« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
12 comentarii

Marius Iosif: Îl expui pe acel tânăr absolvent eminent unui mare risc…
23.09.2017 | Andreea LUPU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Av. drd. Marius Iosif, Partner RĂDULESCU & MUȘOI, s-a referit, în cadrul dezbaterii Tânăr și neliniștit: magistratul la 30 de ani. Modificările Legilor Justițieiediția 147, organizată de Societatea de Științe Juridice, la efectele unei modificări a vârstei pentru admiterea la INM și la soluții pentru o mai bună pregătire a tinerilor magistrați.

Marius Iosif: „O asemenea prevedere ar putea să conducă la o situație extrem de delicată pentru tinerii absolvenți de facultate, poate eminenți absolvenți de facultate, care se vor vedea nevoiți să aștepte 5 ani, îngăduți-mi exprimarea neacademică, pe tușă, înainte de a putea să ajungă să susțină un examen și să îmbrățiseze roba de magistrat sau cariera de magistrat. Îl expui pe acel tânăr absolvent eminent unui mare risc, acela de a nu se putea susține, de a nu se putea să acceadă într-o altă tagmă profesională. Cred că dacă lipsa de experiență a fost argumentul, ar fi putut să se ajungă prin modificări legislative, cel puțin pentru tinerii absolvenți de INM, la participări la completele colegiale. Dacă nu complete colegiale, atunci de ce nu, pentru auditorii de justiție crearea unui statut similar magistratului asistent de la Înalta Curte, de o manieră în care, să spunem că pe lângă pregătirea teoretică, două zile să fie implicat în activitatea de justiție efectivă prin motivarea unei hotărâri judecătorești, a unei încheieri, prin participarea efectivă la actul decizional al unui magistrat, după care, bineînțeles, la încheierea cursurilor INM și susținerea tuturor examenelor să se poată presupune că el poate să fie mult mai bine pregătit pentru activitatea pe care urmează să o îndeplinească efectiv.”

Cătălina-Elena Cristea

Andreea Lupu

 

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 12 de comentarii cu privire la articolul “Marius Iosif: Îl expui pe acel tânăr absolvent eminent unui mare risc…”

 1. Examenul de admitere în magistratură este ca un joc pe calculator. Cei care ştiu să răspundă la întrebări logice sau sunt foarte buni la acest joc nu prezintă nicio garanţie că vor fi buni judecători. Judecătorii nu se aleg pe baza unor teste de inteligenţă. A fi judecător înseamnă să fii mai întâi avocat, să pledezi, să ai experienţă, sau să lucrezi în slujba cetăţeanului sau în domeniul public şi apoi să accezi la nobila profesie de judecător. În România, accesul la profesie este ridicol. Este ca un joc de TETRIS. Eşti bun, devii judecător şi apoi ne mirăm că, de fapt, jucătorii de Tetris habar nu au să judece, să dezlege probleme complicate, deoarece ei şi-au petrecut viaţa cu ochii pe ecranul calculatorului. Magistratura nu este un joc de copii, este o profesie pentru maturitate, nu pentru puştani. Nu este suficient să fii „emiment” la Tetris ca să fii judecător. Pentru mulţi, magistratura este doar un salariu. Mulţi magistraţi sunt un fel de dactilografe cu salarii exorbitante cu robă neagră şi ciocănel care se prezintă la casierie lună de lună ca să-şi ia salariul.

  • Andreea LUPU spune:

   Dacă știi să răspunzi la întrebări de logică, cred că poți dezlega mult mai ușor problemele complicate la care făceați referire. În al doilea rând, când spuneți joc pe calculator presupun că vă gândiți doar la cunoștințe, să zicem, procesorul unui judecător, nu la omul judecător; însă, din câte știu eu, există în cadrul admiterii în magistratură și o probă ce constă într-un interviu. Eu văd acest interviu un mod de a cunoaște omul din spatele viitorului judecător, experiența lui, viziunea lui asupra vieții și… asupra universului. Prin urmare, consider că este evaluată și experiența candidatului, nu doar simplele cunoștințe de drept și de logică. Desigur, asta se întâmplă (și cred că se întâmplă) atunci când în fața candidatului se află evaluatori care cunosc omul în ansamblul lui.

  • Ioan BUCSA spune:

   Sunt de acord cu ultimele două afirmaţii ale d-voastră! Intervine blazarea, poate şi din cauză că au intrat prea de tineri in magistratură!

  • Alina BADEA spune:

   Subscriu la comentariul dlui Kurtyan, foarte bune observatii. In practica, se simte lipsa cunostintelor despre viata economica, cu care nu poti avea contact doar de la pupitrul de judecator, oricat de ancorat in realitate si de buna-credinta ar fi magistratul.

 2. Alina BADEA spune:

  Saracul absolvent. Eminent, dar fara posibilitate sa faca fata vietii reale, in care ar putea sa fie jurisconsult/avocat, ca sa inteleaga resorturile situatiilor de fapt pe care va trebui mai tarziu sa le judece…

 3. Andreea LUPU spune:

  În viziunea mea, înainte de interviu faptele candidatului ar trebui cunoscute (nu se întâmplă asta?). Iar în cadrul interviului faptele și vorbele se vor intersecta sau… vor fi paralele, după caz. Vorbitul faptelor mi se pare implicit.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD