Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Sistemul integrat de alertare a populației în situații de risc major, implementat în cel mai scurt timp. UPDATE: Prima întâlnire. A doua întâlnire. Precizări ale Guvernului
06.10.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

5 octombrie 2017: Guvernul României a precizat că sistemul de alertare a populației în situațiile de risc va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Achiziția echipamentelor hardware, aplicațiilor software și serviciilor de instalare și punere în funcțiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului ”RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgență, conform prevederilor art.104 alin 1 lit c din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje, printre care:
– transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
– afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
– repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
– receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
– acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

***

22 septembrie 2017: La sediul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a avut loc a doua întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea sistemului de alertare a populației în cazuri de risc major, potrivit unui comunicat ANCOM.

În cadrul întâlnirii, discuțiile au vizat aspecte tehnice și legale specifice care trebuie stabilite, astfel încât cetățenii să fie avertizați în timp util de pericole pe telefonul mobil, automat, fără costuri.

Sistemul va purta denumirea de „Ro-Alert„.

***

UPDATE 18 septembrie 2017: La sediul Autorității Naționale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a avut loc prima întâlnire a grupului de lucru pentru dezvoltarea și implementarea „Sistem Alert”, un sistem prin care vor fi transmise mesaje de alertă pe telefonul mobil, în situații de risc major pentru populație, potrivit unui comunicat ANCOM.

La întâlnirea grupului de lucru au participat reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență , ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și ai operatorilor de telefonie mobilă.

Sistemul ce urmează a fi implementat va folosi tehnologia “cell broadcast messages”, care va permite transmiterea simultană a unui mesaj de alertă către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați într-o anumită zonă a unei rețele de telefonie mobilă, după modelul sistemelor de alertă funcționale în alte state europene.

***

18 septembrie 2017: Mihai Tudose, prim-ministrul României, a solicitat implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Sistem Alert” va funcționa prin transmiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaților pe telefonul mobil, după modelul celor deja existente și funcționale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situațiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamități și situații de risc.

În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică și pregătire a populației pentru utilizarea acestui sistem.

Demersul vine în contextul în care, la data de 17 septembrie 2017, ca urmare a unor furtuni violente, 8 persoane au decedat, iar alte 137 au fost rănite, potrivit agerpres.ro.

În același context, Klaus Iohannis, Președintele României, a precizat că fenomenele meteo au demonstrat vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și a solicitat Guvernului implementarea de urgentă a unui sistem de alertare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis: „Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilitățile și ineficiența sistemului de prevenire a populației și reducere a riscului de producere a dezastrelor. (…)

În consecință, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență. (…) De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.