Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Tudorel Toader: Este unul dintre cele mai dezbătute proiecte de acte normative
13.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 12 septembrie 2017, prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, a vorbit despre proiectul de modificare a Legilor Justiției, în Plenul Camerei Deputaților, potrivit agerpres.ro.

Tudorel Toader: „Proiectul acesta a fost înaintat, spuneți dumneavoastră, pe furiș. Nu știu cât e pe furiș transmis acest proiect. În opinia mea, probabil, este unul dintre cele mai dezbătute proiecte de acte normative. (…) Spuneam că legile Justiției sunt din 2004, între timp am intrat în UE (…), au trecut 13 ani, legile trebuie aduse în actualitate. (…) În 2015, Ministerul Justiției a fost sesizat de către Consiliul Superior al Magistraturii punând în discuție nevoia de actualizare, de modificare a legilor Justiției. (…) A urmat 2016, 8 februarie 2016, când ministrul Justiției de atunci a constituit un grup de lucru pentru a analiza propunerile formulate de CSM. Din 8 februarie 2016 până-n 7 octombrie 2016, proiectul a fost dezbătut în grupul de lucru, în dezbateri publice organizate la București, Iași și Cluj, dându-se forma finală a acestuia. În ianuarie 2017, proiectul a revenit la Ministerul Justiției, unde ministru era domnul Florin Iordache. Am apreciat faptul că domnia sa, deși avea tot parcursul de elaborare, a trimis proiectul înapoi la CSM (…), unde a stat până pe data de 24 aprilie 2017. A revenit iarăși la MJ, am primit propuneri de la CSM, dar și de la Înalta Curte, DNA, DIICOT, toate structurile, asociațiile profesionale, societate civilă, am făcut dezbateri publice, am dat forma proiectului și l-am trimis, din nou, a treia oară, la CSM să dea aviz pe această ultimă formă. Așteptăm până la sfârșit de septembrie, când CSM-ul ne-a anunțat că va trimite avizul. (…) 

Exprim speranța că Guvernul îl va aproba cu sau fără modificări, după care îl vom trimite în Parlament pentru dezbateri și pentru găsirea celor mai bune soluții, în măsura în care cele propuse de noi se vor dovedi că nu sunt cele mai bune. Prin urmare, convingerea mea pe baza celor sintetic prezentate este aceea că proiectul de lege a fost foarte, foarte dezbătut, a parcurs toate etapele de avizare de consultare, de transparență decizională. Iar ce am făcut pe 23 august (…), practic, am prezentat principalele direcții de modificare pe care le-am pus în dezbatere publică. Primesc zilnic puncte de vedere (…), vom da forma finală, așadar, trimitem la Guvern, trimitem la Parlament și dumneavoastră veți putea exprima soluțiile cele mai bune. (…) 

Oricum, veți reține la dezbateri parlamentare, foarte multele modificări sunt dintre cele transmise de către CSM, de asociațiile profesionale, de tot corpul de specialitate. (…) Dânșii sunt cei mai în măsură să-și cunoască nevoia de organizare, de bună administrare și pârghiile de asigurare a independenței Justiției. Prin urmare, reținem că inițiativa a venit din sistemul ăsta judiciar, din Putere, și nu dintr-un sistem paralel, cum am auzit mai devreme. (…) Am deplina convingere în justețea și nevoia de reformare, de modificare, chiar dacă, pe moment, unii ne judecă din interes, alții ne judecă după formă, alții ne judecă cu scepticism. (…) Prin urmare, fiecare propunere dintre acestea, puține sunt de oportunitate, multe sunt de revenire la normalitate. Eu, sigur, am deplina convingere în justețea soluțiilor propuse, proiectul de lege va urma procedura pe care o știți, dar eu mi-am făcut datoria să o repet, dumneavoastră veți primi proiectul de lege și veți decide.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti