Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CSM va sesiza IJ ref. controlul efectuat la DNA


21.09.2017 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 21 septembrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi a acestei şedinţe, a hotărât sesizarea din oficiu a Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări care să stabilească:
1. dacă a fost încălcată independenţa funcţională şi operaţională a Inspecţiei Judiciare/inspectorilor judiciari în realizarea atribuţiilor de serviciu în raport de informaţiile apărute în presă în legătură cu verificările realizate la Direcţia Naţională Anticorupţie. (unanimitate)
2.1. dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei Inspecţiei Judiciare prin presiuni interne şi externe; (unanimitate)
2.2. dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei inspectorilor judiciari prin presiuni interne şi externe; (unanimitate)
3. modul de comunicare a conducerii Inspecţiei Judiciare cu ceilalţi inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor care ţin de independenţa
inspectorului judiciar; (unanimitate)
4. dacă a existat o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conţinutul pretinsei convorbiri a fost adus la cunoştinţa inspectorului şef, motivele eventualei întârzieri şi orice alte aspecte relevante. (unanimitatea voturilor valabil exprimate)

Totodată, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitările Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a Asociaţiei Magistraţilor din România şi, în consecinţă, a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenţei întregului sistem judiciar, faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA. (majoritate, 13 pentru, 2 împotrivă şi 1 nul)

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 16)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti