Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CE. Propuneri de creare a unui cadru european de examinare a investițiilor străine directe
15.09.2017 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Joi, 14 septembrie 2017, Comisia Europeană (CE) a prezentat propuneri de creare a unui cadru european de examinare a investițiilor străine directe în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene: „Permiteți-mi să spun, o dată pentru totdeauna: nu suntem naivi în ceea ce privește politica noastră de liber schimb. Europa trebuie să își apere întotdeauna interesele strategice și de aceea, astăzi, propunem un nou cadru al UE de examinare a investițiilor. În cazul în care o întreprindere străină, de stat, dorește să achiziționeze un port european, o parte din infrastructura noastră energetică sau o firmă care produce tehnologii de apărare, ar trebui să poată efectua achiziția numai dacă există transparență și în urma unui control și a unei dezbateri. Este o responsabilitate politică să știm ce se întâmplă în ograda proprie, astfel încât să ne putem proteja securitatea colectivă, dacă este necesar.”

Cecilia Malmström, comisarul pentru comerț: „Scopul propunerii noastre este de a menține o Uniune Europeană deschisă la investițiile străine, cu un cadru nediscriminatoriu, transparent și previzibil. Un cadru european de examinare a investițiilor străine directe ne va permite să răspundem în mod colectiv și să apărăm interesele noastre europene strategice atunci când acestea sunt amenințate.”

CE propune un nou cadru legal care să permită Europei să își păstreze interesele esențiale. Acesta include un cadru european de examinare a investițiilor străine directe de către statele membre din considerente de siguranță sau de ordine publică. De asemenea, acesta prevede inclusiv obligații în materie de transparență, regula egalității de tratament în ceea ce privește investițiile străine de origine diferită și obligația de a asigura căi de atac corespunzătoare în ceea ce privește deciziile adoptate în temeiul acestor mecanisme de revizuire.

În plus, va fi creat un mecanism de cooperare între statele membre și Comisie. Mecanismul poate fi activat atunci când o anumită investiție străină într-unul sau mai multe state membre poate aduce atingere siguranței sau ordinii publice dintr-un alt stat membru.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti