Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Pe scurt despre ce înseamnă a fi student la Drept în Republica Moldova
13.09.2017 | Alina GAJA

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Gaja

Alina Gaja

Numele meu este Alina și sunt studentă-absolvent (anul IV) la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Aventura mea a început prin clasa a 7-a, când am înțeles că vreau și trebuie să fac Drept. Toate bune, îmi rămăsese doar să aleg unde anume vreau să devin un aprig luptător pentru dreptate, la figurat vorbind. Era vara anului 2014 când am luat, cred eu, o decizie foarte importantă, și anume să învăț cu ce se mănâncă dreptul în Moldova, „meleagul sfânt de pe pământ”, vorba cântecului. Dacă era să fie Moldova, evident era să fie și Universitatea de Stat, ori aveam siguranța că anume aici o să fiu capabilă de a-mi realiza potențialul.

Nu cred să uit vreodată prima săptămână de studii, acolo unde orice coridor îmi era străin, iar toate auditoriile erau parcă ascunse printre labirinturi. Senzația că sunt pierdută în spațiu și timp a trecut foarte repede, iar odată cu adaptarea a venit și înțelegerea noțiunilor de „curs”, „seminar”, „conspect”, care căpătau ușor un cu totul alt sens decât cel pe care îl credeam.

Acum că stau să îmi amintesc, primul an de facultate este cel în care iei anumite decizii. În primul rând înțelegi ce este Dreptul și dacă nu cumva ai greșit ușa, venind la această facultate. Ulterior alegi atitudinea pe care urmează să o adopți: vrei să fii un student implicat, să înveți și să participi în toate proiectele pe care statutul de student la drept ți le deschide, sau vrei pur și simplu să îți iei licența după 4 ani. Evident, prima opțiune m-a atras mai mult și așa am înțeles că în orice situație, inițial trebuie să lucrezi pentru numele tău, ca apoi el să poată lucra pentru tine.

Făcând această retrospectivă a anilor mei de studii la Facultatea de Drept, înțeleg de ce este un lucru general acceptat că anume acești ani sunt cei mai frumoși. A te îndrăgosti de civil sau penal, a crea legături pentru tot restul vieții, a cunoaște și a discuta cu oameni mari, oameni care și-au dedicat viața domeniului, a te face auzit prin intermediul tuturor evenimentelor organizate, a participa din interior la viața facultății, a învăța din fiecare lucru auzit, cam asta înseamnă a fi student la Drept.

Memorabilă a fost și prima mea sesiune, or conștientizarea faptului că ai de repetat sute de pagini în trei zile nu e deloc veselă. Totuși acum, după șase sesiuni susținute cu succes, aș spune că acele câteva săptămâni de sesiune sunt o perioadă în care te redescoperi, așa cum înțelegi că mintea ta are capacități uimitoare de memorare, mai ales în noaptea dinaintea examenului.

Cu toate că absolut fiecare aspect al vieții mele de studentă a fost uimitor, plin de tot spectrul de emoții, în speranța că măcar câțiva boboci sau liceeni ce vor să facă drept în țara noastră vor trece peste aceste rânduri, vreau să mă opresc mai mult asupra ușilor care stau în fața noastră și în care îți rămâne doar să bați pentru a fi deschise.

Este evident faptul că sentimente ca îndoiala în propriile cunoștințe sau capacități sunt cunoscute fiecărui om. În tot acest proces de maturizare este important însă să ne cunoaștem adevărata valoare și să nu lăsăm îndoielile sa o umbrească. După câteva ocazii ratate de frica eșecului, eu am ajuns la concluzia că nu poți câștiga fără a pierde și că omul de fapt din greșelile lui învață. Îmi dau seama cât de populiste par aceste gânduri, însă doar aplicate în viață înțelegi că ele realmente prezintă adevăr.

Primul pas pe care l-am făcut, părăsind astfel zona mea de confort în cadrul facultății a fost dorința de a deveni membru în Consiliul Studențesc, lucru care mi-a reușit destul de rapid. Am înțeles activând în această structură ce vine a facilita legătura dintre studenți și administrație, că a lupta pentru drepturile semenilor tăi, răpind astfel din timpul și energia ta poate fi un lucru foarte constructiv.

De fapt, în momentul în care încetează frica de a te afirma, atunci vin cele mai multe și frumoase experiențe. În decursul celor trei ani am participat la diferite conferințe, mi-am expus punctul de vedere mai mult sau mai puțin științific în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, în fața mai multor profesori și a colegilor, astfel reușind, sper eu, să le câștig aprecierea.

Pe aceeași linie, am participat și organizat schimburi de experiență cu studenți din România în cadrul proiectului „Autostrada de Drept”. Marcantă a fost această perioadă, pentru că mi s-a oferit șansa de a vedea dacă nu am greșit cumva când am ales să rămân să studiez Dreptul acasă. Cu inima împăcată am realizat că oricât de impunător nu mi s-ar fi părut București și implicit Facultatea de acolo, a mea Facultate de Drept din Chișinău rămâne a fi unul dintre cele mai dragi locuri, unde afirm cu siguranță că m-am format ca OM.

A fi student la Drept mai înseamnă și posibilitatea de a face parte din comunități internaționale, precum ELSA (European Law Students Association). Un astfel de statut de membru mi-a oferit șansa de a călători și cunoaște studenți ai Facultăților de Drept din toată Europa, de a stabili legături cu mulți dintre ei și de a crea împreună o mare rețea constructivă.

De când sunt studentă la Drept, am încercat să nu ratez șansa de a-mi lărgi spectrul de cunoștințe, frecventând cursuri oferite de Leavitt Institute, lecții de Drept German, oferite de Fundația IRZ, am scrie articole științifice și am încercat să profit de fiecare șansă apărută în cale, ori cum spuneam mai sus, pentru a ți se deschide o ușă, trebuie doar să bați în ea.

Ultima experiență de care am avut parte și despre care vreau să vorbesc este una specială pentru mine, așa cum de această dată am părăsit puțin limitele facultății și m-am deplasat dincolo de ea.

În ultimul an, în Republica Moldova au devenit tot mai populare bursele private oferite de birouri asociate de avocați studenților ce trec de un anumit concurs. Observând un asemenea anunț pe pagina biroului asociat de avocați „Popa și Asociații”, cum că urmează a se desfășura o selecție riguroasă a candidaților la o bursă și un stagiu de practică în cadrul biroului, m-au încercat diferite sentimente. Am realizat că este datoria mea să particip, așa cum poate deveni o șansă unică de a activa într-o asemenea structură. Nu o să neg că pe durata pregătirii de concurs am avut îndoieli referitor la posibilitatea învingerii, dar cu toate astea, am mers înainte, știind că a participa și a pierde este oricum mai important decât a lăsa frica să îți împiedice dezvoltarea.

După ce am depus toată diligența și entuziasmul în pregătirea celor două etape ale concursului, am simțit că indiferent de rezultatele finale, eu deja m-am ales cu o experiență pe măsură. Evident, după cele două probe, când am fost desemnată câștigătoarea bursei „Popa și Asociații”, mândria și conștientizarea faptului că trei ani de studii au fost încununați în cel mai frumos mod posibil nu putea să îmi aducă decât fericire.

La început de anul patru, când înțeleg că mai am doar câteva luni și această aventură, denumită „ani de studenție” va lua sfârșit, nu îmi rămâne decât să mulțumesc împrejurărilor care m-au făcut să aleg Facultatea de Drept, USM. Am rămas acasă, alături de oamenii dragi, am fost instruită în domeniul Dreptului de cei mai buni și dedicați profesori. Mi s-au deschis uși pe care le credeam imposibil de escaladat și mi s-au oferit șanse de a deveni un viitor jurist bun.

Țin să mulțumesc fiecărui om care în acești ani a pus piatră cu piatră la temelia mea, nu o să dau nume, pentru că sunt sigură că o să se recunoască.

Mulțumesc, Facultate, pentru o studenție minunată!

Alina Gaja

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.