« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Alegeri CSM
2 comentarii

Dana Gîrbovan: Cea mai controversată propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției
07.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust Drept Timisoara

Miercuri, 6 septembrie 2017, judecător Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a declarat că trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției reprezintă o propunere controversată și un regres al independenței justiției, potrivit agerpres.ro.

Dana Gîrbovan: „Cea mai controversată propunere a ministrului este cea privind trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, care ar da o pârghie ministrului cu privire la exercitarea atribuțiilor de către judecători și procurori, deoarece Inspecția Judiciară nu se ocupă doar de acțiuni disciplinare și cercetarea disciplinară a judecătorilor, ci face și verificări privind managementul. Acestea pot avea ca efect revocarea din funcție a președinților de instanțe, se pot face, conform proiectului, verificări privind apărarea independenței unor judecători sau procurori, toate acestea sub controlul ministrului justiției, care va putea retrimite la IJ pentru a reface cercetările făcute de inspectori. (…)

Ministrul poate exercita o acțiune disciplinară, dacă dorește, ca atare, soluția propusă va însemna un regres din punct de vedere al independenței justiției și nu avem nicio garanție că va conduce la îmbunătățirea situației acesteia. (…)

Ministrul justiției va fi între ciocan și nicovală, pentru că va exista o presiune potențială din partea partidului care îl susține să exercite un anumit tip de acțiuni.

 
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.