TOP LEGAL
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal.
Avocaţii din Baroul Bucureşti, Baroul Ilfov şi Baroul Dolj beneficiază de 40% reducere. UNBR încurajează extinderea la nivelul tuturor barourilor. Executorii Camerei Executorilor Bucureşti beneficiază de 20% reducere.
Print Friendly, PDF & Email

Mihai Hotca: Dacă lecturăm prevederile art. 281 din Legea 31/1990…

16 septembrie 2017 | Andreea LUPU
DREPT PENAL

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII, s-a referit, în cadrul dezbaterii Impactul infracțiunilor din Legea 31/1990 asupra mediului afacerilorediția 146, organizată de Societatea de Științe Juridice, la caracteristicile infracțiunilor din Legea 31/1990.

Mihai Hotca: „Din paleta largă de legi care cuprind norme cu incidențe în domeniul afacerilor, o lege foarte importantă este Legea 31. În Legea 31/1990 privind societățile, mai pe la finalul acesteia, este foarte adevărat, legiuitorul a reglementat începând cu art. 271 și până la 281 mai multe infracțiuni. Dacă ne uităm în practica judiciară, putem constata un lucru foarte interesant, că nu toate aceste infracțiuni sunt foarte întâlnite, sunt unele dintre ele destul de des întâlnite, iar altele aș spune din când în când. Prin urmare, putem conchide că nu toate sunt foarte importante. Dar cel puțin unele dintre aceste norme trebuie analizate astfel încât cei care desfășoară activități economice să nu aibă surprize dintre cele mai neplăcute. Dacă ar fi să facem o analiză comună a infracțiunilor din Legea 31/1990, sunt câteva aspecte care ar trebui subliniate. Putem constata că ele sunt infracțiuni speciale, chiar așa cum sunt denumite în doctrină, pentru că sunt prevăzute în norme care derogă de la dreptul penal comun. Asta pe de o parte. Sigur, efectul unei asemenea clasificări, să spunem, norme speciale este acela că au prevalență în aplicare în raport cu cele considerate generale. Numai că dacă lecturăm prevederile art. 281 din Legea 31/1990 apare o limitare a incidenței acestui principiu determinat de corelația gen – specie, respectiv potrivit art. 281 din această Lege, prevederile normelor de incriminare din Legea 31 se aplică numai dacă în alte acte normative nu sunt prevăzute pedepse mai severe decât cele din Legea 31. Și atunci ar trebui să spunem în felul următor, că ori de câte ori una și aceeași faptă poate fi încadrată atât în dispozițiile Legii 31, cât și în dispozițiile altor acte normative, de pildă în prevederile Codului penal, să spunem, art. 297, abuzul în serviciu sau 295, delapidarea, vor avea întâietate dispozițiile din Legea 31 dacă pedeapsa din alt act normativ nu este mai severă. În exemplul luat, atât pentru abuz, cât și pentru delapidare, de regulă pedeapsa este mai severă decât pedepsele prevăzute în Legea 31 și atunci deși Codul penal e o lege generală în raport cu Legea 31, iată că se poate aplica.”

Andreea Lupu


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Lasă un răspuns

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.