BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Drept comparat: Retragerea autorității părintești exercitată de mamă. Stabilirea autorității părintești în sarcina exclusivă a tatălui pentru considerente de „alienare parentală”. Province de Québec, Cour d’appel
14.09.2017 | Claudiu-Octavian ULICI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Claudiu-Octavian Ulici

Claudiu-Octavian Ulici

Cum a fost menționat de către legiuitorul român, în expunerea de motive şi Hotărârea nr. 277 din 11 martie 2009 pentru aprobarea tezelor prealabile ale proiectului de lege „Codul civil” codificarea dreptului civil român s-a realizat și cu sprijinul Codului civil al provinciei Quebec Canada. Având în vedere aceasta, deciziile instanțelor din Quebec, pot și trebuie să dețină un rol în asumarea soluției judiciare din România, dacă acestea au fost luate în considerarea unor norme juridice asemănătoare. Deciziile instanțelor din Quebec, chemate să pronunțe hotărâri definitive, nu pot avea valoare de precedent pentru instanțele române, dar ele pot constitui un instrument util în redactarea cererilor. Acestea ar trebui să fie de asemenea prezente, în formarea mecanismului juridic, ce stă la baza motivării hotărârilor autohtone.

ABSTRACT: Retragerea autorității părintești exercitată de mamă. Stabilirea autorității părintești în sarcina exclusivă a tatălui pentru considerente de „alienare parentală”.

PROCEDURA:

1. Prin hotărârea Tribunalului, se stabilește aceea că, custodia copiilor cu vârsta de 10 și 9 ani, să revină tatălui și se interzice mamei orice contact cu minorii, chiar și telefonic, prin poștă sau e-mail și mai mult decât atât, hotărârea elimină mama de la exercitarea tuturor atributelor autorității părintești asupra copiilor lor. În motivare se reține aceea că, comportamentul mamei nu este adecvat și ar avea ca scop să împiedice legăturile dintre tată și copii, procedând la o numită „alienare parentală”. Hotărârea mai dispune, de asemenea, obligarea mamei la pensie alimentară pentru copii și interzicerea contactului acestora cu bunicii materni.

2. Împotriva hotărârii din 9 iunie 2009 mama înaintează apel, solicitând reexaminarea probelor din dosar și modificarea hotărârii, păstrând dispozițiile anterioare.

3. În motivarea deciziei asupra apelului, Curtea reține că privarea de drepturile părintești este o măsură extremă. Pierderea autorității părintești este o „măsură extrem de gravă”, „un pas radical”, o „măsură cu totul excepțională”, ea are un „caracter infam”. Profesorul Pineau a scris că „pierderea autorității părintești nu a fost stabilită pentru a permite copilului să își schimbe numele […] sau pentru a ajuta la accelerarea procesului de adopție; sau, pentru a permite unui părinte a contracara drepturi contact cu minorul deținute de către celălalt părinte.

Pierderea autorității părintești trebuie să fie bazată pe o justă apreciere a comportamentului titularului. Ea poate să fie parțială sau totală, iar hotărârea de restrângere este o constatare judiciară a incapacității titularului de a deține, în parte sau în tot, atribuțiile autorității părintești. Nu putem priva o persoană, chiar și parțial, de această autoritate, fără să se concluzioneze că aceasta a comis, prin acțiune sau inacțiune, o încălcare gravă și nejustificată a dreptului celuilalt  părinte.

DECIZIA ÎN APEL

4. Având în vedere și alte considerente, judecătorul apelului decide:

–  pierderea autorității părintești de către mamă și exercitarea ei exclusiv de către tată;

– menținerea interdicției mamei de a avea contact liber cu copiii, chiar prin telefon, poștă sau e-mail;

– exclude mama de la a exercita toate atributele autorității părintești asupra copiilor; – stabilește, pentru o mai mare certitudine, dar fără a limita în nici un fel domeniul de aplicare a hotărârii menționate în paragraful precedent, că reclamantul poate exercita în mod independent următoarele prerogative și fără a trebui să consulte în vreun fel pârâtul:

1. Alegerea locului de reședință al copiilor;

2. Alegerea școlii de copii și a tuturor deciziilor privind educația;

3. Alegerea religiei copiilor;

4. Alegerea activităților sportive, culturale și de altă natură ale copiilor;

5. Dreptul de a consimți singur la orice tratament medical, chirurgical, stomatologic, psihologic sau de altă natură în ceea ce privește copiii;

6. Dreptul de a solicita și de a obține un pașaport pentru copii fără autorizația pârâtului;

7. Dreptul de a călători în afara Canadei cu copiii fără acordul mamei;

– constată că pârâtul (mama) are un venit anual de 30.000 de dolari;

– constată că îngrijirea copiilor și alte cheltuieli speciale pentru copii sunt de 4.170 dolari pe an;

– obligă pârâtul (mama) să plătească reclamantului (tata), începând cu data cererii, pensia alimentară pentru copii de 280.56 dolari pe lună;

– obligă pârâta la plata, în termen de treizeci de zile de la primirea copiei unei chitanțe în acest scop, a 24.62 % din costurile cu psihologul pentru copii;

– se acordă mamei acces nesupravegheat cu copiii, o zi pe săptămână, de la 10 am la 17 pm, prima dată sâmbătă, iar următoarea săptămână duminică și așa mai departe. – mama va lua copiii de acasă și îi poate apela, de două ori pe săptămână, pentru o durată de 15 minute între orele 18:45 și 19:15, marți și joi în fiecare săptămână. Ea va avea, de asemenea, posibilitatea de a schimba mesaje de e-mail cu copii, folosind numai adresa de e-mail a …

– se propune ca drepturile de acces ale acestor părți să fie revizuite în termen de șase luni sau în orice alt moment, dacă apar noi evoluții.

SURSA:

CANADA, PROVINCE DE QUÉBEC, COUR D’APPEL. Protection de la jeunesse — 2010 QCCA 166 500-09-019825-090– 03.02.2010, 13.09.2017

Norma principală avută în vedere:

COD CIVIL ROMÂN CODE CIVIL DU QUÉBEC
Articolul 398

(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți.

(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimți la adopția acestuia.

606. La déchéance de l’autorité parentale peut être prononcée par le tribunal, à la demande de tout intéressé, à l’égard des père et mère, de l’un d’eux ou du tiers à qui elle aurait été attribuée, si des motifs graves et l’intérêt de l’enfant justifient une telle mesure.

Si la situation ne requiert pas l’application d’une telle mesure, mais requiert néanmoins une intervention, le tribunal peut plutôt prononcer le retrait d’un attribut de l’autorité parentale ou de son exercice. Il peut aussi être saisi directement d’une demande de retrait.

Avocat dr. Claudiu-Octavian Ulici

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate