Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Imaginați-vă că ați cumpărat o afacere care…
26.09.2017 | Gicu FIRU

JURIDICE - In Law We Trust
Gicu Firu

Gicu Firu

Imaginați-vă că ați cumpărat o afacere care rulează o aplicație web și câteva luni mai târziu veți descoperi că un cod cheie nu a fost scris de un angajat, ci de un contractant independent și că respectivul contractant nu a fost plătit pentru aceasta. Și imaginați-vă că antreprenorul a plecat după o ceartă cu vânzătorul și încă este atât de enervat că acum vrea să fie plătit suplimentar pentru acea muncă.

Sau că descoperiți că societatea a reținut impozitul pe venit de la angajații săi, dar nu a remis acești bani guvernului. Sau că a colectat TVA la vânzările de produse, dar nu a virat-o la stat.

Cine ar trebui să suporte aceste pierderi – vânzătorul sau cumpărătorul? Cred că majoritatea oamenilor ar fi de acord că acestea sunt riscuri care ar trebui să cadă pe umerii vânzătorului – fiecare afacere are „niște negi” și nimic în viață nu este perfect, dar cumpărătorul se va aștepta ca anumite aspecte ale afacerii să fie  „în ordine” și, dacă nu, se așteaptă să plătească mai puțin pentru afacere dacă observă că sunt probleme.

Asigurarea de Garanții și Indemnizații (pe care o voi numi „W&I” de acum înainte) reprezintă instrumentul contractual pe care cumpărătorii și vânzătorii îl folosesc într-o fuziune și achiziție pentru a se proteja de riscul acestor imperfecțiuni.

Garanțiile sunt pur și simplu o declarație de fapt – de exemplu: „am colectat și am scos în mod corespunzător toate CSA și alte taxe care trebuie colectate și remise de noi în cursul operării afacerii noastre” sau „deținem sau autorizăm în mod corespunzător toată proprietatea intelectuală pe care o folosim în afacerea noastră”. Poate fi despre trecut, prezent său viitor. De exemplu, „Situațiile noastre financiare din data de 31 decembrie 2016 prezintă în mod corect situația financiară a Companiei la momentul respectiv” sau „Avem 25 de angajați, iar numele lor și denumirile pozițiilor în organigramă se află pe Schema A” sau „Utilizarea proprietății intelectuale în afacerea după data de închidere, în modul în care a fost folosită în afacere înainte de data de închidere, nu va aduce atingere drepturilor oricărei terțe părți.

O „despăgubire” este remediul – este o promisiune de a plăti cuiva o sumă dacă apare un eveniment. În acest context, este o promisiune a vânzătorului către cumpărător că plătește pentru orice pierdere pe care cumpărătorul o suferă dacă o garanție este falsă sau este încălcată. Luate împreună, garanțiile și indemnizațiile alocă riscuri între vânzător și cumpărător. Problema nu este atât de mare dacă o garanție este adevărată, ci care este partea care deține riscul dacă garanția este falsă.

Cumpărătorul va face, de asemenea, due diligence pentru a verifica realitatea garanțiilor. De ce face due diligence? Ei bine, este important să aibă dreptul de a da în judecată pe vânzător dacă garanția este falsă, dar nu e mai bine să știe „înainte” de a plăti dacă o garanție este falsă? În acest fel, în loc să plătiți și apoi să dați în judecată pentru recuperarea banilor, puteți reduce prețul.

Deci, due diligence este un supliment critic pentru garanții, dar multe lucruri despre o afacere nu pot fi investigate cu acuratețe, deci garanțiile trebuie să constituie o „asigurare” pentru cumpărător. Due diligence este parțial un exercițiu juridic și, parțial, un exercițiu de afaceri. Avocații vor revizui contractele și așa mai departe, oamenii de afaceri vor revizui contractele, înregistrările financiare, regulamentele și așa mai departe.

Când plătiți prețul complet, vă așteptați să nu pierdeți dacă afacerea nu este ceea ce vă așteptați în mod rezonabil. Aici intră W&I. Această perspectivă ilustrează, de asemenea, legătura dintre prețul pe care cumpărătorul îl plătește și domeniul de aplicare al asigurării W&I. O afacere cu prețul întreg va necesita protecție completă pentru cumpărător, în timp ce una cu preț de bază scăzut (de exemplu, de la un administrator sau mandatar în faliment) – nu atât de mult. Fiind protejat de o asigurare W&I, cumpărătorul va putea plăti prețul solicitat de vânzător, fără îngrijorarea că poate pierde bani din tranzacție.

Pentru a identifica nivelul de risc și a fi acoperit corespunzător în cazul unor garanții false sau a unor riscuri neprevăzute, asistența de specialitate a unui broker și contractarea unei polițe W&I se impun în cazul proceselor M&A.

Gicu Firu, Special Projects Manager RENOMIA SRBA

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.