Varia
JURIDICE

Victor Ciorbea: Independența Avocatului Poporului există
22.09.2017 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 22 septembrie 2017, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a declarat că independența Avocatului Poporului există, în opinia sa, nefiind vorba de presiuni în lupta pentru apărarea drepturilor cetățeanului, ci luări de poziție, potrivit agerpres,ro.

Victor Ciorbea: „Nu cred că se poate vorbi de presiuni, sigur că sunt luări de poziție, că mai ales de când am fost oarecum nevoit să schimb practica instituției, în urmă cu trei ani, referitor la neatacarea la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului a legilor și ordonanțelor cu caracter politic și electoral, pentru că asta a fost practica, predecesorii mei nu au atacat niciunul și atunci nici unii, nici alții nu aveau un motiv în plus de supărare, indiferent de orientarea politică. Pentru că în MCV-ul din urmă cu trei ani s-a prevăzut expres că trebuia, în opinia dânșilor, să atac niște ordonanțe de urgență, a doua zi am schimbat practica și am început să le atac și bineînțeles când ataci vreuna nu e mulțumit cel de la putere, când nu o ataci, nu e mulțumit cel din opoziție și uite așa am început să nemulțumesc și pe unii și pe alții.

Asta este convingerea mea și în direcția aceasta merg și sper ca toată lumea să înțeleagă, iar cine analizează cu minimă bună-credință ce am făcut eu — să zicem — numai anul trecut și anul acesta, ce am atacat, ce nu am atacat, ce mi s-a cerut să atac pentru alegerile locale, ce mi s-a cerut să atac pentru generale, veți vedea că au fost nemulțumite ambele părți, ba într-un moment, ba în celălalt. Deci e o confirmare dacă vreți că independența Avocatului Poporului există.

Prin noua lege care a fost adoptată de Parlament și care a fost retrimisă de domnul președinte pentru câteva aspecte neesențiale la Parlament, dar va fi, cred eu, adoptată în următoarea lună, în forma finală sunt prevăzute măsuri suplimentare pentru a consacra această independență și această activitate deplin autonomă a instituției și a Ombudsmanului în România. Între altele, spre pildă, luarea unor măsuri preventive acum este aprobată de președinții celor doua camere, în noua lege se prevede că pentru Ombudsman este necesar acordul Birourilor Permanente, deci ar fi încă un pas spre a fi prevăzută probabil necesitatea unei aprobări din partea întregului Parlament.

Prin noua lege (…) se prevede că nu va mai avea numai rolul de apărător al drepturilor, ci și rolul de a promova aceste legi. Ce înseamnă asta? Că imediat după promulgarea legii vom face demersurile să fim acreditați de Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului și România în sfârșit să aibă o instituție de categoria A, care îndeplinește toate criteriile de la Paris și poate să se prezinte și la Geneva și la ONU să susțină punctul de vedere în modul cel mai clar, pentru că acum suntem, din păcate, singura țară din UE care nu avem nici statut A, nici măcar B, deci este o instituție care are un statut C, poate fi prezentă pe culoare sau eventual în sală, dar nu poate lua cuvântul și nu are drept de vot în aceste organisme internaționale, deci acest minus va fi înlăturat prin promovarea acestei legi care a fost deja adoptata de Parlament.

Secţiuni: VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO