Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Bălan: Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară…
22.09.2017 | Andreea LUPU

Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. drd. Cristian Bălan, JUDECĂTORIA BUFTEA, s-a referit, în cadrul dezbaterii Tânăr și neliniștit: magistratul la 30 de ani. Modificările Legilor Justițieiediția 147, organizată de Societatea de Științe Juridice, la propunerea de modificare a Legilor Justiției privind Inspecția Judiciară.

Cristian Bălan: „În ceea ce privește Inspecția Judiciară, este o problemă destul de mare că nu numai că trece la Ministerul Justiției, problema este că Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară. Înainte de dezbatere am avut avut o mică discuție pe vechea Lege de organizare a profesiei, Legea 92/1992, unde Ministrul Justiției avea anumite competențe în raport de activitatea procurorului, competențe criticate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de fapt singurul aspect criticat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care spunea că totuși procurorii au o problemă în relația lor cu Guvernul, cu puterea executivă și s-au dat dispoziții, s-au dat acele dispoziții că Ministrul ar putea să ordone, adică intervenea în actul de justiție și se putea trimite în judecată pe exercitarea acțiunii penale, adică el nu putea să îi spună procurorului să îl scoată de sub urmărire penală, dar putea să îi spună procurorului să fie puțin activ, pe lege, or Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că este o imixtiune și nu ar fi bine totuși în independența procurorului care ține totuși clar de executiv. Atunci Legea 303/2004 și Legea 304/2004 au eliminat aceste competențe ale Ministerului Justiției, care pe Lege au rămas de verificare a competenței manageriale, oricum nimic pe actul de urmărire penală. Mă tem personal de posibilitatea Ministrului Justiției de a avea aceste competențe în raport de Inspecția Judiciară, să poată trimite el, să aibă un cuvânt de spus pe raport, să ceară completarea.”

Cătălina-Elena Cristea

Andreea Lupu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti