« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului
10.09.2021 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată, anual, la data de 10 septembrie.

Alianța Română de Prevenție a Suicidului a transmis următorul mesaj:

Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre.Tema din acest an a Zilei Mondiale de Prevenție a Suicidului ne amintește că există o alternativă la sinucidere, are scopul de a ne insufla fiecăruia dintre noi încredere și seninătate. Acțiunile noastre, indiferent de amploarea lor, pot transmite speranță celor frământați de dificultăți. E posibil să prevenim sinuciderea și TU ești o persoană cheie în acest sens. Prin acțiunile TALE, ca membru al societății, fiu, fiică, părinte, prieten, coleg, vecin, poți face diferența pentru cineva ce trece prin clipele cele mai întunecate ale vieții. Fiecare dintre noi poate juca un rol în sprijinirea celor ce trec prin experiența crizei suicidare sau a pierderii cuiva drag prin sinucidere.

Poți insufla speranță cuiva, arătând că îți pasă. Fiecare dintre noi poate juca un rol, oricât de mic ar fi. Nu știm niciodată ce anume din acțiunile noastre face diferența. Fiecare dintre noi poate lua legătura cu cineva care suferă, pentru a întreba cum se simte. Nu e nevoie să le spui ce să facă, sau să vii cu soluții; pur și simplu să îți faci timp și să creezi spațiu pentru a asculta pe cineva povestind despre suferința sa și gândurile suicidare poate fi de ajutor. Discutând, putem salva vieți, putem crea conexiunea și insufla speranța cuiva care se confruntă cu dificultăți.

***

International Association for Suicide Prevention (IASP) a sintetizat, în preambulul Zilei Mondiale de Prevenție a Suicidului, câteva date statistice despre fenomenul suicidar la nivel global din Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) referitor la anul 2019.

Acest raport menționează că au fost aproximativ 703.000 sinucideri la nivel global, adică 1,3% din totalul deceselor din 2019 au fost sinucideri, iar 77% dintre sinuciderile din lume au fost în țări cu venit mic și mediu. Aceasta înseamnă mai puține sinucideri decât în urmă cu 10 ani când erau aproximativ 800.000 de sinucideri anual în lume, dar scăderea înregistrată este departe de obiectivul pe care OMS și l-a propus.

OMS raportează că în 2019 s-au sinucis în lume de 2 ori mai mulți bărbați decât femei. În România, în același an, s-au sinucis de 4,5 ori mai mulți bărbați decât femei. În 2019, 58% din sinuciderile la nivel global au fost la persoane sub vârsta de 50 de ani. Aceasta înseamnă că proporția sinuciderilor la vârste mai tinere este în creștere. În anii anteriori, cele mai multe sinucideri aveau loc la persoane vârstnice (peste 60 de ani); dacă tendința din 2019 continuă, sinuciderea va deveni mai frecventă la tineri.

Riscul de sinucidere este cel mai mare la persoane care au probleme de sănătate mintală, mai ales depresie.

În 20 de țări din lume, potrivit OMS, sinuciderea este considerată un comportament în afara legii. Asta înseamnă că în acele 20 de țări legislația prevede fie pedepse explicite (închisoare, amendă) pentru cei ce au tentative de sinucidere sau pentru familiile celor decedați prin sinucidere, fie posibilitatea ca instanța să aplice sau nu aceste pedepse. Membrii români ai IASP s-au alăturat petiției inițiate de IASP pentru a elimina din legislația tuturor țărilor aceste prevederi care îndepărtează persoana ce suferă de ajutorul de care are nevoie, adâncesc suferința, stigmatizează persoana ce suferă și familia acesteia și amplifică povara fenomenului suicidar.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată, anual, la data de 10 septembrie.

Conform Alianței Române de Prevenție a Suicidului, prevenția suicidului rămâne o provocare globală. În fiecare an, suicidul este printre primele 20 de cauze de mortalitate la nivel global, la toate grupele de vârstă. Este responsabil pentru peste 800.000 de decese, ceea ce înseamnă o moarte prin sinucidere la fiecare 40 de secunde.

Fiecare viață pierdută reprezintă partenerul de viață, copilul, părintele, prietenul sau colegul cuiva. Pentru fiecare moarte prin suicid, aproximativ 135 de oameni sunt profund îndoliați sau suferă. Aceasta înseamnă că 108 milioane de oameni anual sunt afectați de comportamentul suicidar. Comportamentul suicidar include suicidul, ideația suicidară și tentativa de suicid. Pentru fiecare suicid, 25 de persoane au o tentativă de suicid și mulți alții au gânduri serioase de suicid.

Suicidul este rezultatul confluenței factorilor genetici, psihologici, sociali, culturali și a altor factori de risc, uneori combinați cu traume sau pierderi. Oamenii care își iau viața reprezintă un grup heterogen, cu factori cauzali unici, complecși și variați precedând actul final. Această heterogenitate reprezintă o provocare pentru experții în prevenția suicidului. Aceste provocări pot fi depășite prin adoptarea unei abordări de prevenție a suicidului coezive și pe multiple planuri.

Prevenția suicidului este adesea posibilă, iar tu ești un om de bază pentru aceasta! Tu poți face diferența – ca membru al comunității, copil, părinte, prieten, coleg, vecin. Sunt multe lucruri, pe care le poți face zilnic și de Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului, pentru a preveni comportamentul suicidar. Poți atrage atenția pentru conștientizarea problemei, te poți informa și educa pe tine și pe ceilalți cu privire la cauzele suicidului și semne de alarmă, poți arăta compasiune și grijă față de cei în suferință din comunitatea ta, poți pune sub semnul întrebării stigma asociată cu suicidul, comportamentele suicidare și problemele de sănătate mintală, poți împărtăși altora experiențele tale de viață.

E nevoie de efort și muncă pentru a preveni suicidul. Efectele pozitive ale acestui efort sunt infinite și durabile și pot avea un impact uriaș. Munca de prevenție îi poate ajuta nu doar pe cei aflați în suferință, ci și pe cei dragi lor, pe cei ce muncesc în domeniul prevenției și societatea ca întreg. Trebuie să depunem eforul necesar să dezvoltăm activități de prevenție a suicidul bazate pe dovezi, care să ajungă la cei care au nevoie, în toate colțurile lumii.

Să ne unim eforturile e esențial pentru a preveni suicidul. Prevenția suicidului necesită eforturi din partea multora: prieteni, familie, colegi, membri ai comunității, profesori, lideri religioși, personal din sistemul de sănătate, politicieni și guvern. Prevenția suicidului necesită strategii integrative care îmbină munca la nivel de persoană, sistem și comunitate. Studiile sugerează că eforturile în prevenția suicidului vor fi mult mai eficiente dacă acoperă mai multe planuri și includ mai multe tipuri de intervenții. Aceasta necesită intervenții la nivel de comunitate și implică reforme sociale și politice, precum și intervenții adresate direct persoanelor. Pentru a ne atinge țelul comun de prevenție a comportamentului suicidar, noi – adică publicul larg, organizațiile, legiuitorii, membrii comunității, trebuie să lucrăm împreună, să colaborăm într-o abordare coordonată și multidisciplinară.

Toți putem contribui la prevenția suicidului. Comportamentul suicidar este universal – adică, nu cunoaște granițe și poate afceta pe oricine. Milioanele de oameni afectați anual de comportamentul suicidar au o înțelegere aparte, pe care doar ei o pot avea, și voci unice. Experiențele lor de neprețuit contribuie la dezvoltarea măsurilor de prevenție bazate pe informații reale, și la îmbunătățirea modului în care sprijinim persoanele suicidare și pe cei apropiați lor. Munca oricărei organizații ce previne suicidul ar trebui să se bazeze pe implicarea în cercetare, evaluare și intervenție a persoanelor cu experiențe de viață incluzând suicidul.

Acesta e al treilea an în care folosim tema “Să ne unim în efortul de prevenție a suicidului” pentru Ziua Mondială de Prevenție a Suicidului.

Asociația Internațională de Prevenție a Suicidului IASP a ales această temă pentru că ea pune accent pe ingredientul esențial al prevenției globale eficiente a suicidului – colaborarea. Cu toții avem un rol în asta și împreună putem aborda provocările pe care le presupune comportamentul suicidar în societatea actuală.

Pe 10 Septembrie, alătură-te nouă și multora din întreaga lume ce își aduc contribuția la prevenția suicidului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2019: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată, anual, la 10 septembrie.

Anul acesta, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului organizează, în perioada  17-21 septembrie 2019, al 30-lea Congres Mondial cu titlu „Spargerea pereților și construirea podurilor”. 

Prof. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea, I Law You, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cornelia Dăroi

Cornelia Dăroi

2018: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului este marcată, anual, la 10 septembrie.

Anul acesta, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului organizează, în perioada 1-17 septembrie, un nou eveniment (Cycle Around the Globe), în vederea marcării Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului.

O persoană moare la fiecare 40 de secunde prin sinucidere și de până la 25 de ori mai mulți fac din nou o încercare de sinucidere. Acest eveniment, de Ziua mondială de prevenire a suicidului, este legat de comunitatea noastră globală, trebuie să ne încurajăm să ne întindem o mână unul celuilalt și să ne alăturăm împreună pentru a disemina conștientizarea prevenirii sinuciderilor, potrivit iasp.info.

Provocarea din acest an este ca cicliștii să străbată colectiv 40,075 km / 24,900 mile.

:: Broșura din acest an

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Cornelia Dăroi

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua mondială pentru prevenirea suicidului (World Suicide Prevention Day) este marcată, anual, la 10 septembrie.

Această zi a fost inițiată în anul 2003, de către Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, pentru a atrage atenția asupra suicidului, una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate prematură.

Potrivit statisticilor, peste 800.000 de persoane se sinucid în fiecare an, ceea ce înseamnă că la fiecare 40 de secunde o persoană își ia viața. Numărul tentativelor de suicid este, însă, de aproape 25 de ori mai mare.

Din acest motiv, în 2017, tema Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului este, „Take a minute, change a life”, invitându-ne pe fiecare în parte să acordăm atenție celor de lângă noi, îndeosebi celor care se confruntă cu astfel de probleme, să păstrăm legătura cu ei, să-i încurajăm să-și deschidă sufletul, oferindu-le, totodată, sprijinul, încurajându-i și ascultându-i fără să-i judecăm.

Mulți dintre cei care au avut tentative de suicid au mărturisit că în momentele de disperare, când nu mai vedeau altă soluție decât aceea de a-și lua viața, ar fi avut nevoie de implicarea unui apropiat, ar fi avut nevoie ca cineva să le vadă suferința și să-și ofere sprijinul. De multe ori, însă, nici măcar nu au fost întrebați dacă au vreo problemă sau dacă ar avea nevoie de ajutor. Tocmai de aceea, pentru că au trecut prin astfel de stări, aceste persoane își oferă astăzi sprijinul, desfășurând, totodată, activități de prevenire a suicidului.

Web-site-ul oficial al campaniei este: iasp.info/wspd2017/

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

 
Secţiuni: Content, Dreptul sanatatii, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD