Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Vizita delegației Comisiei Europene la CCR
22.09.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 19 septembrie 2017, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, Curtea Constituțională a României a primit vizita delegației Comisiei Europene, potrivit unui comunicat al CCR, publicat joi, 21 septembrie 2017.

Din partea Curții Constituționale au participat Valer Dorneanu, președintele Curții, Mona-Maria Pivniceru, Livia-Doina Stanciu, Mircea Ștefan Minea, Attila Varga și Daniel Marius Morar, judecători, precum și Claudia-Margareta Krupenschi, director al cabinetului președintelui, magistrat-asistent șef.

În acest context, Valer Dorneanu a procedat la prezentarea succintă unor date cu privire la:
– procesul de implementare a deciziilor de admitere referitoare la prevederi ale Codului penal și ale Codului de procedură penală, în sensul punerii de acord a acestora cu dispozițiile Constituţiei;
– principiul cooperării loiale între autoritățile statului;
– evoluțiile înregistrare de România în ultimii 10 ani în ceea ce privește independența justiției.

Totodată, Livia Stanciu s-a referit la faptul că modificările legilor justiției vor reprezenta, pe de o parte, un veritabil examen pentru toate autoritățile implicate în această procedură, iar, pe de altă parte, trebuie să se raporteze la realitățile și nevoile sistemului judiciar, prioritară fiind asigurarea unei reale independențe a magistraților în înfăptuirea actului de justiție, pentru a da posibilitatea acestora să-și îndeplinească rolul de apărători ai ordinii de drept.

La rândul său, Mona-Maria Pivniceru a subliniat caracterul ireversibil al progreselor înregistrate de România în ultimii 10 ani sub aspectul asigurării independenței justiției, menționând, în acest sens, că exercitarea controlului de constituționalitate, dialogul judiciar dintre Curtea Constituțională și celelalte instanțe de jurisdicție europeană.

Oaspeţii şi-au exprimat interesul asupra constatării, de către Curte, a unor eventuale conflicte între normele de drept european și cele naționale, sens în care preşedintele Curţii Constituţionale a arătat că aceste situații nu au fost înregistrate de Curte întrucât au prioritate reglementările cu caracter obligatoriu ale Uniunii Europene, jurisprudența instanțelor europene regăsindu-se fără echivoc în considerentele deciziilor CCR.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti