

Înalta Curte de Casație şi Justiţie a hotărât că, în baza art. 475 C. proc. pen., pentru a fi admisibilă sesizarea ICCJ în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, trebuie îndeplinite cumulativ mai multe cerințe, respectiv existența unei cauze aflate în curs de judecată în ultimul grad de jurisdicție pe rolul uneia dintre instanțele prevăzute expres de articolul anterior menționat, soluționarea pe fond a acelei cauze să depindă de lămurirea chestiunii de drept ce formează obiectul sesizării, iar problema de drept să nu fi fost încă dezlegată de ICCJ prin mecanismele legale ce asigură interpretarea și aplicarea unitară a legii de către instanțele judecătorești sau să nu facă în prezent obiectul unui recurs în interesul legii. În speță, nu este îndeplinită condiția privind existența unei cauze pendinte aflată în curs de judecată în ultimă instanță, și nici cea de a doua condiție prevăzută de lege, dat fiind că litigiul nu presupune soluționarea pe fond a cauzei. (Decizia nr. 203 din data de 28 februarie 2017 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect contestație măsuri asigurătorii)
Aflaţi mai mult despre cod procedura penala, dezlegarea unor chestiuni de drept, hotărâre prealabilă, ICCJ, Inalta Curte de Casatie si JustitieJURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.
Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară
Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare
Lex Discipulo Laus
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.