Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Vizita delegației Comisiei Europene la CCR
22.09.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 19 septembrie 2017, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Curtea Constituțională a României a primit vizita delegației Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al CCR, publicat joi, 21 septembrie 2017.

Din partea Curții Constituționale au participat Valer Dorneanu, președintele Curții, Mona-Maria Pivniceru, Livia-Doina Stanciu, Mircea Ștefan Minea, Attila Varga și Daniel Marius Morar, judecători, precum și Claudia-Margareta Krupenschi, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent șef.

În acest context, Valer Dorneanu a procedat la prezentarea succintă unor date cu privire la:
– procesul de implementare a deciziilor de admitere referitoare la prevederi ale Codului penal și ale Codului de procedură penală, în sensul punerii de acord a acestora cu dispozițiile Constituţiei;
– principiul cooperării loiale între autoritățile statului;
– evoluțiile înregistrare de România în ultimii 10 ani în ceea ce privește independența justiției.

Totodată, Livia Stanciu s-a referit la faptul că modificările legilor justiției vor reprezenta, pe de o parte, un veritabil examen pentru toate autoritățile implicate în această procedură, iar, pe de altă parte, trebuie să se raporteze la realitățile și nevoile sistemului judiciar, prioritară fiind asigurarea unei reale independențe a magistraților în înfăptuirea actului de justiție, pentru a da posibilitatea acestora să-și îndeplinească rolul de apărători ai ordinii de drept.

La rândul său, Mona-Maria Pivniceru a subliniat caracterul ireversibil al progreselor înregistrate de România în ultimii 10 ani sub aspectul asigurării independenței justiției, menționând, în acest sens, că exercitarea controlului de constituționalitate, dialogul judiciar dintre Curtea Constituțională și celelalte instanțe de jurisdicție europeană.

Oaspeţii şi-au exprimat interesul asupra constatării, de către Curte, a unor eventuale conflicte între normele de drept european și cele naționale, sens în care preşedintele Curţii Constituţionale a arătat că aceste situații nu au fost înregistrate de Curte întrucât au prioritate reglementările cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene, jurisprudența instanțelor europene regăsindu-se fără echivoc în considerentele deciziilor CCR.

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.