Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
2 comentarii

Cosmina Sima: Nu vă lăsați doborâți de eșec sau de teama eventualității lui!


23 septembrie 2017 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Alina Matei

Alina Matei

Cosmina Sima

Cosmina Sima

Alina Matei: Mulțumesc, Cosmina, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu cititorilor J. Cititorii J te cunosc pentru interesantele note de jurisprudenţă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie publicate pe J. Dar azi vom vorbi despre examenul de admitere în avocatură. Felicitări!!! Hai să vedem: cum a fost?

Cosmina Sima: În primul rând, sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a susține acest interviu, dar și pentru urarea făcută! Cât despre examenul de admitere în avocatură, acesta a reprezentat pentru mine o provocare. Obiectivul de a promova examenul m-a determinat să depun eforturi mari și să îmi depășesc limitele. Se spune că la Facultatea de Drept, alături de alte câteva facultăți, studenții învață cel mai mult. Acest lucru îl pot confirma din proprie experiență. „Antrenamentul” din timpul facultății m-a ajutat să mă pregătesc adecvat, însă, de data aceasta, a fost la un cu totul alt nivel. De aici și constatarea că examenul de admitere în avocatură te poate face să duci la bun sfârșit lucruri de care înainte nu te credeai capabil.

Alina Matei: Efectiv, cât timp ai învăţat?

Cosmina Sima: Aceasta este o întrebare căreia nu îi pot oferi un răspuns tocmai exact. Mai întâi, trebuie să spun că rămăsesem cu un număr semnificativ de cunoștințe din timpul facultății, ceea ce a contat, totuși, destul de mult. Nu era ca și cum luam totul de la zero. În timpul anului am urmat un program de master și am scris pentru JURIDICE.ro, așadar nu am alocat un număr prea mare de ore pe zi studiului pentru examen. Din noiembrie până în mai am reușit doar să citesc toate codurile. După sesiunea din mai, m-am concentrat exclusiv asupra pregătirii pentru barou. Începând de atunci, aș putea spune că învățam și lucram grile în medie 10-12 ore pe zi, cu o zi pauză o dată la o săptămână sau mai mult.

Alina Matei: Care a fost gândul cu care te-ai trezit în fiecare dimineață în tot timpul anului?

Cosmina Sima: Gândul de a reuși, indiferent de cât efort ar fi fost necesar să depun. Am fost foarte hotărâtă să promovez examenul anul acesta, așa că am devenit conștientă de sacrificiile pe care trebuia să le fac în acest scop și mi-am făcut un program pe care l-am urmat zi de zi. Motivația puternică a fost factorul principal care m-a ajutat să trec peste oboseală și peste dorința de a avea o vacanță, ca prietenii mei. Dacă nu aș fi păstrat permanent în minte și în suflet dorința de a reuși, nu aș fi putut să mă pregătesc suficient pentru examen.

Alina Matei: În comparaţie cu examenele din anii trecuţi, acum a fost mai uşor sau mai greu?

Cosmina Sima: Luând în considerare nivelul meu de pregătire actual, subiectele anterioare pe care le rezolvasem deja, dar și experiența mea de anul trecut, părerea mea personală este că examenul a fost mai greu. Iar aici nu vorbesc despre nivelul de cunoștințe care era verificat, ci de modul de formulare a grilelor. În afară de Organizarea și exercitarea profesiei de avocat, unde subiectele au fost mai mult decât accesibile, la celelalte materii multe grile au fost formulate de așa natură încât îți evaluau mai degrabă capacitatea de concentrare, atenția la detalii, rezistența la stresul de a fi sub presiunea unui examen de o asemenea importanță pentru viitoarea ta carieră. Faptul că numeroase grile conțineau foarte mult text și detalii care poate nu interesau pentru rezolvarea propriu-zisă a acestora m-a făcut să consider că a fost un examen mai greu din punctul de vedere al rezistenței psihice. M-a bucurat, însă, faptul că, de această dată, grilele nu mi-au lăsat loc de prea multe interpretări.

Alina Matei: Ce crezi că se urmăreşte prin testul grilă? Clientul nu îţi oferă grile, iar judecătorul sau procurorul nici atât…

Cosmina Sima: Testul grilă îți verifică foarte mult capacitatea de a fi atent la detalii. Trebuie să recunoaștem că fiecare candidat, chiar și acasă, când lucra o grilă sau citea un articol, a sărit măcar o dată, din grabă sau neatenție, peste o negație, o virgulă ori peste un cuvânt, fiecare dintre acestea fiind, poate, esențial. Așadar, testul grilă te determină să fii atent la astfel de detalii. Ca avocat, consider că trebuie să fii în permanență concentrat asupra tuturor aspectelor unei cauze, căci o singură chestiune, aparent nesemnificativă, poate fi cheia. De asemenea, cred că testul grilă evaluează capacitatea de memorare și luarea unor decizii sub presiune. Astfel, există posibilitatea ca variantele de răspuns să fie foarte asemănătoare sau să fie formulate în așa fel încât să te „păcălească”, fiind exprimate ca în lege, dar schimbând, adăugând sau omițând un cuvânt. Știind că pot fi corecte doar una sau două variante de răspuns, trebuie să optezi, chiar dacă, poate, în mintea ta, chiar și a treia ar fi corectă. În profesia de avocat ești adesea pus subit în fața luării unor decizii, iar memoria ta, faptul de a cunoaște legea cât mai bine, reprezintă un factor decisiv. Prin urmare, da, într-adevăr, clientul, judecătorul și procurorul nu îți oferă grile, însă te pun în situații ce pot fi soluționate și datorită abilităților cu care te-ai deprins rezolvând grile. Nu aș putea spune dacă o altă modalitate de examinare ar fi mai potrivită, însă cred că cea din prezent este destul de avantajoasă.

Alina Matei: Când ai fost sigură că avocatura este calea ta?

Cosmina Sima: Sinceră să fiu, până în anul al treilea de facultate, eram convinsă că vreau să devin judecător. Cu acest gând am și dat examenul de admitere la Facultatea de Drept. Totuși, în anul al treilea am decis să am o viziune mai largă, astfel că am dorit să văd cum este și în celelalte profesii. Am făcut practică la cabinetul de avocatură ENĂCHESCU ȘI ASOCIAȚII. Acela a fost primul meu contact direct cu lumea avocaturii, moment în care am înțeles că lucrurile nu stăteau chiar așa cum credeam eu. Aceasta, dar și faptul că facultatea mi-a demonstrat că legea nu este doar „alb și negru”, ci, mai degrabă, mai mult „gri”, m-au determinat pe la sfârșitul anului al treilea să mă reorientez, dorindu-mi să devin avocat.

Alina Matei: Care este rolul INPPA în viaţa unui avocat stagiar?

Cosmina Sima: Consider că rolul INPPA este unul destul de important. Din cunoștințele mele, pregătirea ce are loc acolo este diversificată, de la module privind etica profesională și elaborarea unor acte juridice până la recapitularea noțiunilor de drept civil, penal sau european. Toate acestea, însă, nu se desfășoară ca la facultate, ci totul este aplicat la cazuri practice, la soluționarea unor spețe sau la supunerea unor probleme dezbaterilor. Nu cunosc prea multe detalii, dar sunt nerăbdătoare să aflu cum va fi!

Alina Matei: Ai intrat în lumea miilor de avocaţi din Bucureşti. Cum arată în ochii tăi această lume?

Cosmina Sima: Sper să fie o lume plină de spețe palpitante ca cele din serialele „Suits” sau „Deschide ochii”! Glumesc… Adevărul este că lumea avocaților mi se pare una deosebită. Colorată, elegantă și sensibilă. Dacă mi se permite o analogie, aș vedea avocatura pentru societate precum copiii pentru părinții lor: curioasă, creativă, zgomotoasă, plină de energie, de resurse, pregătită oricând să te ia prin surprindere, dar loială până la capăt și dispusă a oferi sprijin și înțelegere chiar și în cele mai grele momente. De altfel, una dintre cele mai importante valori ale mele este loialitatea, iar faptul că și lumea avocaților o are la bază mă face să cred că voi simți în curând că aparțin cu adevărat acestei lumi.

Alina Matei: Şi pentru că am început interviul cu felicitările pentru reuşită, voi continua tot cu felicitări, dar nu pentru tine, ci pentru domnul avocat Alexandru Lefter, care a făcut o alegere foarte bună cooptându-te în echipa PACHIU ŞI ASOCIAŢII. Ai emoţii?

Cosmina Sima: Iar eu mulțumesc pentru recrutare! Da, am emoții, dar am încredere că vor fi niște emoții constructive. Totuși, nu voi lucra într-un mediu complet nou pentru mine, deoarece am avut șansa de a efectua în timpul facultății un stagiu de practică la PACHIU ŞI ASOCIAŢII.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Cosmina Sima: Fiți curajoși și încrezători în forțele proprii! Nu vă lăsați doborâți de eșec sau de teama eventualității lui! Dacă aveți un obiectiv despre care sunteți convinși că v-ar aduce fericirea, depuneți toate eforturile de care sunteți capabili pentru a-l atinge. Nu căutați scuze, nu amânați momentul, nu dați înapoi dacă întâlniți obstacole! Cu voință, muncă și un dram de noroc, aproape totul este posibil.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Cosmina Sima: Mulțumesc și eu!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii