Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

O problemă a dezvoltării medierii în România este semnalată și în Parlamentul European: forța executorie a acordului de mediere
20.09.2017 | Ilie DORIN

JURIDICE - In Law We Trust
Ilie Dorin

Ilie Dorin

Parlamentul European a adoptat în data de 12 septembrie 2017 o Rezoluție ce cuprinde o radiografie a medierii la nivel european și anumite recomandări statelor membre. Rezoluția privește implementarea Directivei 2008/52/CE și starea medierii în Europa de la adoptarea Directivei până în prezent.

În document se menționează că ar trebui să se acorde o prioritate schimbării mentalității juridice prin dezvoltarea unei culturi a medierii întemeiată pe soluționarea litigiilor pe cale amiabilă. Se menționează că medierea contribuie la un mai bun acces la justiție și la creșterea economică. În pofida avantajelor sale, această procedură nu este utilizată nici măcar în 1% din dosarele judiciare, prin urmare statele ar trebui să realizeze un echilibru între mediere și procedurile judiciare.

Se constată de asemenea că multe state membre oferă stimulente financiare pentru ca părțile să recurgă la mediere, sub forma reducerii costurilor, oferirii de asistență juridică sau impunerii unor sancțiuni pentru refuzul nejustificat de a lua în considerare medierea.

În document se exprimă regretul că nu se pot obține date statistice privind medierile realizate, numărul, durata și costul acestora, prin acest lucru fiind dificilă creșterea încrederii publicului în această procedură; revine Rețelei Judiciare Europene rolul de a îmbunătăți colectarea de astfel de date.

Se subliniază că în pofida caracterului facultativ al medierii trebuie luate măsuri suplimentare pentru a asigura caracterul executoriu al acordurilor mediate într-un mod rapid și abordabil, respectând întru totul drepturile fundamentale, dreptul Uniunii și legislațiile naționale; se reamintește în acest sens că forța executorie internă a unui acord încheiat de părți într-un stat membru este, ca regulă generală, supusă confirmării de către o autoritate publică, ceea ce creează costuri suplimentare, necesită mult timp pentru părțile din cadrul acordului și prin urmare ar putea afecta negativ circulația acordurilor în urma medierii în străinătate, în special în cazul litigiilor minore.

Parlamentul European invită statele membre să își intensifice eforturile de a încuraja folosirea medierii în litigiile civile și comerciale, precum și de a asigura o mai bună cooperare între membrii profesiilor juridice în acest scop. Totodată se solicită Comisiei să evalueze necesitatea stabilirii unor standarde de calitate la nivelul UE pentru serviciile de mediere, în special sub forma unor standarde minime.

Mediator Ilie Dorin

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.