BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

PÎCCJ. Conferința de lansare a proiectului SIPOCA 53. UPDATE: Stadiul proiectului
01.07.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Vineri, 28 iunie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că a primit avizul pozitiv al Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informațională (C.T.E.) pentru documentația referitoare la achiziția “Implementarea Sistemului Informatic de Management Integrat al Audierilor (S.M.I.A.)” în cadrul proiectului “Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – SIPOCA 53, potrivit unui comunicat.

Valoarea totală a proiectului este de 54.785.517,47 lei, sumă defalcată după cum urmează: 46.010.993,85 lei – fonduri europene nerambursabile F.S.E. (Fondul Social European), reprezentând 83,98386284 % din bugetul total eligil al proiectului și 8.774.523,62 lei – contributie proprie de la bugetul de stat, reprezentând 16,01613716 % din bugetul total eligibil al proiectului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacității Ministerului Public în ceea ce privește audierile realizate conform prevederilor noilor coduri prin crearea unui sistem IT performant ce va fi utilizat în această materie. În cadrul acestui proiect, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management al cauzelor la nivelul parchetelor (Ministerului Public) și va contribui astfel la eficientizarea si modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare.

Dupa obținerea avizului din partea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (A.N.A..P), documentația va fi publicată în S.I.C.A.P. (Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice), etapă care va marca lansarea licitației deschise pentru această achiziție.

***

Joi, 21 septembrie 2017, a avut loc, la București, Conferința de lansare a proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – cod SIPOCA 53. La eveniment au participat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, adjunct al procurorului general, precum și alți șefi de structuri din cadrul PÎCCJ.

În deschiderea conferinței, Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a subliniat importanța pentru Ministerul Public a proiectului SIPOCA 53, implementarea acestuia urmând să ducă la o digitalizare la cele mai înalte standarde a activității procurorilor, valoarea mare a proiectului reprezentând o investiție serioasă în capacitatea administrativă a Ministerului Public. La rândul său, Laura Oprea, prim adjunct al procurorului general, a accentuat faptul că implementarea cu succes a proiectului depinde de implicarea tuturor conducătorilor de unități de parchet, rezultatul final urmând să constituie o veritabilă modernizare a sistemului judiciar.

Prezentarea proiectului, a obiectivelor și a activităților din cadrul acestuia a fost făcută de către procurorul Romulus Varga, șeful Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și Lavinia Țăranu, manager de proiect. Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate principiile orizontale aplicabile proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă POCA.

Durata de implementare a proiectului care a început pe data de 27 iulie 2017 este de 36 de luni, iar valoarea totală este de 54.785.517,47 lei, sumă defalcată după cum urmează: 46.010.993,85 lei – fonduri europene nerambursabile FSE (Fondul Social European), reprezentând 83,98386284 % din bugetul total eligibil al proiectului și 8.774.523,62 lei – contribuție proprie de la bugetul de stat, reprezentând 16,01613716 % din bugetul total eligibil al proiectului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă întărirea capacității Ministerului Public în ceea ce privește audierile realizate conform prevederilor noilor coduri prin crearea unui sistem IT performant ce va fi utilizat în această materie.

În cadrul acestui proiect, se va dezvolta un soft care va sprijini activitatea de management al cauzelor la nivelul parchetelor (Ministerului Public) și va contribui astfel la eficientizarea si modernizarea metodelor de lucru utilizate în cadrul activității de urmărire penală, mai exact în materia audierilor așa cum este ea definită în legislația penală în vigoare.

Obiectivul specific îl constituie dezvoltarea unui sistem IT pentru realizarea audierilor persoanelor și identificarea persoanelor și obiectelor (art. 110 al. 5 Noului Cod de procedură penală – NCpp, art. 111 alin. 4 NCpp, art. 123 al. 2 NCpp, art. 129 al. 4 NCpp, art. 134 alin. 6 NCpp, art. 135 alin. 3 NCpp ). Grupul țintă al proiectului îl reprezintă 670 de procurori, grefieri și specialiști IT din cadrul Ministerului Public.

La Conferința de lansare a proiectului „Întărirea capacității Ministerului Public de punere în aplicare a noilor prevederi ale codurilor penale în domeniul audierilor” – cod SIPOCA 53 au participat procurori generali, procurori generali adjuncți și procurori șefi secție de urmărire penală de la parchetele de pe lângă curțile de apel, prim procurori, prim procurori adjuncți și procurori de la parchetele de pe lângă tribunale din cadrul Ministerului Public, precum și procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

:: sursa: www.mpublic.ro

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate