Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE

Ziua internațională pentru alfabetizare
08.09.2020 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru alfabetizare este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Ziua internațională a alfabetizării 2020 se concentrează pe „Predarea și învățarea alfabetizării în criza COVID-19 și nu numai”, în special pe rolul educatorilor și schimbarea pedagogiilor. Tema evidențiază alfabetizarea într-o perspectivă de învățare pe tot parcursul vieții și, prin urmare, se concentrează în principal pe tineri și adulți.

Recenta criză COVID-19 a fost un memento puternic al decalajului existent între discursul politic și realitate: un decalaj care existase deja în era pre-COVID-19 și care afectează negativ învățarea tinerilor și a adulților, care nu au alfabetizare sau au una scăzută, tinzând să se confrunte cu dezavantaje multiple.

În timpul COVID-19, în multe țări, programele de alfabetizare a adulților au fost absente în planurile inițiale de răspuns la educație, astfel că majoritatea programelor de alfabetizare a adulților care existau au fost suspendate, doar câteva cursuri continuând practic, prin TV și radio sau în spațiile în aer liber. Care este impactul crizei COVID-19 asupra educatorilor, asupra tinerilor și adulților, precum și asupra predării și învățării? Care sunt lecțiile învățate? Cum putem poziționa în mod eficient alfabetizarea tinerilor și a adulților în răspunsurile globale și naționale și în strategiile pentru faza de recuperare și consolidare?

Ziua Internațională a Alfabetizării 2020 oferă o oportunitate de a reflecta și de a discuta despre modul în care pedagogiile și metodologiile de predare inovatoare și eficiente pot fi utilizate în programele de alfabetizare pentru tineri și adulți pentru a face față pandemiei și nu numai. Ziua va oferi, de asemenea, o oportunitate de a analiza rolul educatorilor, precum și de a formula politici, sisteme, guvernanță și măsuri eficiente care pot sprijini educatorii și învățarea.

Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay, a transmis următorul mesaj cu ocazia acestei zile:

Sărbătorind Ziua Internaționale a Alfabetizării, ne reamintim dreptul fundamental al tuturor de a-și dezvolta abilitățile de bază pentru a citi lumea și pentru a-și scrie viitorul.

„Alfabetizarea”, a spus Kofi Annan, fost secretar general al Organizației Națiunilor Unite, „este cheia pentru a oferi potențial fiecărei ființe umane; cheia deschiderii unui viitor de libertate și speranță.”

Cu toate acestea, în ciuda angajamentului continuu al UNESCO, a campaniilor istorice de alfabetizare, a investițiilor naționale și a imensului progres înregistrat de majoritatea țărilor, în ciuda tenacității tuturor celor care lucrează zilnic pentru alfabetizare, prea mulți copii, adolescenți și adulți sunt încă privați de acest drept.

Aproximativ 617 milioane de tineri nu au stăpânit abilitățile de bază de alfabetizare și calcul, dar mulți dintre ei sunt acum la școală. Există încă 773 de milioane de adulți analfabeți, care sunt prea des lăsați în urmă. Prin urmare, trebuie să ne dublăm eforturile pentru aceste 1,4 miliarde de oameni.

Acest lucru este cu atât mai necesar cu cât criza educațională provocată de pandemia COVID-19 a pus în pericol progresele realizate în ultimele decenii.

Pentru a depăși consecințele sale și a continua să înaintăm, trebuie să ne concentrăm asupra celor care sunt în prima linie: educatorii. Le-am văzut devotamentul în această situație fără precedent, dar am asistat și la nesiguranța și lipsurile lor, deoarece activitatea zilnică de predare a alfabetizării, oricât de esențială ar fi, primește prea puține recunoașteri și sprijin.

Prima provocare este, prin urmare, să ne asigurăm că educatorii de pretutindeni din lume sunt capabili să își desfășoare activitatea în condiții bune: prin creșterea numărului acestora pentru a satisface nevoile, prin plata acestora echitabilă și oferindu-le stabilitate la locul de muncă.

De asemenea, trebuie să îi împuternicim, totuși, prin instruirea lor și sprijinirea lor pe tot parcursul practicii. Aceștia trebuie să fie capabili să beneficieze de metode educaționale dovedite care vizează combaterea inegalităților legate de vârstă, sex sau vulnerabilități specifice.

Acest sprijin trebuie să continue pe tot parcursul practicii lor pentru a le permite să se dezvolte și să se adapteze în toate circumstanțele- în special în fața tulburărilor, cum ar fi închiderea școlilor. Cu doi din trei studenți din lume încă incapabili să se întoarcă la școală, este esențială formarea pe scară largă a educatorilor în soluții de educație la distanță.

Această situație excepțională a relevat, în special, întregul potențial al noilor tehnologii. Deși aceste instrumente nu pot înlocui transmiterea cunoștințelor de către oameni, ele pot fi, totuși, aliați valoroși. Trebuie să le sprijinim dezvoltarea și să le facem accesibile tuturor cursanților- acesta va fi un aspect important al reflecției noastre asupra viitorului educației.

Într-un moment în care trebuie să reinventăm o lume a speranței, alfabetizarea este mai importantă ca niciodată.

În această zi internațională, îi invit pe toți cei implicați în educație să își dubleze investițiile și să își mobilizeze toate resursele pentru a declanșa potențialul fiecărui individ în serviciul unei lumi comune.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2018: Ziua internațională pentru alfabetizare este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Temă pentru 2019: „Alfabetizare şi multilingvism.”

Această temă evidențiază importanţa diversităţii lingvistice în educaţie şi în combaterea analfabetismului, căci, în pofida rezultatelor obţinute, problemele în acest domeniu persistă, fiind distribuite în mod inegal în ţările şi populaţiile lumii.

Cu ocazia ediţiei din acest an a Zilei internaţionale pentru alfabetizare, vor fi discutate principalele caracteristici ale multilingvismului într-o lume a globalizării şi a digitalizării, alături de implicaţiile acestora asupra procesului de alfabetizare, în vederea obţinerii unei incluziuni mai mari.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua internațională pentru alfabetizare este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Anul acesta, UNESCO a organizat pe data de 7 septembrie, ora 9:00, la Paris, Conferința internațională privind dezvoltarea alfabetizării și a competențelor.

Conferința a explorat modalități de a crea legături eficiente între competența tehnică și cea profesională în politici, practici, sisteme și guvernanță. Concentrându-se pe tineri și adulți, în cadrul învățării pe tot parcursul vieții, au fost explorate legăturile efective dintre alfabetizare și competențe, potrivit unesco.org.

:: Conceptul pentru anul 2018 

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru alfabetizare (International Literacy Day) este marcată, anual, la data de 8 septembrie.

Evenimentul a fost inițiat cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației pentru eradicarea analfabetismului, desfășurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965, însă, a fost proclamată abia un an mai târziu – la 26 octombrie 1966 – în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO.

Problema alfabetizării reprezintă un element important pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU. Astfel, Programul de dezvoltare durabilă pentru anii 2030, adoptat de lideri internaționali în septembrie 2015, promovează, ca parte a Agendei sale, accesul universal la educație de calitate, dar și crearea de oportunități de învățare pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, astfel încât chiar și adulții cărora le lipsesc aceste abilități să le poată dobândi la orice vârstă.

Începând cu anul 1967, cu ocazia acestei zile, sunt conferite Premii Internaționale UNESCO pentru merite deosebite în lupta împotriva analfabetismului. În prezent, sunt decernate următoarele cinci premii:
– două premii „King Sejong Literacy Prizes”, înființate în 1989, cu sprijinul guvernului Republicii Coreea, acestea fiind dedicate meritelor deosebite în promovarea limbii materne;
– trei premii „Confucius Prize for Literacy”, fondate în anul 2005, cu sprijinul guvernului Republicii Populare Chineze, pentru merite deosebite în combaterea analfabetismului în rândul adulților din zonele rurale și în rândul tinerilor care nu frecventează cursurile școlare, îndeosebi al femeilor.

Pentru fiecare dintre aceste premii, laureații primesc câte o medalie, o diplomă și o remunerație în valoare de 20.000 de dolari americani.

În 2017 tema Zilei internaționale pentru alfabetizare este ”Alfabetizarea într-o lume digitală”. Prin oferirea unor noi oportunități de accesare rapidă a informațiilor din orice domeniu, tehnologia digitală a schimbat radical modul de viață al oamenilor, astfel încât cei care nu au acces la tehnologia digitală, cei care nu au abilitățile esențiale pentru accesarea informațiilor dorite, riscă să fie, astfel, marginalizați în această societate digitală

Prin urmare, anul acesta, la sediul central al UNESCO din Paris, se va desfășura în zilele de 7 și 8 septembrie un eveniment ce își propune să analizeze abilitățile pe care oamenii le pot dezvolta într-o societate digitală, dar și să identifice metodele și programele eficiente de alfabetizare care să poată influența oportunitățile oferite de o lume digitală.

Web-site-urile oficiale ale campaniei sunt: un.org/literacyday și unesco.org/literacy-day.

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.