« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Întrebare preliminară cu privire la creanța constatată printr-o cambie și protecția consumatorilor. UPDATE: Hotărârea CJUE (dreptul Uniunii se opune)
14.09.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

14 septembrie 2018: Curtea declară:

Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că se opune unei reglementări naționale, precum cea în discuție în litigiul principal, care permite emiterea unei ordonanțe de plată, întemeiată pe un bilet la ordin legal, care garantează o creanță născută dintr‑un contract de credit de consum, în cazul în care instanța sesizată cu o cerere de emitere a unei ordonanțe de plată nu dispune de competența de a efectua o examinare a caracterului eventual abuziv al clauzelor acestui contract, având în vedere că modalitățile de exercitare a dreptului de a formula opoziție la o astfel de ordonanță nu permit să se asigure respectarea drepturilor conferite consumatorului de această directivă.

:: Hotărârea CJUE

Doamna judecător Camelia Toader a fost judecător-raportor.

***

27 aprilie 2018: Avocatul general propune:

Dispozițiile Directivei privind clauzele abuzive trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări naționale precum cea din litigiul principal dacă aceasta prevede că o ordonanță de plată întemeiată pe un bilet la ordin valid din punct de vedere formal, care garantează pretențiile unui profesionist împotriva unui consumator în temeiul unui contract de împrumut, este emisă fără examinarea caracterului abuziv al clauzelor contractului de împrumut și îngreunează excesiv formularea de către consumator a unei contestații împotriva ordonanței de plată, dacă aceasta permite judecătorului să examineze caracterul abuziv doar în cazul în care consumatorul invocă un motiv în acest sens, dacă impune consumatorului să prezinte faptele și mijloacele de probă care permit judecătorului această examinare în termen de două săptămâni de la comunicarea ordonanței de plată și dacă discriminează consumatorul în ceea ce privește suportarea cheltuielilor de judecată. (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

18 septembrie 2017: Judecătorul polonez se întreabă cu privire la creanța constatată printr-o cambie, și protecția consumatorilor de credit (C-176/17).

Situația de fapt:
1. apropierea legislației
2. necesitatea de a afla dacă dreptul Uniunii relevant se opune invocării de către un profesionist (creditor) a unei creanțe constatate printr-o cambie completată corespunzător împotriva unui consumator (debitor), în cadrul unei proceduri de ordonanță de plată, în situația specifică în care, din cauza dispozițiilor de procedură națională, instanța națională poate examina validitatea dreptului născut pe baza cambiei exclusiv din punctul de vedere al respectării cerințelor formale la emiterea acesteia, fără să poată analiza raportul fundamental.

Dispoziții incidente:
1. dispozițiile Directivei 93/13/CEE, în special articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1)
2. dispozițiile Directivei 2008/48/CE, în special articolul 17 alineatul (1) și articolul 22 alineatul (1)
versus
3.articolul 485 alineatul 2 și următoarele din Codul de procedură civilă
4.articolul 41 din Legea privind creditele pentru consumatori.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Procedură civilă, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD