Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Cristian Bălan: Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară…


22 septembrie 2017 | Andreea LUPU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Jud. drd. Cristian Bălan, JUDECĂTORIA BUFTEA, s-a referit, în cadrul dezbaterii Tânăr și neliniștit: magistratul la 30 de ani. Modificările Legilor Justițieiediția 147, organizată de Societatea de Științe Juridice, la propunerea de modificare a Legilor Justiției privind Inspecția Judiciară.

Cristian Bălan: „În ceea ce privește Inspecția Judiciară, este o problemă destul de mare că nu numai că trece la Ministerul Justiției, problema este că Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară. Înainte de dezbatere am avut avut o mică discuție pe vechea Lege de organizare a profesiei, Legea 92/1992, unde Ministrul Justiției avea anumite competențe în raport de activitatea procurorului, competențe criticate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de fapt singurul aspect criticat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care spunea că totuși procurorii au o problemă în relația lor cu Guvernul, cu puterea executivă și s-au dat dispoziții, s-au dat acele dispoziții că Ministrul ar putea să ordone, adică intervenea în actul de justiție și se putea trimite în judecată pe exercitarea acțiunii penale, adică el nu putea să îi spună procurorului să îl scoată de sub urmărire penală, dar putea să îi spună procurorului să fie puțin activ, pe lege, or Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că este o imixtiune și nu ar fi bine totuși în independența procurorului care ține totuși clar de executiv. Atunci Legea 303/2004 și Legea 304/2004 au eliminat aceste competențe ale Ministerului Justiției, care pe Lege au rămas de verificare a competenței manageriale, oricum nimic pe actul de urmărire penală. Mă tem personal de posibilitatea Ministrului Justiției de a avea aceste competențe în raport de Inspecția Judiciară, să poată trimite el, să aibă un cuvânt de spus pe raport, să ceară completarea.”

Cătălina-Elena Cristea

Andreea Lupu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică