ca arendași, anumite suprafețe de teren, înscrisuri pe care ulterior le-au înregistrat la Primăria Comunei Fântânele și pe care le-au anexat cererii unice de plată pe suprafață înregistrate la A.P.I.A. – Centrul Local Cogealac, jud. Constanța, prin care au solicitat sprijin financiar pentru respectivele suprafețe
În perioada 2014-2016, inculpatul O. D., în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu care decurgeau din calitatea de secretar al Primăriei Comunei Fântânele, a stabilit în cadrul comisiei constituite în cadrul unității administrativ-teritoriale, suprafețele de teren având categoria de folosință „pajiști permanente” ce urmau a se da în concesiune crescătorului de animale O. M., sora inculpatului, și a semnat raportul comisiei, acte în urma cărora inculpata O. M. a obținut foloase patrimoniale.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
K. H., primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și luare de mită;
B. C. G., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 11 ianuarie 2011 a fost încheiat Contractul de finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat Serviciul Operațional Transfrontalier pentru Prevenirea Situațiilor de Urgență – FIREMAN, în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – România 2007 – 2013, între Agenția Națională de Dezvoltare din Ungaria, în calitate de autoritate de management și Primăria comunei Berveni, jud. Satu Mare, în calitate de lider de proiect, prin reprezentant legal K. H., primarul localității.
Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 184.975,00 euro din care liderului de proiect i-a revenit suma de 157.228,75 euro sub formă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (F.E.D.R.).
În perioada noiembrie – decembrie 2011, inculpata K. H., în calitate de primar al comunei Berveni, jud. Satu Mare și responsabil de proiect, a folosit și prezentat cu rea-credință la autoritatea de management documente false, în legătură cu derularea proiectului FIREMAN, acțiuni ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 46.970 de lei.
În demersul său infracțional, inculpata K. H. a beneficiat și de ajutorul inculpatului B. C. G., care a redactat documente, a efectuat diverse fotografii, etc., ce au fost folosite ulterior ca justificare pentru cheltuirea sumei de bani menționate anterior.
În luna decembrie 2011, inculpata K. H., în calitate de primar al comunei Berveni și responsabil de proiect în cadrul proiectului menționat anterior, a pretins și primit de la administratorul unei societăți comerciale suma de 3.000 de lei, în scopul atribuirii către această societate a unui contract de prestare servicii.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 46.970 de lei, pusă la dispoziție de inculpata K. H. și asupra unui autoturism ce aparține inculpatului B. C. G..

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
K. H. – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
B. C. G. – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Satu Mare, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului F. G., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul F. G., în cadrul cererii de finanțare prin Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, a depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale mai multe documente în numele unei alte persoane, în cuprinsul cărora a atestat fie aspecte inexacte, fie nereale, prin care a solicitat un sprijin financiar nerambursabil în cuantum de 40.000 de euro pentru persoana respectivă.
În baza înscrisurilor depuse, în data de 17 februarie 2014, inculpatul F. G. a încheiat contractul de finanțare cu A.F.I.R., iar ulterior, a primit în două tranșe, suma totală de 177.940 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 177.940 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui bun mobil ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa : www.pna.ro

Magdalena Sărsan

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.