Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Infracțiunea de spălare a banilor. Elemente constitutive. Cunoașterea provenienței ilicite a bunurilor


6 septembrie 2017 | Oana DOBRIȚESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Oana Dobriţescu

Oana Dobriţescu

Decizia ÎCCJ nr. 89/A din 10 martie 2016, Secţia penală

1. Fapta notarului public care, cunoscând că o suprafaţă de teren provine din săvârşirea de infracţiuni şi nu există un titlu valabil de proprietate pentru aceasta, autentifică un act de dezmembrare a terenului şi, subsecvent, contracte de vânzare-cumpărare a loturilor rezultate în urma operaţiunii de dezmembrare, în scopul ascunderii originii ilicite a suprafeţei de teren, prin deschiderea unor cărţi funciare noi pentru loturi, care nu reflectă actele anterioare operaţiunii de dezmembrare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor prevăzută în art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 656/2002.

2. Cunoaşterea provenienţei ilicite a bunurilor – prevăzută în norma de incriminare – poate fi dedusă, conform art. 29 alin. (4) din Legea nr. 656/2002, din circumstanţele faptice obiective şi nu presupune ca subiectul activ al infracţiunii de spălare a banilor, în ipoteza în care nu este şi autor al infracţiunii predicat, să cunoască în mod exact natura, modalitatea concretă de săvârşire, circumstanţele de timp şi de loc sau încadrarea juridică a infracţiunii din care provin bunurile şi nici identitatea autorilor ori a participanţilor la comiterea acesteia sau dacă ei răspund penal ori nu pentru săvârşirea infracţiunii predicat, fiind suficient ca, la momentul comiterii acţiunii care constituie elementul material al infracţiunii de spălare a banilor, subiectul activ să aibă reprezentarea că bunurile provin din săvârşirea de infracţiuni.

Legislație relevantă:  art. 29 alin. (1) lit. a) şi alin. (4) din Legea nr. 656/2002

***

Textul integral al deciziei se regăsește în revista Buletinul Casației  3/2017 publicată de Editura C.H. Beck și online, în legalis

Editor coordonator Oana Dobrițescu, Editura C.H. Beck

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii