Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Viorica Costiniu: Unele lucruri nu sunt în ideea progresului pentru reforma Justiţiei
08.09.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 5 septembrie 2017, judecătorul Viorica Costiniu a făcut o serie de precizări despre întâlnirea prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, cu Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, potrivit qmagazine.ro.

Viorica Costiniu: „Toţi miniştrii de Justiţie, ca la Înalta Poarta, când au avut iniţiative legislative au avut astfel de discuţii, nu numai cu ambasadorul de la momentul respectiv al SUA, dar şi cu alţi ambasadori. De foarte multe ori, au fost prezenți ambasadorii  Olandei, Germaniei, Italiei, Franţei. Această consultare este o practică a guvernanţilor noştri.

Dacă am cunoaşte dacă s-au exprimat opinii, dacă s-au dat sfaturi, dacă s-au cerut, atunci am putea să apreciem că această întâlnire ar ieşi din obişnuinţa ministerială atunci când este vorba despre nişte modificări legislative.

Probabil că o justificare o găsim pe treptele istoriei. Până am devenit membri ai Uniunii Europene, era un fel de confirmare că suntem pe drumul cel bun al construcţiei Justiţiei în România. Acest lucru s-a păstrat și, aceste întrevederi, au avut loc de foarte multe ori. Înţeleg că opinia publică dă o altă conotaţie acestor întrevederi. Poate să fie o chestiune de informare a ministrului Justiţiei către ambasadorul SUA. Bănuiesc ca şi alţi ambasadori ar fi interesaţi şi ar avea acelaşi tratament.

Interesul general al Ambasadelor poate fi înţeles, având în vedere că România este pe un circuit internaţional din punct de vedere comercial. Sunt interesaţi dacă cei care vin în România cu afaceri sau din altă perspective politică au încredere că Justiţia este independentă, este democrată, se respectă drepturile procesuale.

Să nu uităm că SUA şi mai multe ţări europene, imediat după evenimentele din 1989, au contribuit substanţial la reformarea corpului de magistraţi ca structură, ca mentalitate, ca modalitate de exprimare a profesionalismului şi au avut loc numeroase schimburi între magistraţii români şi cei din toate ţările europene şi SUA.

Unele lucruri nu sunt în ideea progresului pentru reforma Justiţiei. Cu Inspecţia Judiciară este o chestiune în dezbatere publică. Bineînţeles că nu are ce să caute la Ministerul Justiţiei, acolo s-a aflat până în 1989 şi, de asemenea, până în 2003-2004 când, şi cu contribuţia Asociaţiei Magistraţilor din România, s-a reuşit să fie o instituţie independentă. Nu are ce să caute în mâna ministrului Justiţiei.

Există o lege organică în care Justiţia devine independentă material, însă aceasta nu se aplică în prezent.  Întreg bugetul Justiţiei trebuie să ajungă sub autoritatea şefului puterii judecătoreşti , care este preşedintele ICCJ. Ori această dispoziţie legală este amânată prin Ordonanţa guvernamentală. De aici rezultă că, de fapt, orice guvern care s-a perindat la conducerea ţării, nu a avut interesul ca Justiţia să fie independentă din punct de vedere material.”

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO