Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT-Timişoara. Trafic de droguri de risc, efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Percheziții domiciliare


21 septembrie 2017 | Adina GANȚOLEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații, Sistemul judiciar
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

DIICOT-Timişoara. Trafic de droguri de risc, efectuare de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Percheziții domiciliare.

Miercuri, 20 septembrie 2017,  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad și ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin au efectuat un număr de  20 de percheziții domiciliare pe raza județelor Arad și Timiș, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unor grupuri infracţionale organizate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc și efectuare, fără drept, de operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză există suspiciunea rezonabilă  că începând cu anul 2016, pe raza municipiului Timișoara s-au constituit și au acționat în relații de inter-dependență, trei grupuri infracționale organizate, având ca scop derularea de activități pe linia traficului cu substanțe psihoactive, în cadrul cărora membrii au acționat pe niveluri de ierarhizare, respectiv liderii, dealerii de zonă și dealerii stradali.

Liderii reprezentau sursele principale și aveau ca scop achiziţionarea, prepararea şi alimentarea cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive. Dealerii de zonă se ocupau cu dezvoltarea și coordonarea reţelelor de distribuţie, iar dealerii stradali distribuiau produse cu efect psihoactiv consumatorilor.

În modalitatea sus-menționată,  membrii grupărilor infracționale au acționat pe nivele de execuție, în funcție de specializarea fiecăruia, astfel:

Primul grup s-a constituit în jurul suspectului S.D.R., și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – ”poarta Verde”,  Zona Gării, din municipiul Timișoara, precum și în orașele Caransebeș și Jimbolia. Acesta a efectuat operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive, constând în procurarea, prepararea, și distribuirea către membrii rețelei sale de produse cu efecte psihoactive. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul S.D.R. a fost compusă din 7 persoane al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Al doilea grup s-a constituit în jurul suspectului C.F., și a acționat cu precădere în zonele str. Dunărea, Calea Bogdăneștilor – ”poarta Verde”,  Zona Gării, din mun. Timișoara. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul C.F. a fost compusă din 5 persoane (dintre care o persoană a părăsit gruparea coordonată de suspectul S.D.R. și s-a raliat grupării suspectului C.F.).

Al treilea grup s-a constituit în jurul suspectului R.C.M. și a acționat cu precădere în Zona Gării, din mun. Timișoara. Rețeaua de distribuție coordonată de suspectul R.C.M. a fost compusă din 3 persoane, al căror rol era acela de a distribui către consumatori, contra-cost, produsele cu efecte psihoactive procurate de coordonatorul grupării.

Aprovizionarea cu produsele cu efecte psihoactive a celor trei rețele de distribuție a fost realizată de către suspecții B.S.A. și P.I.B., din surse externe, fie online, fie din alte surse.

În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor de achiziționare de produse și substanțe interzise, comercializate pe site-uri de profil găzduite în Darknet. Acesta este un tip de rețea suprapusă ce face parte din rețeaua globală de internet, dar care poate fi accesat numai cu software specific, configurații sau autorizație, folosind de multe ori protocoale de comunicații și porturi non-standard. Rețelele darknet sunt utilizate de regulă în activități ilicite (criminalitate informatică, comerțul de bunuri restricționate pe alte piețe, partajarea de fișiere de tipul pornografiei infantile etc), întrucât permit protejarea confidențialității utilizatorilor de la direcționare și supraveghere, iar site-urile și celelalte servicii online apar ascunse, nefiind indexate de motoarele de căutare.

Ulterior, substanțele psihoactive erau expediate către cei doi suspecți, prin servicii de poștă și curierat, disimulate în diferite colete.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost găsite  şi ridicate peste 300 de plicuri ce conțin substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, 50 de grame de substanță susceptibilă a fi psihoactivă, 50 de grame de cannabis, 33 de telefoane, 2 pistoale cu gaze, sumele de bani în cuantum de 8000 de euro şi 10.000 de lei.

De asemenea, pe parcursul anchetei în cauză, au fost confiscate peste 2 kilograme de  substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 40 de persoane.

Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost desfăşurată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiş și a lucrătorilor din cadrul  Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: Sursa : www.diicot.ro

Adina Ganțolea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică