Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Justiției. Reuniunea Consiliului de Management Strategic
15.09.2017 | JURIDICE.ro


Joi, 14 septembrie 2017, la sediul Ministerului Justiției a avut loc cea de-a doua reuniune a Consiliului de Management Strategic, organizat în baza protocolului încheiat între Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public potrivit unui comunicat al MJ.

Lucrările CMS au fost conduse de prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. La reuniune au participat și conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, judecător Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Mariana Ghena, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Cornelia-Adriana Şandru, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tema principală a discuţiilor a fost legată de monitorizarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 şi stadiul de implementare al planului de acţiuni.

Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 presupune un set de măsuri şi termene concrete ce au rolul de eficientizarea justiţiei ca serviciu public, de consolidare instituţională a sistemului judiciar, de creşterea integrităţii sistemului judiciar, de asigurarea transparenţei şi informatizării actului de justiţie (open justice), îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi garantarea accesului liber la justiţie.

Printre măsurile Strategiei se numără: elaborarea unei analize naţionale de risc privind formele grave de criminalitate, continuarea formării profesionale a magistraţilor şi a personalului auxiliar din instanţe şi parchete, optimizarea organizării şi funcţionării instanţelor şi parchetelor, analiza infrastructurii tuturor instanţelor, alocarea resurselor umane, îmbunătăţirea sistemului informatic de repartizare aleatorie a cauzelor, degrevarea instanţelor şi parchetelor prin promovarea medierii, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, optimizarea cadrului legislativ şi instituţional privind organizarea şi exercitarea profesiilor juridice organizate în mod autonom, reducerea duratei procedurilor judiciare şi consolidarea sistemului de acordare a asistenţei juridice, ș.a.

Reuniunea Consiliului de Management Strategic de la Ministerul Justiţiei a fost o ocazie şi pentru pregătirea misiunii Comisiei Europene în cadru Mecanismului de Cooperare şi Verificare ce va avea în perioada următoare.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Ministerul Justiției. Reuniunea Consiliului de Management Strategic”

 1. Gheorghe-Liviu ZIDARU spune:

  Denumirea este impresionanta si lista temelor dezbatute, la fel. Indraznesc sa ridic si eu prozaic cateva teme care ar putea fi dezbatute si, eventual, chiar rezolvate:
  – sediu nou pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie;
  – transferul bugetului de la MJ catre…cineva, conform legii de organizare judiciara (chestiune care anul trecut a fost agitata intens si anul acesta a fost uitata cu desavarsire de agitatori, probabil din considerente tactice care ne scapa noua, muritorilor de rand, ne-politici si ne-asociativi);
  – luarea masurilor organizatorice necesare operationalizarii camerelor de consiliu in conditiile NCPC, astfel cum promite OUG de la finele anului trecut;
  – reducerea perioadei proceselor fata in fata cu jurisprudenta surprinzatoare a Curtii Constitutionale – pe care am criticat-o impreuna cu colegii de facultate cu alta ocazie – care practic reintroduce o cale de atac suplimentara, dar refuza proceduri prealabile obligatorii, filtrarea recursurilor, asistenta avocatiala obligatorie etc. etc.
  – nu in ultimul rand, viitorul magistraturii in conditiile actualei „reforme” menite sa agraveze raspunderea disciplinara, sa subordoneze politic inspectia, sa modifice radical conditiile de acces, creand astfel o senzatie de precaritate care, probabil, ii va impinge pe multi spre pensia anticipata si mai rapid decat aveau oricum de gand.

  Si, desigur, daca se va trece de aceste chestiuni minore, pot fi dezbatute si initiate in mod real si proiecte grandioase, precum Cartierul Justitiei…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate