Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 


Print Friendly, PDF & Email

Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon
16.09.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Temă pentru 2019: „32 de ani spre vindecare”.

Tema anului 2019 celebrează peste trei decenii de cooperare internațională remarcabilă pentru protejarea stratului de ozon și a climatului prin intermediul Protocolului de la Montreal. Aceasta ne reamintește că trebuie să continuăm lupta pentru a asigura sănătatea lumii și a planetei. Protocolul de la Montreal a condus la înlocuirea a 99% din substanțele care degradează stratul de ozon, prezente în frigidere, aparate de aer condiționat și multe alte echipamente.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Temă pentru 2018: „Păstrați răcoroase și continuați: Protocolul de la Montreal.”

Această temă este un apel de mobilizare motivant care ne îndeamnă pe toți să continuăm activitatea exemplară de protejare a stratului de ozon și a climei în conformitate cu Protocolul de la Montreal. Tema are două conotații – că munca noastră de protejare a stratului de ozon protejează de asemenea clima și că Protocolul de la Montreal este un tratat „rece”, exemplificat de succesul său remarcabil.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „De peste trei decenii, Protocolul de la Montreal a făcut mult mai mult decât să micsoreze gaura de ozon, ne-a arătat cum poate guvernarea mediului să răspundă științei și cum pot să se unească țările pentru a aborda o vulnerabilitate comună. cauza comună și, mai ales, o mai mare conducere, pe măsură ce ne străduim să punem în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice și să mobilizăm acțiunea ambițioasă privind schimbările climatice de care avem nevoie urgentă în acest moment.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon (International Day for the Preservation of the Ozone Layer) este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită fiind în 1994, prin Rezoluția nr. 44/114 a Adunării Generale ONU, pentru a marca semnarea Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon.

În 2017 se împlinesc 30 de ani de la semnarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal iar tema aleasă pentru acest an este „Să protejăm viața pe Pământ!”. În acest sens, ca parte a festivităților aniversare, Oficiul pentru Protecția stratului de ozon lansează și o campanie de informare — #OzoneHeroes, pentru a crește recunoașterea publică a succesului și impactului acestui Protocol și generarea unei susțineri pe viitor a acestuia.

Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989 iar de la adoptarea sa inițială, i-au fost aduse patru amendamente – Amendamentul de la Londra (1990), Amendamentul de la Copenhaga (1992), Amendamentul de la Montreal (1997) și Amendamentul de la Beijing (1999) – acestea aplicându-se acelor părți care le-au ratificat și intrând în vigoare la: 10 august 1992, 14 iunie 1994, 10 noiembrie 1999 și, respectiv, 25 februarie 2002.

România a făcut demersuri comune cu celelalte state în vederea luării măsurilor referitoare la protecția stratului de ozon. Astfel prin Legea nr. 84/1993, România a aderat la Convenția privind protecția stratului de ozon, adoptată la Viena la 22 martie 1985, și la Protocolul privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal, la 16 septembrie 1987, și a acceptat Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a părților, de la Londra din 27-29 iunie 1990.

De asemenea, România a acceptat Amendamentul de la Copenhaga din 1992 al Protocolului de la Montreal, ratificat prin Legea nr. 9/2001, Amendamentul de la Montreal din 1997 al Protocolului de la Montreal, ratificat prin Legea nr. 150/200, precum și Amendamentul la Protocolul de la Montreal de la Beijing din 3 decembrie 1999 aprobat prin Legea nr. 281 din 5 octombrie 2005.

Totodată, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2010 se aplică și Regulamentul 1005/2009 privind substanțele care depreciază stratul de ozon.

Momentul care a atras îngrijorarea mondială privind deprecierea stratului de ozon a avut loc în 1985, când cercetătorii de la British Antarctic Survey au descoperit o gaură în stratul de ozon deasupra Antarcticii.

Ozonul este un gaz ușor albăstrui, cu miros înțepător, alcătuit din molecule de oxigen. Ozonul stratosferic (cca. 90%, restul de cca. 10% se află în troposferă) reprezintă învelișul protector al Pământului și este situat la o altitudine între 15 și 40 km. Rolul său este de a reține radiațiile ultraviolete biologic nocive din lumina solară. Ozonul troposferic, situat la altitudini mai joase (12 km), este nociv pentru sănătatea umană și vegetație.

Stratul de ozon suferă, în mod natural, o permanentă formare și disociere a moleculelor de ozon prin reacțiile care au loc între compușii naturali conținând azot (eliberați de sol și de apa oceanelor), hidrogen (rezultat din vaporii de apă) și clor (eliberat de oceane). Aceste reacții nu distrug echilibrul stratului de ozon stratosferic. Dezechilibrul este creat de apariția în stratosferă a substanțelor sintetice din clasele cloroflorocarburilor (CFC), hidrofluorocarburilor (HFC), halonilor și a altor substanțe organice cu conținut de halogeni.

Website-urile oficiale: un.org/ozoneday/și ozoneheroes.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.