« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Cristian Bălan: Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară…
22.09.2017 | Andreea LUPU

JURIDICE - In Law We Trust

Jud. drd. Cristian Bălan, JUDECĂTORIA BUFTEA, s-a referit, în cadrul dezbaterii Tânăr și neliniștit: magistratul la 30 de ani. Modificările Legilor Justițieiediția 147, organizată de Societatea de Științe Juridice, la propunerea de modificare a Legilor Justiției privind Inspecția Judiciară.

Cristian Bălan: „În ceea ce privește Inspecția Judiciară, este o problemă destul de mare că nu numai că trece la Ministerul Justiției, problema este că Ministrul Justiției va dobândi anumite competențe cu privire la Inspecția Judiciară. Înainte de dezbatere am avut avut o mică discuție pe vechea Lege de organizare a profesiei, Legea 92/1992, unde Ministrul Justiției avea anumite competențe în raport de activitatea procurorului, competențe criticate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de fapt singurul aspect criticat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în care spunea că totuși procurorii au o problemă în relația lor cu Guvernul, cu puterea executivă și s-au dat dispoziții, s-au dat acele dispoziții că Ministrul ar putea să ordone, adică intervenea în actul de justiție și se putea trimite în judecată pe exercitarea acțiunii penale, adică el nu putea să îi spună procurorului să îl scoată de sub urmărire penală, dar putea să îi spună procurorului să fie puțin activ, pe lege, or Curtea Europeană a Drepturilor Omului a considerat că este o imixtiune și nu ar fi bine totuși în independența procurorului care ține totuși clar de executiv. Atunci Legea 303/2004 și Legea 304/2004 au eliminat aceste competențe ale Ministerului Justiției, care pe Lege au rămas de verificare a competenței manageriale, oricum nimic pe actul de urmărire penală. Mă tem personal de posibilitatea Ministrului Justiției de a avea aceste competențe în raport de Inspecția Judiciară, să poată trimite el, să aibă un cuvânt de spus pe raport, să ceară completarea.”

Cătălina-Elena Cristea

Andreea Lupu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.