Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

PICCJ. Participarea României la Conferința anuală și Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor
25.09.2017 | Adina GANȚOLEA

Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Adina Maria Ganțolea

Adina Maria Ganțolea

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În perioada 10-15 septembrie 2017 s-au desfășurat la Beijing, în China, cea de-a 22-a Conferință anuală și Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor – AIP, precum și conferința cu tema „Procuratura în interes public – confruntarea cu provocările și oportunitățile manifestate în cadrul societății aflate în proces de schimbare”.

La eveniment au participat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Oprean, prim adjunct al procurorului general și Nicoleta Ștefanov, procuror în cadrul Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Au participat președintele EUROJUST, președintele și directorii executivi ai AIP, reprezentanți ai Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) și ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, procurori generali, directori ai serviciilor de procuratură, procurori șefi, avocați generali, șefi ai serviciilor de cooperare judiciară internațională, procurori militari șefi, profesori de drept public și constituțional, șefi ai departamentelor de extrădări, procurori federali, rectori ai unor academii naționale de procuratură din următoarele țări: Afganistan, Albania, Angola, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bangladesh, Belarus, Insulele Bermude, Brazilia, Brunei, Burkina Faso, Camerun, Canada, Insulele Capului Verde, Republica Centrală Africană, China, Coasta de Fildeș, Croația, Republica Cehă, Republica Democrată Congo, Danemarca, Egipt, Estonia, Fiji, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong – China, Ungaria, India, Indonezia, Irlanda, Israel, Italia, Jamaica, Japonia, Kazahstan, Kenya, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Regiunea Administrativă Specială Macao – China, Madagascar, Malawi, Maldive, Mauritius, Mexic, Mongolia, Mozambic, Myanmar, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Irlanda de Nord, Norvegia, Pakistan, Palestina, Papua Noua Guinee, Portugalia, Rusia, Arabia Saudită, Scoția, Senegal, Serbia, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Sri Lanka, Suedia, Elveția, Tanzania, Thailanda, Turcia, Uganda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA, Uzbekistan, Zambia.

Sub egida AIP, în data de 10 septembrie 2017 a avut loc și întâlnirea Asociației Internaționale a Procurorilor Francofoni, unde s-au abordat teme privind sistemele de recuperare a bunurilor și produselor infracțiunilor, procedurile penale simplificate, dezvoltarea noilor tehnologii și implementarea lor în activitatea parchetelor, înregistrarea electronică a cauzelor, dematerializarea procedurilor în justiție, noile instrumente de transfer automat și actualizare permanentă a datelor, platformele de schimb de date și utilizarea semnăturii electronice în procedurile judiciare.

Augustin Lazăr a intervenit în cadrul discuțiilor exemplificând procedura simplificată din România privind acordul de recunoaștere a vinovăției, iar Laura Oprean a prezentat aspecte referitoare la legislația română în materia confiscării instrumentelor și produselor infracțiunilor, precum și activitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

Delegația României a participat la lucrările Rețelei Procuraturilor Militare, ocazie cu care s-a discutat despre necesitatea întăririi capacității procuraturilor militare de a efectua investigații în zonele de conflict, administrarea probelor în cauze privind fapte penale comise în teatre de operațiuni, facilitarea cooperării internaționale în anchetele comune și schimbul de experiență între procurorii militari din diferite țări.

Cu ocazia prezentărilor efectuate pe tema criminalității împotriva mediului înconjurător, Augustin Lazăr a menționat aspecte referitoare la legislația în vigoare în materie în România, a prezentat pe scurt atribuțiile Gărzii Naționale de Mediu și a amintit despre existența unei rețele, la nivel național, de procurori specializați în combaterea infracțiunilor de mediu.

În data de 12 septembrie 2017, procurorul general al României a avut o întâlnire bilaterală cu omologul chinez Cao Jian Ming, procurorul general al Republicii Populare Chineze, ocazie cu care ambele părți au exprimat dorința de dezvoltare a cooperării judiciare internaționale între cele două instituții.

Augustin Lazăr  a propus semnarea, în viitor, a unui protocol comun de cooperare care să includă vizite de studiu, programe de pregătire a procurorilor, consultații reciproce în chestiuni de cooperare judiciară de interes comun.

Procurorul general al Chinei a apreciat inițiativa omologului său român și i-a adresat invitația de a efectua  o vizită bilaterală în China.

De asemenea, procurorul general al României a înmânat omologului său chinez un album, în limba chineză, privind cele mai importante bunuri de patrimoniu ale României, ambele părți recunoscând importanța cooperării internaționale în combaterea traficului cu bunuri aparținând patrimoniului cultural mondial.

Conducerea Ministerului Public din Romania a avut, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu procurorul general al Armeniei, Davytan Artur, ocazie cu care s-a discutat despre buna colaborare dintre procuraturile celor două țări, procurorilor români fiindu-le adresată invitația de a participa, în anul 2018, la celebrarea a 100 de ani de la înființarea Procuraturii Generale a Republicii Armenia.

Au mai avut loc întâlniri de lucru cu procurorii șefi sau federali din Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong – China, Grecia, Israel, Liechtenstein, Olanda, Palestina, Suedia, Ucraina, cu membrii delegației Statelor Unite ale Americii, în special cu Lawrence G. Wasden, procurorul general al Statului Idaho.

Augustin Lazăr, a acordat un interviu ziarului Procuraturii Supreme a Republicii Populare Chineze „Procuratorate Daily„.

Conferința a pus în discuție provocările pe care era digitalizării le aduce sistemelor de procuratură ce vor influența fundamental activitatea de investigație penală, necesitatea găsirii de soluții practice în domeniul justiției penale în condițiile creșterii semnificative a numărului de cereri de cooperare judiciară internațională în materie penală, consolidarea cooperării în lupta împotriva fenomenului infracțional transfrontalier, stabilirea de proceduri eficiente pentru asigurarea colectării și transferului probelor în format digital.

:: sursa: www.mpublic.ro

Adina Ganțolea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti