Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru alfabetizare
08.09.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua internațională pentru alfabetizare este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Temă pentru 2019: „Alfabetizare şi multilingvism.”

Această temă evidențiază importanţa diversităţii lingvistice în educaţie şi în combaterea analfabetismului, căci, în pofida rezultatelor obţinute, problemele în acest domeniu persistă, fiind distribuite în mod inegal în ţările şi populaţiile lumii.

Cu ocazia ediţiei din acest an a Zilei internaţionale pentru alfabetizare, vor fi discutate principalele caracteristici ale multilingvismului într-o lume a globalizării şi a digitalizării, alături de implicaţiile acestora asupra procesului de alfabetizare, în vederea obţinerii unei incluziuni mai mari.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională pentru alfabetizare este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Anul acesta, UNESCO a organizat pe data de 7 septembrie, ora 9:00, la Paris, Conferința internațională privind dezvoltarea alfabetizării și a competențelor.

Conferința a explorat modalități de a crea legături eficiente între competența tehnică și cea profesională în politici, practici, sisteme și guvernanță. Concentrându-se pe tineri și adulți, în cadrul învățării pe tot parcursul vieții, au fost explorate legăturile efective dintre alfabetizare și competențe, potrivit unesco.org.

:: Conceptul pentru anul 2018 

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru alfabetizare (International Literacy Day) este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Evenimentul a fost inițiat cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației pentru eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965, însă, a fost proclamată abia un an mai târziu – la 26 octombrie 1966 – în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO.

Problema alfabetizării reprezintă un element important pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU. Astfel, Programul de dezvoltare durabilă pentru anii 2030, adoptat de lideri internaționali în septembrie 2015, promovează, ca parte a Agendei sale, accesul universal la educație de calitate, dar și crearea de oportunități de învățare pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, astfel încât chiar și adulții cărora le lipsesc aceste abilități să le poată dobândi la orice vârstă.

Începând cu anul 1967, cu ocazia acestei zile, sunt conferite Premii Internaționale UNESCO pentru merite deosebite în lupta împotriva analfabetismului. În prezent, sunt decernate următoarele cinci premii:
– două premii „King Sejong Literacy Prizes”, înființate în 1989, cu sprijinul guvernului Republicii Coreea, acestea fiind dedicate meritelor deosebite în promovarea limbii materne;
– trei premii „Confucius Prize for Literacy”, fondate în anul 2005, cu sprijinul guvernului Republicii Populare Chineze, pentru merite deosebite în combaterea analfabetismului în rândul adulților din zonele rurale și în rândul tinerilor care nu frecventează cursurile școlare, îndeosebi al femeilor.

Pentru fiecare dintre aceste premii, laureații primesc câte o medalie, o diplomă și o remunerație în valoare de 20.000 de dolari americani.

În 2017 tema Zilei internaționale pentru alfabetizare este ”Alfabetizarea într-o lume digitală”. Prin oferirea unor noi oportunități de accesare rapidă a informațiilor din orice domeniu, tehnologia digitală a schimbat radical modul de viață al oamenilor, astfel încât cei care nu au acces la tehnologia digitală, cei care nu au abilitățile esențiale pentru accesarea informațiilor dorite, riscă să fie, astfel, marginalizați în această societate digitală

Prin urmare, anul acesta, la sediul central al UNESCO din Paris, se va desfășura în zilele de 7 și 8 septembrie un eveniment ce își propune să analizeze abilitățile pe care oamenii le pot dezvolta într-o societate digitală, dar și să identifice metodele și programele eficiente de alfabetizare care să poată influența oportunitățile oferite de o lume digitală.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/literacyday și unesco.org/literacy-day.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.