Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

UNJR. Propuneri ref. pedepsirea racolării magistraților de către serviciile de informații
14.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 14 septembrie 2017, Uniunea Judecătorilor din România a propus Consiliului Superior al Magistraturii o serie de completări la proiectul de modificare a Legilor Justiției, una dintre acestea fiind ca racolarea magistraților de către serviciile de informații să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani, potrivit unui comunicat UNJR.

Varianta de reglementare propusă este următoarea: „Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevazute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani.

În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcții de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate.

Tentativa se pedepsește.

Totodată, UNJR a propus modificări și cu privire la organele care pot verifica veridicitatea informațiilor cuprinse în declarația anuală obligatorie, prevăzută de art. 7 alin. 2 din Legea 303/2004, care, în forma modificată de ministrul Justiției, stipulează că “Persoanele prevăzute la alin. (1) completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care sa rezulte că nu au fost și nu sunt sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Declarațiile se depun și se arhivează la compartimentul de resurse umane.

Potrivit completării propuse de UNJR: „Verificarea veridicității datelor din declarațiile prevazute la alin. 2 se face de către CSAT și Comisiile din Parlament de control a serviciilor, anual, din oficiu, sau ori de câte ori aceste autorități sunt sesizate de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, instanțele de judecată sau judecătorul sau procurorul vizat.

Serviciile de informații sunt obligate să pună la dispoziția comisiei toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens.”

Modificările propuse de către UNJR își propun să asigure mijloace efective de respectarea reglementării legale conform căreia magistrații nu pot să fie lucrător operativi, acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti