Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar

DIICOT-Iaşi. Acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, trafic de migranti. Percheziții, reţinere

14 septembrie 2017 | Adina GANȚOLEA
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT-Iaşi. Acte de terorism, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, trafic de migranți. Percheziții, reţinere.

Prin ordonanţele din data de 12 și 13 septembrie 2017,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor:

B.C., pentru săvârşirea infracţiunilor de acte de terorism, faptă prevăzută de art. 32 alin. 1 lit. b din Legea 535/2004, raportat la art. 206 alin. 1 C.P,  din Legea 535/2004, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi trafic de migranți şi  P. G., A. C. şi M. C.,  pentru săvârşirea infracţiunilor  de  iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În fapt s-a reţinut că inculpatul B. C., domiciliat în Roman, judeţul Neamţ, cetăţean român convertit la islam şi identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, şi-a exprimat intenţia de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta  aflându-se sub măsura controlului  judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Bacău.

Inculpatul a fost condamnat la data de 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamţ la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc la data de februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului.

În timpul executării unei pedepse cu închisoarea într-un penitenciar din Germania, inculpatul a intrat în contact cu mai mulţi deţinuţi de religie musulmană, unii dintre aceştia radicalizaţi, raliindu-se la ideologia acestora şi declarându-şi susţinerea faţă de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase. Deşi era plasat sub control judiciar, inculpatul B. C. şi-a manifestat intenţia de a părăsi România, prin orice mijloc şi indiferent de consecinţe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunităţii musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria.

În urma probatoriului administrat în cauză s-a  stabilit de asemenea existenţa unui grup infracţional organizat iniţiat în cursul anului 2017 de către inculpaţii M. C., A. C., P. G. şi un alt suspect, grup specializat în contrafacerea de documente şi înscrisuri oficiale, respectiv cărţi de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverinţe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuţe de înmatriculare auto, autorizaţii de transport ş.a. La gruparea infracțională a aderat și inculpatul B. C. care şi-a manifestat în nenumărate rânduri intenţia de a ajuta şi susţine persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din ţările în care se desfăşoară conflicte armate, de a pătrunde în spaţiul european, prin punerea la dispoziţia acestora, contra cost, a documentelor de care aceştia au nevoie, documente  falsificate de către membrii grupului infracţional menţionat mai sus.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii A. C. și  P. G. se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul M. C. avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a  primi sumele de bani date pentru falsificare şi de a remite ulterior actele falsificate.

Inculpatul B. C. a aderat la grupare în luna a anului 2017, având rolul de a identifica clienți interesați să obțină acte falsificate, clienți de la care primea diferite sume de bani, acte necesare realizării documentelor falsificate. De menționat este faptul că inculpatul B. C. a obținut acte false de la membrii grupării în scopul de a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.

În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017,  inculpatul B. C. a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate  românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie.

La data de 12 septembrie 2017,  procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iași  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au efectuat 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor Vaslui și Roman, ocazie cu care au fost ridicate obiecte de cult islamice, bani, 16 telefoane mobile, 14 hard-diskuri, 15 laptopuri, 15 stikuri, 4 imprimante, acte de identitate și de altă natură falsificate.

Inculpaţii au fost prezentaţi Curţii de Apel Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții şi inculpații beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumția de nevinovăție.

:: Sursa : www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică