Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon


16.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății), Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Astăzi, sărbătorim 35 de ani de la succesul Protocolului de la Montreal în protejarea stratului de ozon stratosferic împotriva substanțelor chimice sintetice care provoacă și încălzirea climatului. Datorită unui acord global, omenirea a evitat o catastrofă majoră a sănătății din cauza radiațiilor ultraviolete care se revarsă printr-o gaură masivă din stratul de ozon.

Protocolul de la Montreal este un succes deoarece, atunci când știința a descoperit amenințarea cu care ne confruntăm cu toții, guvernele și partenerii lor au acționat. Am adoptat un acord global de mediu care a fost ratificat universal și implementat în mod decisiv.

Protocolul de la Montreal este un exemplu puternic de multilateralism în acțiune. Având în vedere numeroasele probleme cu care se confruntă lumea – de la conflicte la sărăcia în creștere, adâncirea inegalității și urgența climatică – este un memento că putem reuși să lucrăm împreună pentru binele comun.

Protocolul de la Montreal a contribuit deja la combaterea crizei climatice. Protejând plantele de radiațiile ultraviolete, permițându-le să trăiască și să stocheze carbon, a evitat încălzirea globală cu până la 1°C în plus. Munca protocolului de a elimina treptat gazele de încălzire a climei și de a îmbunătăți eficiența energetică prin amendamentul său de la Kigali poate încetini și mai mult perturbarea climei.

Dar, numai prin oglindirea cooperării și acțiunii rapide a Protocolului de la Montreal în altă parte, putem opri poluarea cu carbon care ne încălzește periculos lumea. Avem de ales: acțiune colectivă sau sinucidere colectivă.

În această Zi internațională, să ne angajăm să emulăm cooperarea demonstrată de Protocolul de la Montreal pentru a pune capăt crizei climatice și a tuturor provocărilor noastre comune. Și să continuăm să susținem activitatea esențială a Protocolului de la Montreal.

***

Marco Gonzalez, Stephen O. Andersen și Sally Rand, cu Secretariatul pentru Ozon al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, vor lansa o nouă carte care sărbătorește cea de-a 35-a aniversare a Protocolului de la Montreal. Cartea evidențiază succesele și documentează inovația în primii 35 de ani și inspiră o nouă ambiție de a întări protecția ozonului stratosferic și a climei înainte ca Pământul să treacă de punctele critice.

Cartea spune povestea Protocolului de la Montreal, dezvăluind un model de cooperare, colaborare, ratificare universală, înregistrarea conformității cu peste 99% din substanțele care epuizează stratul de ozon (ODS) controlate eliminate, stratul de ozon pe calea redresării, Ajustarea de la Montreal din 2007 și Amendamentul de la Kigali din 2016, care promovează Protocolul de la Montreal în protecția mediului.

Afacerile nefinalizate includ: eliminarea treptată a HCFC, managementul băncii ODS, reducerea treptată a HFC, protoxid de azot (N2O) necontrolat care epuizează gazul cu efect de seră, scutiri de materie primă pentru producția de materiale plastice și descărcarea aparatelor de răcire învechite.

Se preconizează că această carte va fi lansată la cea de-a 34-a reuniune a părților la Protocolul de la Montreal, pe 31 octombrie 2022.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

António Guterres, secretarul general al ONU, a transmis următorul mesaj:

Protocolul de la Montreal și-a început activitatea ca un mecanism de protejare și vindecare a stratului de ozon. Și-a făcut treaba bine în ultimele trei decenii. Stratul de ozon este pe drumul spre recuperare. Cooperarea pe care am văzut-o în cadrul Protocolului de la Montreal este exact ceea ce este necesar acum pentru a prelua schimbările climatice, o amenințare la fel de existențială pentru societățile noastre.

Protocolul de la Montreal este mai mult decât un simplu exemplu pentru modul în care poate și ar trebui să funcționeze multilateralismul, este un instrument activ pentru a contribui la îndeplinirea viziunii noastre globale pentru dezvoltare durabilă. Conform amendamentului Kigali la protocol, națiunile s-au angajat să reducă treptat hidrofluorocarburile (HFC), gaze puternice cu efect de seră utilizate ca agenți de răcire. Când va fi implementat complet, amendamentul Kigali ar putea preveni încălzirea globală de 0,4 grade Celsius în acest secol.

În plus, pe măsură ce ne pregătim pentru Summitul privind sistemele alimentare din această lună, ni se amintește că amendamentul Kigali ne poate ajuta și la creșterea securității alimentare. Prin reducerea HFC-urilor, creșterea eficienței energetice și crearea mai multor tehnologii ecologice și cu ozon, Amendamentul Kigali poate aduce acces durabil la servicii vitale de răcire pentru milioane de oameni.

Astfel de servicii ar reduce pierderile de alimente în țările în curs de dezvoltare, unde alimentele se strică adesea înainte de a putea ajunge pe piețe. Obținerea produselor de la fermieri până acolo unde este nevoie ar contribui la reducerea foametei, a sărăciei și a impactului asupra mediului al sectorului agricol. Un alt beneficiu important al extinderii răcirii este depozitarea medicamentelor și vaccinurilor, care sunt necesare pentru a pune capăt pandemiei COVID-19.

Protocolul de la Montreal și amendamentul Kigali ne arată că, acționând împreună, orice este posibil. Așadar, să acționăm acum pentru a încetini schimbările climatice, pentru a hrăni lumea flămândă și pentru a proteja planeta de care depindem cu toții.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Stratul de ozon, un scut fragil de gaz, protejează Pământul de porțiunea dăunătoare a razelor soarelui, ajutând astfel la conservarea vieții pe planetă.

Eliminarea treptată a utilizărilor controlate a substanțelor care diminuează ozonul și reducerile aferente nu numai că au contribuit la protejarea stratului de ozon pentru această generație și pentru generațiile viitoare, dar au contribuit în mod semnificativ și la eforturile globale de abordare a schimbărilor climatice. În plus, s-au protejat sănătatea umană și ecosistemele prin limitarea radiației ultraviolete nocive de a ajunge pe Pământ.

Ozon pe viață: 35 de ani de protecție a stratului de ozon

Anul acesta, sărbătorim 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon. Viața pe Pământ nu ar fi posibilă fără lumina soarelui. Dar energia emanată de către soare ar fi prea mare pentru ca viața de pe Pământ să prospere dacă nu ar fi stratul de ozon. Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

Așadar, în momentul în care oamenii de știință care lucrau la sfârșitul anilor 1970 au descoperit că omenirea creează „o gaură” în acest scut protector, au tras semnale de alarmă. Gaura- cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat- amenința că va crește cazurile de cancer de piele și cataractă și va deteriora plantele, culturile și ecosistemele.

Răspunsul global a fost decisiv. În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Montreal al Convenției, guvernele, oamenii de știință și industria au lucrat împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarbonilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și dăunătoare mediului.

Ziua Mondială a Ozonului sărbătorește această realizare. Arată că deciziile și acțiunile colective, ghidate de știință, sunt singurul mod de a rezolva crize globale majore. În acest an al pandemiei COVID-19 care a adus astfel de dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor de ozon de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, ci că trebuie să continuăm să protejăm și stratul de ozon pentru generațiile viitoare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Temă pentru 2019: „32 de ani spre vindecare”.

Tema anului 2019 celebrează peste trei decenii de cooperare internațională remarcabilă pentru protejarea stratului de ozon și a climatului prin intermediul Protocolului de la Montreal. Aceasta ne reamintește că trebuie să continuăm lupta pentru a asigura sănătatea lumii și a planetei. Protocolul de la Montreal a condus la înlocuirea a 99% din substanțele care degradează stratul de ozon, prezente în frigidere, aparate de aer condiționat și multe alte echipamente.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Daniela Niculcea

Daniela Niculcea

2018: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Temă pentru 2018: „Păstrați răcoroase și continuați: Protocolul de la Montreal.”

Această temă este un apel de mobilizare motivant care ne îndeamnă pe toți să continuăm activitatea exemplară de protejare a stratului de ozon și a climei în conformitate cu Protocolul de la Montreal. Tema are două conotații – că munca noastră de protejare a stratului de ozon protejează de asemenea clima și că Protocolul de la Montreal este un tratat „rece”, exemplificat de succesul său remarcabil.

António Guterres, Secretarul General al ONU: „De peste trei decenii, Protocolul de la Montreal a făcut mult mai mult decât să micsoreze gaura de ozon, ne-a arătat cum poate guvernarea mediului să răspundă științei și cum pot să se unească țările pentru a aborda o vulnerabilitate comună. cauza comună și, mai ales, o mai mare conducere, pe măsură ce ne străduim să punem în aplicare Acordul de la Paris privind schimbările climatice și să mobilizăm acțiunea ambițioasă privind schimbările climatice de care avem nevoie urgentă în acest moment.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Daniela Niculcea

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Cristina Grigoraș

Cristina Grigoraș

2017: Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon (International Day for the Preservation of the Ozone Layer) este marcată, anual, la data de 16 septembrie.

Sediul materiei: Această zi a fost instituită fiind în 1994, prin Rezoluția nr. 44/114 a Adunării Generale ONU, pentru a marca semnarea Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon.

În 2017 se împlinesc 30 de ani de la semnarea la 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal iar tema aleasă pentru acest an este „Să protejăm viața pe Pământ!”. În acest sens, ca parte a festivităților aniversare, Oficiul pentru Protecția stratului de ozon lansează și o campanie de informare — #OzoneHeroes, pentru a crește recunoașterea publică a succesului și impactului acestui Protocol și generarea unei susțineri pe viitor a acestuia.

Protocolul de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1989 iar de la adoptarea sa inițială, i-au fost aduse patru amendamente – Amendamentul de la Londra (1990), Amendamentul de la Copenhaga (1992), Amendamentul de la Montreal (1997) și Amendamentul de la Beijing (1999) – acestea aplicându-se acelor părți care le-au ratificat și intrând în vigoare la: 10 august 1992, 14 iunie 1994, 10 noiembrie 1999 și, respectiv, 25 februarie 2002.

România a făcut demersuri comune cu celelalte state în vederea luării măsurilor referitoare la protecția stratului de ozon. Astfel prin Legea nr. 84/1993, România a aderat la Convenția privind protecția stratului de ozon, adoptată la Viena la 22 martie 1985, și la Protocolul privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la Montreal, la 16 septembrie 1987, și a acceptat Amendamentul la Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează stratul de ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a părților, de la Londra din 27-29 iunie 1990.

De asemenea, România a acceptat Amendamentul de la Copenhaga din 1992 al Protocolului de la Montreal, ratificat prin Legea nr. 9/2001, Amendamentul de la Montreal din 1997 al Protocolului de la Montreal, ratificat prin Legea nr. 150/200, precum și Amendamentul la Protocolul de la Montreal de la Beijing din 3 decembrie 1999 aprobat prin Legea nr. 281 din 5 octombrie 2005.

Totodată, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2010 se aplică și Regulamentul 1005/2009 privind substanțele care depreciază stratul de ozon.

Momentul care a atras îngrijorarea mondială privind deprecierea stratului de ozon a avut loc în 1985, când cercetătorii de la British Antarctic Survey au descoperit o gaură în stratul de ozon deasupra Antarcticii.

Ozonul este un gaz ușor albăstrui, cu miros înțepător, alcătuit din molecule de oxigen. Ozonul stratosferic (cca. 90%, restul de cca. 10% se află în troposferă) reprezintă învelișul protector al Pământului și este situat la o altitudine între 15 și 40 km. Rolul său este de a reține radiațiile ultraviolete biologic nocive din lumina solară. Ozonul troposferic, situat la altitudini mai joase (12 km), este nociv pentru sănătatea umană și vegetație.

Stratul de ozon suferă, în mod natural, o permanentă formare și disociere a moleculelor de ozon prin reacțiile care au loc între compușii naturali conținând azot (eliberați de sol și de apa oceanelor), hidrogen (rezultat din vaporii de apă) și clor (eliberat de oceane). Aceste reacții nu distrug echilibrul stratului de ozon stratosferic. Dezechilibrul este creat de apariția în stratosferă a substanțelor sintetice din clasele cloroflorocarburilor (CFC), hidrofluorocarburilor (HFC), halonilor și a altor substanțe organice cu conținut de halogeni.

Website-urile oficiale: un.org/ozoneday/și ozoneheroes.org

Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Masterand Cristina Grigoraș
Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro