Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Vizita delegației Comisiei Europene la CCR


22 septembrie 2017 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Marți, 19 septembrie 2017, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Curtea Constituțională a României a primit vizita delegației Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al CCR, publicat joi, 21 septembrie 2017.

Din partea Curții Constituționale au participat Valer Dorneanu, președintele Curții, Mona-Maria Pivniceru, Livia-Doina Stanciu, Mircea Ștefan Minea, Attila Varga și Daniel Marius Morar, judecători, precum și Claudia-Margareta Krupenschi, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent șef.

În acest context, Valer Dorneanu a procedat la prezentarea succintă unor date cu privire la:
– procesul de implementare a deciziilor de admitere referitoare la prevederi ale Codului penal și ale Codului de procedură penală, în sensul punerii de acord a acestora cu dispozițiile Constituţiei;
– principiul cooperării loiale între autoritățile statului;
– evoluțiile înregistrare de România în ultimii 10 ani în ceea ce privește independența justiției.

Totodată, Livia Stanciu s-a referit la faptul că modificările legilor justiției vor reprezenta, pe de o parte, un veritabil examen pentru toate autoritățile implicate în această procedură, iar, pe de altă parte, trebuie să se raporteze la realitățile și nevoile sistemului judiciar, prioritară fiind asigurarea unei reale independențe a magistraților în înfăptuirea actului de justiție, pentru a da posibilitatea acestora să-și îndeplinească rolul de apărători ai ordinii de drept.

La rândul său, Mona-Maria Pivniceru a subliniat caracterul ireversibil al progreselor înregistrate de România în ultimii 10 ani sub aspectul asigurării independenței justiției, menționând, în acest sens, că exercitarea controlului de constituționalitate, dialogul judiciar dintre Curtea Constituțională și celelalte instanțe de jurisdicție europeană.

Oaspeţii şi-au exprimat interesul asupra constatării, de către Curte, a unor eventuale conflicte între normele de drept european și cele naționale, sens în care preşedintele Curţii Constituţionale a arătat că aceste situații nu au fost înregistrate de Curte întrucât au prioritate reglementările cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene, jurisprudența instanțelor europene regăsindu-se fără echivoc în considerentele deciziilor CCR.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii