Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: CJUE, Dreptul mediului, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, Jurisprudență, Protecția consumatorilor

CJUE. C-111/16, Giorgio Fidenato și alții. Statele membre nu pot adopta măsuri de urgență privind produsele alimentare și furajele modificate genetic fără să fie evident că există un risc grav pentru sănătate sau pentru mediu

13 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

„Cerere de decizie preliminară – Agricultură – Produse alimentare și furaje modificate genetic – Interzicerea cultivării porumbului modificat genetic de tip MON 810 – Măsuri de urgență adoptate de statele membre – Condiții de fond – Principiul precauției”

Statele membre nu pot adopta măsuri de urgență privind produsele alimentare și furajele modificate genetic fără să fie evident că există un risc grav pentru sănătate sau pentru mediu.

În 1998[1], Comisia a autorizat introducerea pe piață a porumbului modificat genetic MON 810. În decizia sa, Comisia a făcut referire la avizul comitetului științific potrivit căruia nu existau motive pentru a se considera că acest produs ar avea efecte nedorite asupra sănătății umane sau asupra mediului.

În 2013, guvernul italian a solicitat Comisiei să adopte măsuri de urgență pentru a interzice cultivarea porumbului MON 810, ținând seama de noile studii științifice realizate de două institute de cercetare italiene. Pe baza unui aviz științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Comisia a concluzionat că nicio dovadă științifică nouă nu permitea justificarea măsurilor de urgență solicitate și anularea concluziilor sale anterioare privind caracterul nedăunător al porumbului MON 810. În pofida acestui fapt, guvernul italian a adoptat în 2013 un decret prin care interzicea cultivarea porumbului MON 810 pe teritoriul italian.

În 2014, domnul Giorgio Fidenato și alte persoane au cultivat porumb MON 810, încălcând acest decret și au fost urmăriți penal pentru această faptă. În cadrul procedurii penale inițiate împotriva acestor persoane, Tribunale di Udine (Tribunalul din Udine, Italia) solicită Curții de Justiție să stabilească în special dacă în materie alimentară se pot adopta măsuri de urgență în temeiul principiului precauției. Potrivit acestui principiu, statele membre pot adopta măsuri de urgență pentru prevenirea riscurilor pentru sănătatea umană care nu au fost încă pe deplin identificate sau înțelese din cauza incertitudinilor științifice.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea amintește mai întâi că atât legislația alimentară a Uniunii[2], cât și legislația Uniunii privind produsele alimentare și furajele modificate genetic[3] urmăresc asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a intereselor consumatorilor, asigurând în același timp funcționarea eficientă a pieței interne, în cadrul căreia libera circulație a produselor alimentare și a furajelor sigure și sănătoase este un aspect esențial.

În acest context, Curtea constată că atunci când nu este dovedit că un produs genetic modificat poate în mod evident să prezinte un risc grav pentru sănătatea umană, pentru adopta măsuri de urgenţă cum ar fi interzicerea cultivării soiului de porumb MON 810.

Curtea subliniază că principiul precauției, care presupune o incertitudine științifică cu privire la existența unui anumit risc, nu este suficient pentru adoptarea unor asemenea măsuri. Deși acest principiu poate justifica adoptarea unor măsuri provizorii de gestiune a riscului în domeniul alimentelor în general, el nu permite înlăturarea sau modificarea, în special prin simplificarea lor, a dispozițiilor prevăzute în cazul alimentelor modificate genetic, întrucât acestea au făcut deja obiectul unei evaluări științifice complete anterior introducerii lor pe piață.

Pe de altă parte, Curtea arată că în cazul în care un stat membru a informat oficial Comisia cu privire la necesitatea recurgerii la măsuri de urgență, iar Comisia nu a luat nicio măsură, acesta poate să adopte astfel de măsuri la nivel național. În plus, el poate să mențină sau să
reînnoiască măsurile respective, atât timp cât Comisia nu a adoptat nicio decizie prin care să impună extinderea, modificarea sau abrogarea acestora. În aceste condiții, instanțele naționale sunt competente să aprecieze legalitatea măsurilor în cauză.

:: Cauza


[1] Decizia Comisiei din 22 aprilie 1998 privind introducerea pe piață a porumbului modificat genetic (Lat. Zea mays linia MON 810), conform Directivei 90/220/CEE a Consiliului (JO 1998, L 131, p. 32, Ediție specială, 03/vol. 24, p. 143).
[2] Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO 2002, L 31, p. 1, Ediție specială, 15/vol. 8, p. 68). Articolul 7 din acest regulament, intitulat „Principiul precauției”, autorizează statele membre să adopte măsuri provizorii de gestiune a riscului „[î]n împrejurări specifice în care […] s[-a] identific[at] posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătății, dar persistă incertitudinea științificăˮ.
[3] Regulamentul (CE) nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 septembrie 2003 privind produsele alimentare și furajele modificate genetic (JO 2003, L 268, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 41, p. 3). Articolul 34 autorizează statele membre să adopte măsuri de urgență „[î]n cazurile în care este evident că produsele [modificate genetic] autorizate […] pot prezenta un risc grav pentru sănătatea umană, sănătatea animală sau mediuˮ.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică